Swedbankchefen Bonnesen bryter tystnaden

Birgitte Bonnesen bryter nu tystnaden.
SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nästa tio år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen bryter nu  tystnaden.

Tio timmar efter SVT:s avslöjande om den misstänkta penningtvättskandalen är hon beredd att ge bankens syn på uppgifterna.

Samtidigt väcks allt fler kritiska röster mot vd:n Birgitte Bonnesen:
”Oavsett om Birgitte Bonnesen ljög när hon i höstas svor sig fri från penningtvätt eller om hon bara hade noll koll så får hon svårt att sitta kvar som vd för Swedbank”, skriver SvD Näringslivs Birgitta Forsberg i en kommentar. 

Det är den kanske värsta stormen i koncernchefen Birgitta Bonnesens liv  som chef för banken. Under dagen har det dock varit helt tyst från henne.

Men nu kallar banken till telefonkonferens där både Birgitte Bonnesen, ir-chefen Gregori Karamouzis och kommunikationschefen Gabriel Rodau Fracke ska delta.

Telefonmötet - som hålls på engelska - inleddes klockan 17. 

Under dagen har det inte hörts ett ljud från Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen avgående SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nästa tio år.

Finansinspektionen, som är tillsynsmyndighet, reagerade över uppgifterna på eftermiddagen:

”Vi ser allvarligt på uppgifter om penningtvätt och andra regelöverträdelser i svenska banker. Det är av högsta vikt att bankernas ledningar och styrelser tar dessa frågor på allvar och förvissar sig om att bankerna följer lagar och regler”.

Däremot sa Finansinspektionen inget om SVT:s avslöjanden utan hänvisade generellt  till sekretess och att tillsynen sker i de berörda länderna.

Swedbanks vd  och koncernchef Birgitte Bonnesen har tidigare försäkrat att hennes bank inte varit involverad i skandalen kopplat till Danske Banks verksamhet i Baltikum.

– Vi har kollat på alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank. Det finns inga av dem som har varit eller är kunder i Swedbank, sa hon till SVT i oktober.

”Hon får svårt att sitta kvar”

I samband med avslöjandet växer kritiken på Swedbanks vd.

Birgitta Forsberg, Svenska Dagbladet.

”Antingen har Birgitte Bonnesen noll koll, trots att hon har varit koncernchef för banken sedan 2016 och var chef för Swedbank i Baltikum, där tvättmaskinen har stått, 2011–2014. Eller också ljuger hon”, skriver SVD:s Birgitta Forsberg och konstaterar:

”I båda fallen får hon svårt att sitta kvar”. 

Forsberg menar att Bonnesens enda chans är att snabbt lägga alla korten på bordet.

Just eftersom Bonnesen var chef för Swedbanks baltiska verksamhet mellan 2011 och 2014 gör situation extra besvärlig för henne, konstaterar Dagens industris Richard Bråse i en kommentar. 

”Exakt vad Swedbank känt till eller inte i det här fallet är svårt att säga för en utomstående, men utåt sett har det helt klart framstått som att banken är mer mån om att lägga locket på än att lägga korten på bordet”, skriver Bråse och konstaterar:

”En gestaltande detalj i bilden som tecknas över precis hur arrogant penningtvättfrågan hanteras av Swedbank är att vd Birgitte Bonnesen inte ens velat låta sig intervjuas och svara på de frågor som uppstår i samband med SVT:s granskning.” 

”Bonnesen måste förklara vad som hänt”

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, skriver:

”Om uppgifterna stämmer finns det två alternativ, man har vetat om det men låtit det fortgå eller man har inte haft koll och transaktionerna har inte har utlöst något larm, jag vet inte vad som är värst”. 

https://twitter.com/JockeBornold/status/1098096043059789824

Han anser inte att Birgitte Bonnesen ska säga upp sig – däremot förklara vad som hänt.

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International, kallar avslöjandet för en ”skandal” i Uppdrags gransknings program: 

– Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank. 

V-ledaren Jonas Sjöstedt twittrar efter avslöjandet: ”Dags för nya hårda regler för bolåneräntor, bankdelning, bättre regler mot skatteflykt och högre skatt på deras vinster.”

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!