Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blockets svar: Förbjuder folk att sälja handsprit

"Vi måste göra mer", säger Tero Marjamäki på Blocket.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Blockets vd Pernilla Nissler.
Foto: Pressbild

Köp- och säljsajten Blocket förbjuder annonser för munskydd, handsprit och ”liknande produkter”, enligt ett pressmeddelande. 

– På grund av det uppdaterade läget rörande coronaviruset har vi därför nu tagit beslutet, skriver sajten.

Och auktionssajten Tradera gör likadant.

Sedan coronavirusets utbrott i Europa har allt fler personer lagt upp annonser på köp- och säljsajter där produkter såsom handsprit och munskydd säljs till ockerpriser. 

Nu tar Blocket ställning emot den växande trenden. 

– På grund av det uppdaterade läget rörande Coronaviruset har vi därför nu tagit beslutet att inte längre tillåta annonser rörande munskydd samt handsprit samt liknande produkter, skriver Blocket i ett pressmeddelande. 

Blocket: ”Vill undvika skenande prissättning”

Södertälje sjukhus har sedan coronavirusets utbrott haft problem med stölder, bland annat stals över 100 flaskor handsprit förra veckan. I en intervju med Aftonbladet berättar Bengt Cederlund, tillförordnad chefsläkare på Södertälje sjukhus, att de inte har fått några indikationer på att det ska säljas vidare.

– Det har försvunnit utrustning i omklädningsrum och allmänna utrymmen som ett stort antal människor har tillgång till. Vi har inga signaler på att någon tagit ett större förråd för att sälja vidare, säger han till tidningen. 

På Blocket - där Pernilla Nissler är vd - har det sedan en tid tillbaka varit förbjudet att annonsera med orden ”Corona”, ”Coronavirus” och ”Covid-19” på sajten. Nu läggs alltså annonser innehållandes handsprit, munskydd och liknande produkter till på listan över förbjudna saker att sälja, som sedan tidigare bland annat innehåller ”Störkaviar”, ”Pornografi och sexleksaker” och ”Parkeringstillstånd”.

– Vi har aldrig tillåtit osubstantierade hälsopåståenden och är restriktiva kring hälsopreparat och utrustning varför vi nu utökar vårt regelverk genom att ta bort och inte tillåta denna typ av annonser för att undvika skenande prissättning och göra vår plattform ännu tryggare för våra användare.

Tradera förbjuder vissa produkter

Tradera väljer att göra likadant.

I ett pressmeddelande skriver auktionssajten att man på grund av ”det rådande läget rörande coronaviruset” har tagit beslut om att förbjuda försäljning av munskydd, handsprit och ”liknande produkter”, som andningsskydd och desinficerande våtservetter.

Syftet är att förhindra att folk bunkrar dessa produkter för att tjäna pengar på dem.

Även på Tradera är det sen tidigare förbjudet att lägga ut annonser med ord relaterade till det nya viruset.

Handspriten är just nu en storsäljare som tagit slut på flera håll. Men du kan vara lugn – du kan enkelt göra din egen.