Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boeing stoppar det olycksdrabbade planet

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Boeing stoppar nu produktionen av modellen 737 Max. Modellen har varit inblandad i två allvarliga flygolyckor.Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Boeing planerar att stoppa produktion av flygplansmodellen 737 Max på obestämd framtid, skriver CNBC

Detta efter att modellen sedan i mitten av mars varit inbladad i två allvarliga olyckor. 

Alla flygplan av modellen Boeing 737 Max har sedan i mitten av mars varit förlagda med ett flygförbud. Detta efter att modellen varit inblandade i två allvarliga flygolyckor där 346 människor miste sitt liv. 

Under förra veckan meddelande luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration att man troligtvis inte kommer att lyfta förbudet förrän någon gång nästa år. Detta trots att amerikanskt ägda Boeing tidigare uppgett att man hoppas på att planen ska kunna lyfta från och med i januari. 

Efter beskedet rapporterar nu CNBC att Boeing planerar för att stoppa tillverkningen av modellen på obestämd framtid. 

Stoppas på obestämd framtid

Beslutet om att stoppa tillverkningen förväntas få stora konsekvenser för de resebolag som redan förlorat miljontals kronor då de tvingats ställa in tusentals flygresor. 

Sedan planet fölades med flygförbud har Boeing producerat 400 flygplan av modellen 737 Max. Hur lång tid produktionslinjen nu kan tänka hållas stängd är enligt CBNC ännu oklart. 

Boeing har tidigare varnat investerare för att produktionen kan komma att minskas, eller stoppas, om flygförbudet håller i längre än vad man har förväntat sig. 

Redan i April minskade man produktionen med 20 procent men nu förväntas man alltså sluta tillverkningen helt och hållet till dess att planen är redo för att flygas igen. 

Samtliga av de plan som tillverkats under flygförbudet står parkerade vid Boeings faciliteter i Washington då förbudet förhindrat bolaget att leverera flygplanen till sina kunder. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!