Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bodström styrelsekollega med misstänkte grundaren

Kritiken växer mot regeringen utnämning av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Den 1 november blir Thomas Bodström landshövding i Stockholm med en månadslön på 102 800 kronor per månad. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Allras vd och huvudägare Alexander Ernstberger är nu begärd häktad, misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman. Foto: / ALLRA
Allras vd Alexander Ernstberger förnekar brott. Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

De satt vid samma styrelsebord hos pensionsbolaget Allra.

Men i dag sitter den blivande landshövdingen Thomas Bodströms tidigare styrelsekollega –  bolagets grundare Alexander Ernstberger – i en cell och väntar på häktningsdomaren.

Den 1 november tillträder Thomas Bodström tjänsten som landshövding i Stockholm och flyttar då in i Tessinska palatset, ett stenkast från Stockholms slott. Han kan då börja kvittera ut landshövdingelönen som uppgår till 102 800 kronor per månad.

Och styrelsemötena i länsstyrelsen blir sannolikt mentalt långt från det tidigare styrelsebordet hos det skamfilade pensionsbolaget Allra i Stockholm.

130 000 pensionssparares pengar

När stormvindarna började pressa på Allra och dess ledning i februari  i år och bolaget blev allt mer ifrågasatt när det gällde hanteringen och placeringen av 130 000 svenska PPM-sparares pengar, ledde det till en ström av avhopp från Allras styrelse.

Ordföranden Ebba Lindsö drog, och så gjorde också den tidigare justitieministern, advokaten Thomas Bodström, som av kritikerna kallats för ''skyltdocka'' i Allras styrelse.

LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström fick bra betalt i Allra 

Men innan det började hetta till hade den dåvarande styrelsen varit med och gett klartecken till en extra utdelning av vinstpengar till ägarna, däribland Alexander Ernstberger som är Allras huvudägare.

Utbetalningen gällde 20 miljoner kronor.

Thomas Bodströms namnteckning

I ett protokoll från Allras styrelsesammanträde den 18 oktober förra året återfinns den dåvarande ledamoten Thomas Bodströms namnteckning tillsammans med övriga i styrelsen. 

Styrelsemötet i Allra leddes av dåvarande ordföranden Ebba Lindsö och hade ett enda ärende på dagordningen. Det var att godkänna den extra vinstutdelningen från Allra på 20 miljoner kronor till Alexander Ernstberger och de åtta övriga delägarna i pensionsbolaget, däribland en direktör som redan häktats i ärendet som misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman.

LÄS OCKSÅ: Thomas Bodström var med och delade ut 20 extra miljoner 

Alexander Ernstberger, som ingår i styrelsen, satt också med.

Pengarna som skulle betalas ut hade koppling till Allras dotterbolag i Dubai.  Dotterbolaget hade beslutat att pengarna skulle betalas ut av Allras moderbolag i Stockholm.

Viktigt med Thomas Bodström

Det formella beslutet om den extra utdelningen skulle tas av bolagsstämma hos Allra i Sverige och sedan skulle pengarna slussas vidare till ägarna. Men inför beslutet behövdes ett klartecken från Allras styrelse. Därför var det också viktigt att Thomas Bodström och övriga i styrelsen deltog.

Thomas Bodströms och de andra styrelseledamöterna godkände de 20 miljonerna med sina namnteckningar. Därefter tog Allras extra bolagsstämma samma dag det formella beslutet och pengarna kunde betalas ut. 

Expressen och Di TV har tidigare rapporterat om Thomas Bodströms inblandning i beslutet. 

Kritiska röster har höjts mot regeringens utnämning av Thomas Bodström till landshövding för Stockholms län.

Kritiska röster

Sophie Nachemson–Ekwall, doktor i ekonomi och forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm, är starkt kritisk till regeringens agerande.

– Vi pratar om en person som varit på fel ställe, har lierat sig med fel kompisar och sedan får ett fint jobb efteråt. Att det ser ytterst märkligt ut i allmänhetens ögon borde regeringen fånga upp och respektera, sa hon nyligen till Expressen.

LÄS OCKSÅ: Turerna i Allra

Hon har inte varit ensam om att rikta kritik mot regeringens agerande.

– Skulle det visa sig att han inte har ansvar är det en annan sak, men nu är det grov brottslighet det handlar om, det är stora pengar, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i Expressens tv-program "Bara politik". 

Även Liberalerna och Kristdemokraterna har krävt att regeringen ska dra tillbaka utnämningen. Centern lokalt i Stockholm har också gått ut och kritiserat regeringens utnämning.

Tidigare har även 54 anställda på Pensionsmyndigheten i ett brev krävt att regeringen drar tillbaka utnämningen.

Bodström backas upp av regeringen

Regeringen har dock viftat undan kraven om att dra tillbaka utnämningen av Boström. Både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson försvarar beslutet. Men lagt in en viss reservation:

– Nu finns ju ingenting som tyder på att Thomas Bodström skulle ha gjort något brottsligt. Men om det skulle komma fram nya uppgifter, då får man naturligtvis titta på dem, sa Magdalena Andersson i  Expressens tv-program "Bara politik".  

Expressen har de senaste dygnen sökt Thomas Bodström. Han befinner sig på tjänsteresa i Rwanda i egenskap av försvarsadvokat åt en man bosatt i Örebro som åtalats för folkmord  och grovt folkrättsbrott. Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt, men domstolen är just nu på syn i Rwanda.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!