Bolånekrig: Nu sänker storbankerna räntorna

Publicerad

Bolånekriget fortsätter. 

I april föll samtliga fyra storbankers ränta på lån med tre månaders bindningstid. 

– Det hade aldrig hänt om det inte vore för att statliga SBAB gick i bräschen för sänkningarna, säger Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson. 

I förra veckan kom trendbrottet. Bankernas bruttomarginal på bolån, som varje kvartal publiceras av Finansinspektionen, föll tillbaka under första kvartalet 2018, från 1,71 till 1,64 procent. En anledning till den lägre vinsten på bolånen är högre finansieringskostnader för bankerna, vilket pressat marginalerna.

Dessutom har man, trots högre kostnader, inte höjt räntorna ut till kunderna. Det syns också tydligt i statistiken över bankernas snitträntor för april månad.

 

LÄS MER: Bankernas vinst på bolån faller 

Nordea har sänkt mest

Nordeas snittränta för bolån med tre månaders bindningstid föll från 1,58 procent i mars till 1,51 procent i april. Men det är jämfört med augusti 2017 som riktningen blir ännu tydligare. Då låg bankens snittränta på 1,7 procent. 

Swedbanks snittränta på tremånaderslån har jämfört med augusti 2017 fallit från 1,59 till 1,52 procent, medan SEB:s ränta fallit från 1,52 till 1,48. Handelsbanken är den bank som sänkt allra minst, från 1,63 till 1,62 procent. 

En anledning till att storbankerna inte höjt sina räntor trots stigande finansieringskostnader är en förändrad spelplan för bolån, med ny konkurrens från nya spelare. Men uppstickare i all ära – enligt Villaägarnas boendeekonom är det statliga banken SBAB som fått ned räntorna även hos storbankerna.

 

FRIDA BRATT: Så blir du vinnare i bolånekriget

SBAB påverkar bolånemarknaden

– Uppstickarna har påverkat positivt, men man ska komma ihåg att de ännu är försvinnande små. SBAB är däremot en stor aktör, och kan i kraft av sin storlek påverka bolånemarknaden, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna, som menar att storbankerna aldrig hade sänkt sina bolåneräntor om det inte vore för SBAB:s sänkningar av sina räntor. 

Han är därför kritisk till Moderaternas utspel i helgen om att sälja statliga SBAB. 

– Det vore ett historiskt misstag.

Lägst snittränta hade i april Ålandsbanken, med en ränta på 1,28 procent. Landshypotek Bank erbjöd en ränta på 1,35 procent. 

LÄS OCKSÅ: Moderaternas plan: Sälja SBAB och Telia

 

Storbankernas bolåneräntor

Nordea

April 2018: 1,51 %

Mars 2018: 1,58 %

Augusti 2017: 1,70 %

 

SEB

April 2018: 1,48 %

Mars 2018: 1,50 %

Augusti 2017: 1.52 %

 

Swedbank

April 2018: 1,52 %

Mars 2018: 1,53 %

Augusti 2017: 1,59 %

 

Handelsbanken

April 2018: 1,62 %

Mars 2018: 1,62 %

Augusti 2018: 1,63 %

 

Källa: Compricer

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen