Tessinska palatset i Gamla stan i Stockholm är landshövdingbostad. Hit flyttar Thomas Bodström. Foto: TTTessinska palatset i Gamla stan i Stockholm är landshövdingbostad. Hit flyttar Thomas Bodström. Foto: TT
Tessinska palatset i Gamla stan i Stockholm är landshövdingbostad. Hit flyttar Thomas Bodström. Foto: TT
Thomas Bodström blir landshövding i Stockholm den 1 november. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMThomas Bodström blir landshövding i Stockholm den 1 november. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Thomas Bodström blir landshövding i Stockholm den 1 november. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Bodströms krav: Badkar i palatset

Publicerad

Thomas Bodström flyttar in i Tessinska palatset när han blir landshövding den 1 november.

Men han har ett krav: ett badkar ska installeras i 1600-talspalatsets bostadsdel, kan Di TV avslöja. 

– Vi fick reda på det här i förra veckan och har inte tagit ställning till om vi ska bekosta ett sådant badkar, säger Ulrika Nylander, fastighetschef vid Statens fastighetsverk. 

Under måndagen kunde Expressen och Di TV visa hur kändisadvokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström i sin egenskap av styrelseledamot varit med och godkänt en utdelning på 20 miljoner kronor till ägarna av skandalomsusade pensionsbolaget Allra. 

LÄS MER: Var med och delade ut tjugo extra miljoner till Allras ägare 

Regeringen utnämnde Bodström till landshövding och öste lovord

Ungefär ett halvår efter att Bodström hoppade av skandalomsusade Allras styrelse så fick han det prestigefyllda uppdraget som landshövding för Stockholms län, av regeringen. Det formella beslutet togs torsdagen den 24 augusti, men blev offentligt först dagen därpå.

–  Jag är glad över att Thomas Bodström tackat ja till uppdraget och att regeringen beslutat att tillsätta honom som landshövding i Stockholms län. Det är en viktig roll som jag tror att Thomas, med den breda erfarenhet han har från flera olika samhällssektorer, kommer att ta sig an på ett alldeles utmärkt sätt, sa civilminister Ardalan Shekarabi i ett uttalande i samband med utnämningen. 

Dåvarande landshövdingen Mats Hellström visar ett av de pampiga rummen i palatset.Foto: TT

Thomas Bodström har sedan dess inspekterat det pampiga 1600-talspalatset som kommer att vara hans bostad tills förordnandet löper ut om sex år. 

LÄS MER: Före detta chef på Allra häktades – 140 miljoner beslagtogs 

Thomas Bodström lyfte badkarsfrågan på hyresgästmöte

Och han tycker att det är något som fattas i bostadsdelen, som är på 322 kvadratmeter, och rymmer tre badrum. 

–  På ett hyresgästmöte som vi hade i förra veckan så framförde landshövdingen ett önskemål om ett badkar i ett av badrummen. Vi har ännu inte tagit ställning till om det här är något som vi eller länsstyrelsen ska bekosta, säger Ulrika Nylander, fastighetschef vid Statens fastighetsverk som äger och förvaltar Tessinska palatset. 

Eftersom badkaret räknas som lös inventarie så anses det inte inkräkta på den unika palatsmiljön som skyddas av Riksantikvarieämbetet.  

LÄS MER: ”Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka”

Frågan: vem ska bekosta Thomas Bodströms badkar?

Frågan är i stället vilken av myndigheterna som ska öppna plånboken. 

– Jag tror väl inte att vi kommer att bekosta det här eftersom det handlar om ett tillägg i ett befintligt badrum. Om det kommer önskemål från en hyresgäst, vilken hyresgäst det än är, så får de avgöra vad de är villiga att betala för önskemålet. Blir det ett badkar med guldtassar så kostar det en viss summa, blir det ett standardbadkar så kostar det en viss summa, säger Ulrika Nylander.  

Palatset är från 1600-talet.Foto: STATENS FASTIGHETSVERK

En annan fråga är i vilket av residensets tre badrum som Thomas Bodström kommer att kunna montera badkaret. 

LÄS MER: Myndighetspersonal kräver Bodströms avgång 

Länsstyrelsen hyr två våningar i palatset

Ulrika Nylander känner inte till om det någonsin funnits ett badkar tidigare i länsstyrelsens bostadsdel. 

– Men vi har andra hyresgäster och vissa har badkar, vissa inte, säger hon. 

I övrigt har länsstyrelsen bestämt sig för att slipa tre gamla trägolv och måla om en hallvägg, innan Bodström flyttar in, till en budgeterad kostnad av cirka 50 000 kronor. 

Länsstyrelsen hyr våningsplan fyra och fem i palatset. Totalt cirka 1 500 kvadratmeter med kontorsyta, gemensamhetsyta och landshövdingens bostadsyta. 

I sammanträdesprotokollet från Allra, från den 18 oktober förra året, som Expressen berättade om under måndagen så fanns bara ett ärende för Thomas Bodström och de andra styrelseledamöterna att ta ställning till: en extrautdelning på 20 miljoner kronor till ägarna av skandalbolaget. 

Åklagare har beslagtagit 140 miljoner kronor i Allra-utredning

Efter nio månader i Allras styrelse så hoppade Thomas Bodström av bolaget i februari i år, dagen efter att styrelseordförande Ebba Lindsö lämnade sitt uppdrag som ordförande. 

Vackra pelare utmot gården.Foto: STATENS FASTIGHETSVERK

Han fick 250 000 kronor för styrelseuppdraget. 

Sedan dess har Ekobrottsmyndigheten dragit i gång en brottsutredning mot bolaget. 

I förra veckan häktades en tidigare chef misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Flera personer ingår i brottsutredningen och 140 miljoner kronor är tagna i beslag av kammaråklagare Thomas Hertz som leder förundersökningen. 

Bollandet med pengarna kan vara ett penningtvättbrott misstänker åklagaren.

– Det pågår en förundersökning om den hanteringen av pengar i förhållande till utdelningen utgör ett penningtvättbrott, säger Thomas Hertz. 

Offren för Allra–härvan är pensionsspararna som placerat pengar i bolagets PPM-fonder. Pensionsmyndigheten förbereder en stämning på minst 240 miljoner kronor mot de ansvariga i bolaget. Summan kan dock enligt vad Expressen och Di TV erfar landa på 330 miljoner kronor i skadeståndskrav.

Expressen har sökt Thomas Bodström som för närvarande befinner sig på tjänsteresa till Rwanda i egenskap av försvarare åt en man som åtalats för folkmord genom mord, försök till mord, grov våldtäkt och människorov i det östafrikanska landet. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt, men domstolen är just nu på syn i Rwanda.

Tessinska palatset

 Tessinska palatset på Slottsbacken 4 i Gamla stan i Stockholm  är sedan 1968 residens för landshövdingen i Stockholms län. Här inryms en paradvåning bevarad från Tessins tid, en representationsvåning och landshövdingens privatbostad.

Nicodemus Tessin d.y. (1654-1728) lät mellan 1694 och cirka 1700 uppföra Tessinska palatset som ståndsmässig privatbostad åt sig och sin familj. Samtidigt ansvarade han, rakt över gatan, för byggnadsarbetet med det nya Stockholms slott.

I arbetet med privatpalatset fick Tessin fritt spelrum för sin arkitektoniska experimentlust. På tomten på Slottsbacken 4, inte större än en normalstor villatomt i dagens Stockholm, lät han bygga ett magnifikt palats i miniatyr som med sina skenperspektiv lekfullt bedrar besökarens ögon att se större rymder än de faktiska. Paradvåningen på andra våningen är bevarad sedan Tessins tid, med rika dekorationsmålningar av inkallade franska konstnärer. Den sceniskt uppbyggda barockträdgården är i dag, efter perioder av förfall och förvandling, helt återställd enligt Tessins egna ritningar. 

Fakta: Länsstyrelsen i Stockholm

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen