Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev miljardär

Ingvar Kamprad kramar om sin hustru Margareta vid invigningen av Ikea i Moskva år 2000.
Ingvar Kamprad 1989.
Foto: LARS NYBERG / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
IKEA:s grundare Ingvar Kamprad utanför sitt varuhus i Kungens Kurva i Stockholm 1970.
Foto: OLLE WESTER / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Ingvar Kamprad har avlidit 91 år gammal.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE ALL OVER PRESS SWE

Bondsonen från Småland blev en av världens rikaste män – tack vare en sexkantig nyckel.

Med hjälp av denna geniala manick revolutionerade Ingvar Kamprad den moderna människans syn på möbler.

Han skapade ett internationellt imperium medan miljarderna strömmade in – och hans Ikea blev synonymt med Sverige i stora delar av världen.

Ingvar Feodor Kamprad är huvudpersonen i Sveriges genom tiderna kanske största framgångssaga. I åratal låg han på topplistorna över världens rikaste män tillsammans med Bill Gates och andra internationella celebriteter – och ibland var han till och med rikast av dem alla.


LÄS MER: Ikeas grundare Ingvar Kamprad död 


”Ett år påstod Veckans Affärer att han var världens rikaste. Det var som tusan, sa han. Nästa var han bara fyra. Ser man på, sa han då”, skriver Kamprads levnadstecknare Bertil Torekull i Expressen på Ikea-ägarens 80-årsdag 2006.

Trots sin enorma rikedom lyckades Ingvar Kamprad i alla år upprätthålla bilden av att han var en helt vanlig människa som levde anspråkslöst, på gränsen till snålt.

Han odlade myten om sin småländska gnidighet och det gjorde honom omåttligt populär – trots alla skandaler som vidhäftade hans imperiebygge genom åren. Men svenska folket tog honom till sitt hjärta.

"Liten i orden men stor på jorden"

Lars-Johan Jarnheimer, ordförande i Ikeas ägarbolag Ingka holding, säger efter Kamprads frånfäller att denne var "oerhört ödmjuk" trots att han var en av Sveriges och kanske världens största entreprenörer på 1900-talet.

– Han var liten i orden men stor på jorden, det sammanfattar mycket, säger Jarnheimer till DN.


Rubriker om Kamprads alkoholproblem

Tidningarna rapporterade om hans alkoholproblem, hans nazistiska förflutna, hans avancerade skatteplanering och om ett otal andra kriser som drabbade Ikea genom åren. Allt rann av honom, svenskarna älskade honom och han blev en oupplöslig del av folksjälen.


LÄS MER: Felix Herngren om Kamprads sista framträdande: "Du var varm och nyfiken" 


Född 1926 och uppväxt på gården Elmtaryd i Agunnaryds socken visade han redan som barn prov på entreprenörstalanger. Enligt Ikeas officiella historieskrivning började han som femåring sälja tändstickor till grannarna. Som tioåring cyklade han runt och sålde till kunder längre bort.

Den lille pojken köpte in stora partier billigt från Stockholm till lågt pris – och gjorde därför goda vinster trots att han sålde sina varor till förmånliga priser. Snart expanderade han och började sälja fisk, frön, gratulationskort, juldekorationer och pennor.

”Han säljer blomfrön, tändstickor, kan köpa egen cykel, säljer fisk, skapar sin firma 17 år gammal, logotypens fyra initialer med från början, säljer på prov en fåtölj och den blir en succé; en enda gång i sitt liv lånar han: 500 kronor av kamrer Ekström på Skånska banken i Liatorp. 500! Marken gungar. Sen dess är han likvid och oberoende”, skriver Bertil Torekull, författare till ”Historien om Ikea”.


LÄS MER: Ingvar Kamprads liv i bilder 

Arkivbild från 1988: IKEA:s grundare, sitter i en svart- och vitrandig Klippan-soffa och läser IKEA-katalogen.
Foto: TOMAS ONEBORG / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprads far var storbonde av tyskt ursprung. Kamprad förklarade senare sin tyskvänliga inställning och sina nazistiska sympatier med familjens bakgrund.


LÄS MER: Så hyllas Ingvar Kamprad i världen  


Som 17-åring startade han den 15 juli 1943 företaget Ikea som sålde pennor, plånböcker, smycken, nylonstrumpor och mycket annat. Företagets namn kom från initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Han utökade snart verksamheten med postorderförsäljning. Mjölkbilen plockade upp varorna på gården och lämnade av dem vid närmaste järnvägsstation.

Flaggor på halv stång utanför Ikea museet i Älmhult, känt som världens första Ikeavaruhus.
Foto: Carl Carlert

Men det stora steget mot framgång, det som skapade grunden för Ikeas världsherravälde, kom 1948. Då började Kamprad sälja möbler, tillverkade av lokala företag. 1951 år senare introducerade han Ikea-katalogen – som så småningom kom att utkämpa en hård strid med Bibeln om titeln ”världens mest lästa bok”. Och två år senare köpte han en snickerifabrik i Älmhult och förvandlade den till utställningshall för möblerna.


LÄS MER Fredrik Sjöshult: Ingvar Kamprads svåraste fråga – sönernas framtid inom Ikea 


Motarbetad av konkurrenter

Kamprad hade redan då ambitionen att vanligt folk skulle kunna köpa möbler bra och billigt. Det var inget självklart på den tiden. Men det var ett vinnande koncept och den direkta orsaken till att människor i Saudiarabien, Kanada och Sverige i dag fyller sina hem med bokhyllan Billy.

– Jag frågade mig tidigt varför fattiga människor måste hålla till godo med fula saker. Var det nödvändigt att det sköna bara skulle köpas av en elit för dyra pengar? sade Kamprad en gång enligt citatsamlingen ”Kamprads lilla gulblå” som gavs ut till hans 85-årsdag.

Konkurrenterna gillade inte Kamprads lågprislinje och försökte motarbeta honom på alla sätt, till exempel genom att utestänga honom från möbelmässor. Vissa leverantörer bojkottade Kamprad som då började köpa möbler utomlands, en tidig start på Ikeas internationalisering.


LÄS MER: Ikea – alla hemligheter och annat du inte visste 


1956 kom nästa steg i utvecklingen: de platta paketen. Tidigare hade det varit otänkbart att möbler skulle komma paketerade på detta sätt – och att man sedan var tvungen att skruva ihop dem själv. Men Kamprad lyckades övertyga Sverige, och sedan världen, om att detta var framtidens melodi.

1958 öppnade Kamprad ett möbelvaruhus i Älmhult. Butiksytan var hela 6 700 kvadratmeter, störst i möbelbranschen i hela Skandinavien. Det var en våldsam chansning, men liksom nästan allt han företog sig gick den hem.


1990-tal: Ingvar Kamprad vid invigningen av IKEA i Budapest.
Foto: LASZLO DIBACZY LD / SVT TT NYHETSBYRÅN

Öppnade Ikeas första flaggskeppsbutik i Kungens kurva

Ett år senare anställer Ikea sin hundrade medarbetare. I dag är antalet anställda 131 000 i 41 länder.

Många har pekat på hur exakt Kamprad läste både samtid och framtid. Han såg tidigt att bilismen skulle revolutionera människornas vardagsliv. Han förstod att folk skulle kunna titta på möbler i en katalog och sedan ta bilen till varuhus långt ute på landsbygden. Att shoppingturen skulle kunna bli ett nöje för hela familjen där man kombinerade en bilutflykt med inköp av billiga möbler – som dessutom var lätta att transportera hem på biltaket.

LÄS MER: Ingvar Kamprads kamp för hembygden – och huset han föddes i 


1965 öppnade Ikea sitt flaggskepp, varuhuset vid Kungens kurva intill Stockholm. Butiksytan var 48 000 kvadratmeter, en ny revolution i möbelbranschen. Detta varuhus blev så småningom en större turistattraktion i Stockholm än både Skansen och Gröna Lund.

Under 1960-talet kommer framgångarna slag i slag. Ikea öppnar i Norge och Danmark – och sedan dröjer det till 1973 innan Ikea öppnar i Schweiz, det första varuhuset utanför Skandinavien.


LÄS MER: Löfven om Ingvar Kamprad: "En inspiratör med stort engagemang" 


I fjol firade Ingvar Kamprad sin 90-årsdag.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Den internationella expansionen fortsätter under 1970-talet. Och 1978 introduceras bokhyllan Billy, en klassiker i sortimentet.

Samtidigt blir Ikeas moderna ljusa möbler en symbol för den svenska välfärdsstaten. Och företagets svenska köttbullar gjorde också ett segertåg över världen.

Kamprad skrev 1976 ”En möbelhandlares testamente” som bland annat innehöll nio centrala teser för att bevara den interna Ikea-kulturen.

”I sitt berömda Möbelhandlarens testamente beskriver han dygderna som ska hålla företaget levande: enkelheten, förmågan att ta ansvar, att våga vara annorlunda, det extremt låga priset, den vettiga vackra designen, det typiskt svenska ( som gjort IKEA till Sveriges största livsmedelsexportör), ödmjukheten, passionen, förmågan att kraftsamla”, skriver Bertil Torekull.

Nya uppgifter om högerextrema sympatier

Men Ingvar Kamprad drabbades också av kritik. 1994 avslöjade Expressen att han hade varit medlem av den fascistiska, antisemitiska Nysvenska rörelsen och var god vän med rörelsens ledare Per Engdahl. Kamprad blev medlem av rörelsen 1942 och var engagerad in på 1950-talet, långt efter andra världskrigets slut och långt efter det att Förintelsens fasor blivit kända.

Avslöjandet väckte stor internationell uppmärksamhet, men blåste snabbt över. Kamprad kallade sitt nazivänliga engagemang för ”förvillelser” och förklarade att han blivit påverkad av sin tyskättade familj.

Men för Ingvar Kamprad förblev fascistledaren Per Engdahl en stor människa. I en intervju med författaren Elisabeth Åsbrink i augusti 2010 sade han:

– Att Per Engdahl var en stor människa, det kommer jag att vidmakthålla så länge jag lever.

Medlem nr 4014 i nazistparti

Citatet finns med i hennes bok "Och i Wienerwald står träden kvar" som kom 2011 och innehöll nya avslöjanden om Kamprads nazistiska sympatier. Elisabeth Åsbrink hade hittat hans hemliga Säpo-akt från 1943. Hon fann att säkerhetstjänsten bevakade Kamprads nazistiska aktiviteter och att han var medlem nummer 4014 i nazistpartiet Svensk Socialistisk Samling (SSS).


LÄS MER: Hemligheten bakom Ikea-möblernas namn 


Och häromåret avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Kamprad kontrollerade maktbolaget Inter Ikea via en dold stiftelse i Liechtenstein. Detta trots att Kamprad i många år hävdade att hans inflytande över koncernen var begränsat och att en allmännyttig stiftelse i Holland styrde. 

I den hemliga stiftelsen låg cirka 100 miljarder kronor; genom avancerad skatteplanering fördes pengar mellan Holland, Belgien, Luxemburg, Schweiz, Curacao, Jungfruöarna och Cypern, enligt Uppdrag granskning.

Men inte heller sådana uppgifter skadade Ingvar Kamprads rättrådiga och folkliga framtoning. En image som han odlade trots att han flera år var världens rikaste man, vid ett tillfälle med tillgångar på 600 miljarder kronor, enligt Veckans Affärer.

Så här beskrev Ingvar Kamprad sina första steg mot denna väldiga förmögenhet:

– Den bästa affären gjorde jag som ung affärsman då jag importerade 500 pennor för en krona styck från Paris. När jag sålde dem vidare fick jag ut 4,50. Det gav en extremt bra vinst. Tänk, 500 gånger 3,50 kronor på ett bräde. Det gav mig blodad tand.

Ingvar Kamprad blev 91 år.


https://www.instagram.com/p/BefiFi9HGpf/?hl=en&taken-by=expressen
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!