Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolund och Svantesson i hetsig debatt om friåret

Dina Pengars Alexander Klaar ledde debatten mellan Elisabeth Svantesson (M) och Per Bolund (MP).Foto: DINA PENGAR
Foto: Dina Pengar
Foto: Dina Pengar

Förslaget om betald utvecklingstidstid är knappast höstbudgetens kostsammaste post, men möjligen den som river upp mest känslor.

På onsdagen möttes största motståndaren och största förespråkaren i en debatt om det som ibland kallas friåret.

– Det är bekymmersamt när en grupp människor får vara lediga från jobbet och andra ska betala för det, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i en extrasändning från Expressen TV:s privatekonomiska magasin Dina Pengar.

Per Bolund (MP), språkrör och finansmarknadsminister, är drivande i frågan om betald tjänstledighet från jobbet, där ersättningen ska ligga på a-kassenivå.

– Det är viktigt att slå fast att det här inte är ett friår. Det inte heller ledighet som man kan få. Det handlar om utbildning eller kunna starta företag. Det är viktigt för att vi ska ha en rörlighet på arbetsmarknaden, säger Per Bolund i Dina Pengars sändning.

Den kommande budgetposten kommer att kosta två miljarder 2020 och det dubbla året efter enligt tidigare uppgifter (exakt belopp presenteras i höstbudgeten), och syftar till att skapa rörlighet, kompetens och färre sjukskrivningar.

Elisabeth Svantesson (M) och Per Bolund (MP) i Dina Pengars tv-debatt om friåret.Foto: DINA PENGAR

Elisabeth Svantesson delar problembilden att många behöver byta jobb, men säger:

– Det är bekymmersamt när en grupp människor får vara lediga från jobbet och andra ska betala för det. Det skapar en orättvisa som leder fel. Just nu när vi går in i en lågkonjunktur, att lägga pengar på det här förslaget tycker jag är skadligt.

Per Bolund säger att det finns ungefär en halv miljon människor som mår dåligt på jobbet.

– När man går in i en lågkonjunktur är det extra viktigt att människor får en chans att skaffa sig den kompetens som behövs för att vara attraktiva på arbetsmarknaden, säger Bolund.

Friåret – rejält kritiserat

En skillnad mot det tidigare friåret är att man inte kan få ledigt bara för att vila upp sig.

– Hur många ord vi än lindar in det i så liknar det väldigt mycket det friåret som fått väldigt mycket kritik. En ingenjör kan läsa en kurs för att lära sig spela gitarr. Vilka resultatkrav ska vi ha? säger Elisabeth Svantesson.

Varpå det brände till rejält i debatten.

– Det finns ingen anledning att raljera om utbildningar. Vi ställer som krav som gör att man inte kan läsa vilka utbildningar som helst, säger Bolund.

”Vi vet att många arbetsgivare vill ha detta”

Elisabeth Svantesson igen:

– Jag ser inte hur alla arbetslösa bara kan kliva in och ersätta de här personerna. Vi har så stora behov i välfärden. Se till att lös de problemen. Friår från gängskjutningar, friår från långa sjukvårdsköer det är vad Sverige behöver.

Per Bolund:

– Vi vet att många arbetsgivare vill ha de här instrumenten för att ha ett livslångt lärande. 

SE HELA DEBATTEN I SPELAREN OVAN

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!