Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bo, 60, fick mobilen kapad – ringde 1 000 utlandssamtal

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Sms:et Bo Bendberg fick.
Foto: Privat
Bo Bendberg.
Foto: Privat

Bo Bendberg, 60, väntade på ett paket och fick ett sms som han trodde var från Postnord.

När han tryckte på länken i sms:et hände ingenting – men dagen efter skickade hans mobil 620 sms och ringde 1 000 samtal till Japan.

– Det hade säkert kunnat föra över 100 000 kronor om jag hade haft otur.

Bo Bendberg från Helsingborg skulle ha fått en försändelse tidigare i veckan, men den var försenad. När han fick ett sms i torsdags som han uppfattade var från Postnord trodde han därför att det var dags att hämta upp det.

I meddelandet stod det bara att han hade ett paket att hämta upp och att han behövde fylla i sitt kollinummer. Efter att han tryckte på länken så hände ingenting, men dagen efter började hans mobil skicka ut stora mängder sms – med samma meddelande som han fick.

– Jag räknade, och tror att det måste ha varit över 620 sms till personer jag inte känner. Vissa av meddelandena var också med asiatiska tecken.

– Jag såg att jag hade ringt flera samtal till olika nummer i Japan. Över 1 000 samtal.

Samtalen till Japan.
Hemsidan Bo gick in på.
Foto: Bo Bendberg / Läsarbild

Kunde bli jättedyrt

När Bo Bendberg senare kollade igenom mobilen upptäckte han något ännu mer oroväckande än sms:en: Telefonen ringde utlandssamtal.

Som tur var hade Bo Bendberg ett kontantkort, så efter ett tag slutade mobilen att ringa utlandssamtal och skicka sms till främlingar.

 – De flesta utlandssamtal misslyckades. Hade jag haft min andra telefon, med abonnemang, så hade det säkert kunnat kosta över 100 000 kronor. Nu tror jag att notan blev runt 200-300 kronor.

Postnord varnar

Bo Bendberg har nu polisanmält händelsen, och varnar andra för att göra samma sak som han.

– Jag hade sett alla varningar och gick ändå på det. Och undrar, hur är det möjligt att jag ens fick ett sådant här samtidigt som jag väntade på ett paket?

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, säger att han känner till ett liknande fall. På sin hemsida har de visat exempel på hur bluff-sms kan se ut. Ett är väldigt likt det Bo Bendberg fick.

– Det var en person vars mobil skickade över 1 200 sms. På något sätt har bedragaren kapat eller nyttjat mottagarens telefon, säger Alexis Larsson.

– Om någon av de 1 200 personerna sedan själva klickar på en länk så sprider sig problemet och det blir en gigantisk karusell.

Han råder människor att vara vaksamma och granska vem som har skickat meddelandet och hur det ser ut. På Postnords hemsida finns en lista på hur olika bluffmeddelanden kan ta sig i uttryck.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!