Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bonnesen lyfts fram som möjlig nästa vd

Birgitte Bonnesen är tillförornad vd för Swedbank. Nu lyfts hon fram som en intern favorit att få posten permanent Foto: Jenny Lagerqvist/Swedbank / SWEDBANK
Göran Bronner meddelade tidigare i dag att han avgår som finansdirektör. Foto: Stefan Forsell
Michael Wolf fick hastigt sparken från sin roll som vd för storbanken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Birgitte Bonnesen kan mycket väl bli den som blir permanent vd för Swedbank.

Hon lyfts nu fram av den avgående finansdirektören Göran Bronner.

– Det är många internt i banken som vill att Birgitte ska bli vd, säger han till SvD Näringsliv.

Samtidigt kräver Aktiespararna en oberoende utredningen av Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström.

Det har nu gått över en månad sedan Michael Wolf sparkades med omedelbar verkan och ersattes av Birgitte Bonnesen som tillförordnad vd.

Birgitte Bonnesen har arbetat på Swedbank sedan 1987 – i en rad tunga befattningar, bland annat som chef för både Swedbanks verksamhet i Sverige och Baltikum och ansvarig för internrevisionen.

Hon också varit ett hett namn i spekulationerna om vem som ska bli Swedbanks nya permanenta koncernchef – och lyfts nu fram av den avgående finansdirektören Göran Bronner.

– Det är många internt i banken som vill att Birgitte ska bli vd, säger han

 

LÄS OCKSÅ: Bronner lämnar Swedbank

 

Göran Bronner har också nämnts som en tänkbar efterträdare.

Han berättar nu att Michael Wolfs avgång har varit den utlösande faktorn bakom beskedet att sluta efter sju år.

– Tidpunkten är påverkad av att Michael Wolf får sluta och den situation som då uppstår och att vi står utan vd. Då blir jag tvungen att göra ett ställningstagande för mig själv mycket hårdare om jag ska förbinda mig fem till sju år som CFO (Chief Financial Officer, finanschef, red. anm.), om jag ska kandidera som vd eller om jag ska se det som ett naturligt tillfälle att kliva av.

– Efter rätt mycket vånda har jag kommit till det sistnämnda.

 

LÄS OCKSÅ: Wolf kallas till förhör i Swedbankhärvan

 

Trots att Bronners kontroversiella fastighetsaffärer utreds av Finansinspektionen har han fortsatt att beskrivas som en stor tillgång för banken, både av Swedbanks ordförande Anders Sundström och av bankanalytiker. Efter avgångsbeskedet har Göran Bronner träffat investerare och analytiker i London tillsammans med Anders Sundström.

Göran Bronner beskriver veckan efter avskedet av Wolf som kaos, att Swedbanks kommunikation inte fungerade. Det var därför det var viktigt att Bronner som redan kände investerarna träffade dem, uppger han. Enligt uppgifter till SvD har beskedet till investerarna från Sundström varit att Bronner ska sitta kvar.

– Det kanske var mer Anders ord än mina, säger Göran Bronner till SvD i dag.

Krav från Aktiespararna

Aktiespararna ser Göran Bronners plötsliga besked som tecken på att situationen är väldigt skakigt och turbulent i Swedbank.

– Det som pågår är inte normala processer, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna, till SvD.

Aktiespararna kräver nu att Anders Sundström och styrelsen ska utredas av oberoende extern granskare.

- Det är inte lämpligt med ansvarsfrihet för vd och styrelse, säger Albin Rännar till SvD.

Aktiespararna är bland annat kritiska till valberedningens förslag på omval av Anders Sundström som ordförande, parallellt med den pågående utredningen av brottsmisstankarna mot Michael Wolf och Finansinspektionens granskning av banktopparnas privata fastighetsaffärer.

 

LÄS OCKSÅ: Maktkampen i Swedbank är inte över

 

– Anders Sundström har vetat vad som pågått och vi från Aktiespararna undrar hur han kan ha tillåtit det, säger Albin Rännar till SvD.

Anders Sundström backas fortfarande upp av Swedbanks största ägare, Föreningen Sparbanksintressenter, Folksam och Alecta. Men på Swedbanks stämma den 5 april kommer Aktiespararna att lägga fram kravet om en oberoende granskning, som ett minoritetsskydd för små aktieägare.

– Vi vill ha en extern och oberoende granskare som tittar på om bolaget och aktieägarna orsakats någon skada, säger Albin Rännar till SvD.

Expressen har sökt Swedbanks styrelse genom bankens presstjänst.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!