Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bonnesen: "Hoppas det ger lugn och ro"

Birgitte Bonnesen intervjuad i Expressen TV.
Foto: Expressen
Birgitte Bonnesen är stor favorit att bli permanent vd för Swedbank.
Foto: Jimmy Eriksson

Swedbankstämman bjöd på en 4,5 timmar lång maratonföreställning med skoningslös kritik från aktieägarna.

Efteråt var beskedet från Swedbanks tillförordnade vd Birgitte Bonnesen att det nu är dags att återgå till "business as usual".

– Jag hoppas att det ger lugn och ro, säger hon.

Den nästa fyra och en halv timme långa stämman präglades av skoningslös kritik från aktieägarna och kulminerade i beslutet att inte bevilja de avskedade Swedbanktopparna Michael Wolf och Anders Sundström ansvarsfrihet.

Den tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen satt hela tiden vid den avgående ordföranden Anders Sundströms högra sida.

Svarade på frågor

Men medan Anders Sundström smet ut genom en bakväg direkt från scen utan att säga ett ord till pressen så svarade Birgitte Bonnesen på medias frågor.

Hon är den stora favoriten i spekulationerna om vem som ska bli Swedbanks permanenta koncernchef. Men vad hon tror om chanserna besvarade hon ofta med ett skratt.

– Jag fokuserar bara på varje dag.

Hur känns det efter den första stämman som tillfördnad vd för Swedbank?

– Det känns högtidligt och samtidigt väldigt roligt. Jag känner mig väldigt glad över att ha fått det här förtroendet att representera banken i dag. Det känns viktigt.

Trots den tuffa stämningen så blev stämman precis som Birgitte Bonnesen hade räknat med.

– Alla delar av den kritik som har funnits har varit uppe på stämman. Ja, vi har haft brister, men vi har också rättat till dem.

Sköt frågan till ägarna

Birgitte Bonnesen nobbade frågorna om stämmans beslut att inte bevilja Anders Sundström och Michael Wolf ansvarsfrihet med motiveringen att det är en ägarfråga.

Swedbank förekommer vid 162 tillfällen i den så kallade Panamadokumenten, enligt SVT-reportern Joachim Dyfvermark i en artikel SvD.

Under stämman var hennes besked att Swedbank inte ägnar sig åt skatterådgivning åt privatkunder.

Hur ser du på samarbetet med Swedbanks nye ordförande Lars Idermark?

– Det tror jag blir mycket bra. Jag känner Lars Idermark sedan tidigare i min karriär. Jag var chef för internrevision under ett och halvt år och delar av den tiden var Lars ordförande i banken.

Både styrelsen och ledning har fått hård kritik från aktieägarna i dag. Hur ser du på kritiken?

– Ja, från mitt håll och mina kolleger kan jag säga att vi lyssnar på vad de säger och vad de vill att vi ska fokusera på för att bli bättre.

Även kunder och medarbetare har upplevt turbulensen som jobbig. Var är din bild?

– Det är klart att när det gäller kundnöjdhet så ligger en del under oss och vi ligger på samma nivå som SEB. Jag tycker att en stor och folklig bank som vår ska jobba jättemycket med kundnöjdhet och kundernas förtroende.

Hoppas på lugn och ro

Både du och Lars Idermark har sagt att nu behövs det lugn och ro. Hur påverkar Finansinspektionens pågående utredningar möjligheten att få lugn och ro? 

– Jag hoppas att det ger lugn och ro. De har processerna med Finansinspektionen kan ta rätt lång tid. Vi håller fokus och öppna kontoren varje dag.

Vad är viktigast för Swedbank just nu?

– Det är viktigt att fortsätta förbättra kundnöjdheten och tillgängligheten och se till vi fortsätter att leda den tekniska utvecklingen med en sund ekonomi i botten.