Bonnesens advokat: Hon gjordes till en syndabock

Nu åtalas Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.
Birgitte Bonnesen har åtalats för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Hon nekar till brott.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Göran Persson, ordförande i Swedbank, ingår i ledningen efter Bonnesens avskedan.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Per E Samuelson försvarar Birgitte Bonnesen.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbanks före detta vd blev syndabock i ett politiskt rävspel.

Det anser hennes advokat Per E Samuelson – som pekar ut ”ingen mindre än” Göran Persson.

”För att tvätta bankens varumärke rent skyllde den nya ledningen på Birgitte Bonnesen”, uppger advokaten i en skrivelse.

På tisdagen åtalades Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation, efter en nästan tre år lång utredning.

I korthet går åtalet ut på att hon ska ha spridit ”vilseledande uppgifter” som gav en ”felaktig bild” av att Swedbank inte hade några problem med sina AML-processer (Anti Money Laundering) i Estland, enligt åklagaren.

Bonnesen förnekar brott.

”Birgitte Bonnesen är oskyldig”

Hennes advokat Per E Samuelson uppger – i en 14 sidor lång skrivelse till åklagaren den 3 december i fjol – att om åtal väcks ”kommer en oskyldig människa att bli åtalad för att ha gjort sitt jobb”.

Enligt honom är Bonnesen utsatt för ett politiskt rävspel.

Expressen har tagit del av skrivelsen, som även Dagens industri har rapporterat om. Där skriver advokaten bland annat att ”Uppdrag gransknings” avslöjande om misstänkt penningtvätt i februari 2019 utlöste ”ett ovanligt stort mediedrev”, som ledde till att vd:n fick sparken månaden därpå.

Därefter tillträdde en ny ledning, med ”ingen mindre än vår före detta statsminister Göran Persson i spetsen”, skriver advokaten.

Persson är ordförande i Swedbank sen juni 2019.

”För att tvätta bankens varumärke rent skyllde den nya ledningen på Birgitte Bonnesen”, hävdar Per E Samuelson.

Advokaten: Hon gjordes till syndabock

Han fortsätter:

”Detta handlar om politik, om att utåt framhäva bilden av att klippa banden bakåt för att göra det möjligt att fortsätta framåt utan att tyngas av det massmediala drevet.”

Att Swedbank har avstått från rättsliga åtgärder mot Bonnesen – hennes fallskärm drogs in, men aktieägarna röstade emot en skadeståndsprocess – visar att hon inte har gjort något fel, enligt Per E Samuelson.

Han skriver att hon inte ägnat sig åt ”ekonomiska oegentligheter”, att hon inte ”tagit en krona” eller ”köpt eller sålt en aktie i fel ögonblick”. Att misstankarna snarare handlar om att ”märka ord”.

”Det råder ingen tvekan om att Birgitte Bonnesen gjordes till syndabock i det massmediala spel som bankens nya ledning bedrev. Att bli utpekad som syndabock i ett politiskt rävspel betyder inte att man gjort något fel än mindre något brottsligt”, säger advokaten i sin skrivelse.

Expressen var i kontakt med Göran Persson på tisdagen, som då sa att han inte hade sett åtalet och inte ville kommentera innan dess.

Penningtvättshärvan i Swedbank – detta har hänt

■ Hösten 2018 rullar en omfattande penningtvättshärva upp inom Danske Banks verksamhet i Baltikum. Blicken riktas även mot Swedbank, men banken förnekar problem med penningtvätt.

■ I februari 2019 avslöjar dock SVT:s ”Uppdrag granskning” problem även inom Swedbank. Över 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank under perioden 2007-2015.

■ Birgitte Bonnesen får sparken nästa månad, och Ekobrottsmyndigheten inleder en utredning om grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

■ Tre år senare, i januari 2022, åtalas Birgitte Bonnesen. Enligt åklagaren Thomas Langrot kände hon till att Swedbank hade problem med sina rutiner i arbetet mot penningtvätt. Han menar också att det fanns en strategi för mörkläggning och att hon innan SVT:s avslöjande sändes läckte information om det till aktieägarna.

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!