Bolund upprörd över pensionsskandalen

– Jag blir oerhört upprörd över de uppgifter som framkommit, säger Per Bolund.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Pensionsmyndigheten fruktar att 22 000 PPM-sparare bara kan få tillbaka en bråkdel av sitt pensionskapital.
Foto: Magnus Glans / PENSIONSMYNDIGHETEN / PRESSBILDER

Konsumentminister Per Bolund (MP) ger nu regeringens syn på det skandalomsusade bolaget Falcons Funds.

Pensionsmyndigheten fruktar att 22 000 PPM-sparare bara kan få tillbaka en bråkdel av sitt pensionskapital.

– Jag blir oerhört upprörd över de uppgifter som framkommit om att förvaltare av svenskt pensionskapital har brutit mot regelverk och därmed riskerat pensionärernas pengar både i dag och i framtiden, säger Bolund.

I dag bekräftade Pensionsmyndigheten sin polisanmälan mot det Malta-baserade fondbolaget Falcons Funds, som hittills vägrat att betala tillbaka 22 000 svenskarnas premiepensionskapital, trots Pensionsmyndighetens säljorder.

Nu ger konsumentminister Per Bolund (MP), som är ansvarig för pensionsfrågor, regeringens syn på skandalerna kring Falcons Funds.


LÄS ÄVEN: Myndigheten polisanmäler Falcon Funds 


– Jag blir oerhört upprörd över de uppgifter som framkommit om att förvaltare av svenskt pensionskapital har brutit mot regelverk och därmed riskerat pensionärernas pengar både i dag och i framtiden, säger han och tillägger:

– Det är en unik situation i premiepensionssystemets historia. Nu pågår också en rättsprocess mot Falcon Funds från Pensionsmyndigheten, säger Bolund.


Så ska skyddet förstärkas

Pensionsmyndigheten presenterade i dag också flera förslag på skyddet för premiepensionsspararna ska förstärkas för att förhindra att något liknande ska inträffa .

– Det handlar till exempel om att förhindra ombudsförfarande, det vill säga att någon annan än spararen själv gör fondbyten. Men vi tror också att svenska pensionssparare förväntar sig att svenska myndigheter ansvarar för tillsynen för fonderna på premiepensionens fondtorg, även det är en fråga vi tittar på, säger chefsjuristen Mikael Westberg.


LÄS ÄVEN: Pensionsmiljoner misstänks försvunna 


Vissa av åtgärderna kräver också lagändringar.

– Vi tycker att det är bra att Pensionsmyndigheten också presenterar en rad åtgärder för att komma till bukt med den här typen av företeelser och agerar konstruktivt för att förhindra att det kan upprepas, säger Per Bolund.

Lovar att agera "resolut"

Bolund lovar att regeringen nu ska agera “resolut”:

– Vi kommer redan på nästa möte med pensionsgruppen ta upp frågan och diskutera med de andra partierna hur vi kan agera för att det inte ska kunna upprepas.

Per Bolund uppmanar myndigheten att sätta av de resurser som krävs för att så mycket av pengarna ska betalas tillbaka till de drabbade pensionsspararna.

– Nu är det viktigt att fokusera på att pensionärerna får tillbaka de pengar som riskeras.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!