Bofors mutaffär i Indien kan tas upp igen

Mäktiga miljardärsbröderna Srichand och Prakash Hinduja utpekades som mellanhänder i den misstänkta mutaffären, men friades i en rättegång. Nu vill federala polisen i Indien att Högsta domstolen tar upp fallet igen.
Foto: AJIT KUMAR / AP
Försäljningen av artilleripjäser till Indien var värd 8,4 miljarder, enligt dåtidens växelkurs.
Foto: SAURABH DAS / PRESSENS BILD , AP

Den över 30 år gamla Boforsaffären handlade om mutor och vapensmuggling.

Dåvarande premiärministern i Indien Rajiv Gandhi tvingades avgå.

Nu försöker landets federala polis väcka liv i fallet igen.

Ny bevisning har skickats in till Högsta domstolen, skriver The Times of India.

Det var 1986 svenska vapentillverkaren Bofors lyckades få en order på 410 artilleripjäser av modell Haubits 77B. Affären var värd 8,4 miljarder kronor i dåtidens växelkurs. Senare hävdades att Bofors betalat 300 miljoner kronor i mutor till mellanhänder för att underlätta affären.

Federala polisen vill utreda nya bevis

Indiens premiärminister Rajiv Gandhi tvingades 1989 avgå på grund av mutaffären (han mördades två år senare) och frågan är fortfarande känslig i Indien. Indiens federala polis, CBI (Central Bureau of Investigation), begär nu hos Högsta domstolen att Boforsutredningen får tas upp igen.

Den nya bevisning CBI hänvisar till har att göra med avslöjanden som nyligen gjorts av Michael Hershman, en privatdetektiv och affärsman som anlitades av tidigare premiärministern VP Singh och hans regering för att gå till botten med mutaffären.


https://twitter.com/timesofindia/status/959544456398520320

Hershman uppger att han hittade ett bankkonto i Schweiz dit mutpengarna gick, skriver Times of India. Kontot gick under namnet "Mont Blanc".

Den amerikanske detektiven har sagt att han är villig att vittna om kontot och annat om fallet tas upp igen. Indiens högsta domstol beslutade att "begrava" utredningen för tolv år sedan, men om CBI:s begäran får bifall kan den väckas till liv.


LÄS MER: CIA-dokument visar nya uppgifter om Bofors 


I Boforsaffären figurerade bland andra miljardärbröderna Srichand, Gopichand och Prakash Hinduja. De utpekades som mellanhänder i vapenaffären, men friades i en rättegång 2005.

Enligt domstolen saknades dokument och annan bevisning för att fälla dem.

Utredare hittade mutkontot i Schweiz

CBI hänvisar nu till Michael Hershmans uttalanden om Mont Blanc-kontot, och vill utreda dem vidare.

Den svenske kriminalkommissarien Sten Lindström vid Ekobrottsmyndigheten utredde Boforsaffären i Sverige. Utredningen lades ner i brist på bevis, men Lindström har senare berättat att det var han som agerade "whistleblower" och läckte information till indisk press.


Utredaren hävdar att han hittat "mutkontot" i en av de schweiziska bankerna.
Foto: MICHELE LIMINA / PRESSENS BILD , EPA

Det handlade bland annat om 350 dokument med betalningsinstruktioner till banker, hemliga avtal, mötesprotokoll och anteckningar ur dagböcker.

I den så kallade Boforsaffären ingick även en tidigare del då vapentillverkaren polisanmäldes av Svenska freds- och skiljedomstolen. Man anklagade Bofors för att 1979 och 1980 smugglat 300 exemplar av luftvärnsroboten Robot 70 via Singapore till Dubai och Bahrain i Mellanöstern.

Tre Boforsdirektörer dömdes 1989 till villkorliga domar för varusmuggling i den delen av affären.

Spekulerades om samband med Palmemordet

Boforsaffären har även satts i samband med mordet på Olof Palme i en av alla de teorier som cirkulerat. Palmeregeringen hade tillsatt en utredning av vapensmugglingen, ledd av krigsmaterialinspektören Carl-Fredrik Algernon. Denne avled mystiskt då han föll framför ett t-banetåg i Stockholm 1987.


LÄS MER: Läckan i Boforsaffären var en svensk polis 


Enligt en av teorierna blev både Algernon och Palme mördade för att utredningen av vapensmuggling skulle stoppas. Men detta kunde aldrig ledas i bevis.


Boforsaffären

Mutskandalen kring Bofors kanonaffärer fick stor inrikespolitisk betydelse i Indien och påverkade relationerna mellan länderna i flera år.

Affären handlade om Indiens köp av 410 fälthaubitsar. Ordern var värd 8,4 miljarder kronor enligt växelkursen 1986.

Bofors blev misstänkt för att ha betalat ut flera hundra miljoner kronor i mutor för att vinna ordern.

I Sverige lades förundersökningen lades ner i brist på bevis.

Mutanklagelserna bidrog till premiärminister Rajiv Gandhis fall i valen 1989. Han mördades 1991 och friades 2004 postumt i indisk domstol från anklagelserna om inblandning i affären.

Källa: TT

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!