Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bolånefest i Sverige – så stora är våra skulder

Svenskarnas bolån har ökat och ökat – och ökat. Nu har de passerat gränsen 3 000 miljarder kronor. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Karin Hellgren på SBAB tipsar om att se över bolånen och fundera på riskerna. Foto: LINUS HALLGREN / FOTOGRAF LINUS HALLGREN
Det byggs mycket nytt på flera håll i Sverige, men nya bostäder är i regel dyrare bostäder – vilket innebär högre lån. Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN

Lånefesten fortsätter.

Nu har bolånen i Sverige passerat en symbolisk gräns: 3 000 miljarder kronor.

För alla som äger eller ska köpa en bostad gäller det nu att minimera riskerna, enligt SBAB.

Svenskarna lånar som aldrig förr.

Riksbanken och Finansinspektionen har vid flera tillfällen uttryckt sin oro över hushållens allt högre skulder. Även OECD, industriländernas ekonomiska samarbetsorganisation, har utmålat den svenska skuldsättningen som en risk.

 

LÄS MER: Dina bolån betalar – för bankernas vinster 

 

Så mycket har svenskarna lånat

Nu har de svenska hushållens sammanlagda bolån passerat 3 000 miljarder kronor, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.

"En symbolisk gräns", skriver den statliga banken SBAB.

Nu råder SBAB alla bostadsägare att tänka på vad man aktivt kan göra för att minimera riskerna med sin egen lånesituation. Särskilt eftersom räntorna är rekordlåga – och på sikt kommer att stiga.

 

LÄS MER: Experterna: Så gör du smartast med bolånet 

 

Då blir det dyrare att äga en belånad bostad.

– Det är smart att regelbundet se över sina bolån för att alltid ha en uppdaterad bild av sin situation och vilka kommande utmaningar den kan medföra, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB, i ett uttalande.

SBAB: Överväg att flytta

Hon tycker att man även ska fundera igenom mer "radikala" alternativ. Som att byta till en mindre bostad eller flytta till ett område som är mindre attraktivt.

– I den händelse räntorna stiger till en nivå då det blir svårt att klara kostnaderna, säger Karin Hellgren.

 

LÄS MER: LISTA: Så har bopriserna utvecklats i din kommun 

 

Även den som funderar på att köpa bostad måste vara medveten om riskerna, och att räntorna troligtvis kommer att höjas de närmaste åren.

Riksbanken vill se "riktade åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och makrotillsynen" för att få bukt med svenskarnas skulder, och Finansinspektionen har föreslagit hårdare amorteringsregler nästa år.

 

Tänk på detta med dina bolån

Bind bolåneräntan.

Fundera på om det är dags att binda räntan. Det kan för många kännas tryggt med en förutsägbar ekonomisk situation. 

Räkna.

Räkna på kommande räntehöjningar. Klarar du av att behålla bostaden om räntan går upp till exempelvis fyra-fem procent? Gör upp en plan för hur du hanterar ränteuppgångar så du slipper paniksälja.

Kolla alternativ.

Se över dina boendealternativ. Att byta bostad kan göra stor skillnad i plånboken.

Amortera. 

Fundera på om du kan öka din amortering eller kanske göra en engångsinsättning.

Ett tips:

Räkna ut skillnaden mellan dina räntekostnader i dag och hur mycket du måste betala om räntan stiger till fyra-fem procent. Sätt in mellanskillnaden på ett sparkonto med ränta. Då känner du av hur en framtida räntehöjning skulle bli – och bygger upp en buffert.

Källa: SBAB

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!