Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boeing erkänner för första gången: Var fel på mjukvaran

Alla 737 Max-plan står still efter olyckan i Etiopien.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
I december 2015 rullades det första Boeing 737 Max-plan ut.Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Boeing har uppdaterat mjukvaran för sina 737 Max-plan.

Efter två allvarliga olyckor är nu flygplanstillverkaren ett steg närmare att få upp dem i luften igen, skriver CNBC.

Boeing säger samtidigt att det var fel på mjukvaran – något de inte erkänt tidigare, enligt E24. 

Den första olyckan inträffade i oktober i fjol, då ett Lion Air-plan av modellen 737 Max störtade i Indonesien. Alla 189 personer ombord dog.

I mars störtade ett plan av samma modell i Etiopien, vilket dödade 157 personer.

Efter det blossade debatten upp om 737 Max-planen från den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Särskild kritik riktades mot ett nytt så kallat anti-stall-system som installerats i planen, som automatiskt sänker nosen för att återfå lyftkraft.

Det finns flera uppgifter om att personer inom Boeing kände till problemet – men inte vidtog tillräckliga åtgärder. Även amerikanska myndigheter fick kritik för att ha godkänt flygplansmodellen.

Samtidigt fick alla plan flygförbud. De har nu stått på marken, världen över, i två månader.

Nu rapporterar E24 att Boeing erkänner att det var fel på mjukvaran – något de tidigare inte gjort. Piloterna lär sig flyga med hjälp av en simulator, men problemen med mjukvaran gjorde att vissa flygförhållanden inte kunde återskapas. Det ska ha varit anledningen till kraschen med Ethiopian Airlines-planet.

Har flugit 360 timmar med 737 Max

På torsdagen meddelade Boeing att uppdateringen av mjukvaran i 737 Max-flygplan är klar. Det skriver CNBC. Enligt ett uttalande har flygtillverkaren genomfört både simulatortest och testflygningar. Hittills har man testflugit planen på 207 flygningar, totalt 360 timmar.

Efter att Boeing släppt sitt uttalande steg bolagets aktier med 2,8 procent på börsen, skriver CNBC.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!