"Det är otroligt viktigt at vi har fått i gång byggandet, det leder till en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan", säger Per Bolund om problemen på bostadsmarknaden. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT NYHETSBYRÅN"Det är otroligt viktigt at vi har fått i gång byggandet, det leder till en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan", säger Per Bolund om problemen på bostadsmarknaden. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT NYHETSBYRÅN
"Det är otroligt viktigt at vi har fått i gång byggandet, det leder till en bättre balans mellan tillgång och efterfrågan", säger Per Bolund om problemen på bostadsmarknaden. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsminister Peter Eriksson (MP): Har varit öppet tveksam till skärpta amorteringskrav. Foto: / TT NYHETSBYRÅNBostadsminister Peter Eriksson (MP): Har varit öppet tveksam till skärpta amorteringskrav. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Bostadsminister Peter Eriksson (MP): Har varit öppet tveksam till skärpta amorteringskrav. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Bolund om ”sprickan” mellan MP-topparna

Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tonar nu ner konflikten om amorteringskrav med partikollegan Peter Eriksson.

Han vägrar samtidigt ge besked om när ett beslut kommer.

– Det är klart att det finns olika uppfattningar men regeringen kommer fatta ett gemensamt beslut, säger han.

På måndagen fattade Finansinspektions styrelse sitt beslut:

De går vidare med förslaget om skärpt amorteringskrav från den 1 mars.

Nu är det upp till regeringen att antingen godkänna eller rata förslaget. Men finansmarknadsminister Per Bolund vill inte ge några klara besked.

– Det här är en stor fråga som påverkar många människor så det är så klart viktigt att ha ett så bra underlag och fatta ett så väl förankrat beslut som möjligt, säger han.

 

LÄS MER: Det här innebär det nya hårda amorteringskravet

 

När kommer ni göra det?

– Vi kommer jobba så snabbt det bara går, eftersom många är engagerade och vill ha besked. Men vi kan inte ge något exakt datum.

Ministern vill inte heller lova ett beslut innan årsskiftet.

Miljöpartiet på två sidor i debatten

Förra veckan kritiserade finansmarknadsminister Per Bolund, MP, oppositionen som ”ansvarslös” när man tog ställning mot skärpta amorteringskrav.

I samma veva uttryckte Bolunds parti- och ministerkollega Peter Eriksson starka tvivel mot nya krav, i en intervju med Dagens industri, och sade att andra åtgärder bör övervägas.

Nu tonar Per Bolund ner konflikten.

– Peter Eriksson sade väl snarare att man behöver titta på andra alternativ och det kan jag ha förståelse för, säger han.

 

Peter Eriksson har öppet uttryckt tvivel kring amorteringskravet, medan Per Bolund har varnat för konsekvenserna för svensk ekonomi om inga beslut fattas.Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN

 

Samtidigt ökar irritationen mot bostadsminister Peter Eriksson, enligt källor till Dagens industri i dag.

– Han är mer en talesperson för sig själv än regeringen, säger en person till Di – som också erfar att regeringen tänker rösta ja till förslaget.

Per Bolund betonar att regeringen ännu inte har tagit ställning. Han vill inte kommentera åt vilket håll det lutar.

– Vi kommer ha en diskussion och det är klart att det ibland finns olika uppfattningar men regeringen kommer som alltid fatta ett gemensamt beslut.

Kritik mot amorteringskrav

Förslaget om skärpta amorteringskrav har fått kritik från flera håll. Bland annat har mäklare, ekonomer och även Bankföreningen sågat förslaget – och sagt att det inte är rätt väg att gå.

– Det är inte konstigt att särintressen som jobbar inom en speciell nisch vill värna sina fördelar och förmåner. Men vi som regering måste ha en bredare syn, säger Per Bolund.

Det finns de som tror att ett skärpt amorteringskrav kan få bopriserna att falla. Statistik visar redan att bostadspriserna sjunker.

 

LÄS MER: Allt färre svenskar tror på stigande bopriser

 

När det först började pratats om amorteringskrav såg läget annorlunda ut. Vilken hänsyn kommer regeringen ta till marknaden?

– Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser. Vi måste tänka lite mer långsiktigt och inte bara titta på senaste månadsutfallet. Vi jobbar med strukturella utmaningar som påverkar svensk ekonomi över lång tid och då kan man inte bara titta på vad som hände senaste månaden eller senaste kvartalet, säger Per Bolund.

 

Per Bolund har tagit del av Finansinspektionen analys om vilka som drabbas av ett hårdare amorteringskrav. Han menar att många redan har svårt att ta sig in på marknaden."Prisstegringen har gjort det svårare för nya människor att komma in på bostadsmarknaden, och de som har låga inkomst begränsas inte av amorteringskrav utan av bankernas krav på återbetalningsförmåga", säger han. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Per Bolund: Beredda ta nästa steg

Kritiker menar också att det rådande amorteringskravet är fullt tillräckligt i dagsläget. Ett krav som Per Bolund tycker har fungerat bra.

Bör man inte vänta och utvärdera det nuvarande kravet vidare?

– Nu har vi väntat i ett och ett halvt år för att kunna se mer långsiktiga effekter. Det är så vi jobbar: vi tar ett beslut i taget och sen utvärderar vi det och är beredda att ta nästa steg om det behövs.

 

LÄS MER: Källa: ”Regeringen säger ja till amorteringskravet”

 

Per Bolund passar också på att tona ner den oro som finns bland bostadsköpare- och säljare.

– Vi har haft en kraftig prisuppgång år efter år och det är inte märkligt att man nu får en tid där priserna balanseras något. Jag tror att man ska ta det lugnt med tvärsäkra slutsatser och inte drabbas av för mycket ångest och oro, den här utvecklingen är väntad. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen