Tingsrätten i Norrköping. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Tingsrätten i Norrköping. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Blåste 500 småföretagare – tre döms nu till fängelse

Publicerad

Runt 500 småföretagare och organisationer blev lurade – på över fem miljoner kronor. Fler av dem är äldre eller sjuka.

Tolv personer åtalades, misstänkta i den omfattande bedrägerihärvan.

Nu har domen fallit:

Tre huvudmän döms till fängelse och miljonskadestånd.

Det kunde börja med ett vanligt telefonsamtal.

Under perioden mars 2013-januari 2014 ringde oseriösa telefonförsäljare upp främst småföretagare över hela landet för att sälja annonsplatser på två olika söktjänster på nätet. De hävdade att det redan fanns ett avtal – och frågade om företagarna ville förlänga det.

När företagarna sa nej fick de slutfakturor på höga summor. De hotades med inkasso och Kronofogden.

 

LÄS MER: Securitas vd fick identitet stulen – försattes i konkurs 

 

Lurade hundratals småföretagare

Säljarna har vid flera tillfällen riktat in sig på personer som haft svårt att säja nej på grund av till exempel sjukdom eller ålder.

Totalt tolv personer har stått åtalade vid Norrköpings tingsrätt i den omfattande härvan, misstänkta för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Enligt åtalet har de gemensamt och i samförstånd lurat eller försökt lura främst småföretagare – men även flera organisationer och myndigheter – att betala för värdelösa söktjänster på nätet.

 

LÄS MER: Bedragare kapade Robertos identitet 

 

Och det är ett svindlande belopp bedragarna ska ha lurat till sig: Drygt fem miljoner kronor enligt åtalet.

Hela fallet omfattar närmare 10 000 brottsmisstankar – och 500 målsägare.

Huvudmän döms till fängelse

På onsdagsförmiddagen föll domen:

Tre huvudmän i 40-45-årsåldern från Mellansverige döms till fängelse i fyra år vardera, för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. De ska också betala skadestånd till drygt 400 målsägande – på samman fyra miljoner kronor. Enligt Norrköpings tingsrätt är de "hjärnorna" bakom bedrägeriverksamheten.

 

LÄS MER: Polisen varnar för sommarbedragare 

 

Tingsrätten bedömer brottsligheten som grov. I ett pressmeddelande förklarar man varför:

"eftersom verksamheten bedrivits organiserat och systematiskt, omfattat ett betydande belopp/.../och riktat sig mot ett mycket stort antal målsägande, varav flera på grund av sjukdom, ålder eller små ekonomiska omständigheter haft svårt att stå emot de ogrundade betalningskraven".

Fler döms till dryga dagsböter

Sju män och kvinnor i 30-35-årsåldern från Mellansverige döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt mellan 10 000 och 43 400 kronor för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. Tingsrätten bedömer att de inte har varit lika delaktiga som de tre huvudmännen. 

Ytterligare en person, en man i 65-årsåldern, döms till villkorlig dom och dagsböter för penninghäleri. Alla dessa ska dessutom betala skadestånd.

Åtalet mot en av de tilltalade kvinnorna ogillas helt.

I sin sammanfattning av domen skriver tingsrätten att verksamheten har bedrivits svart och att brottsligheten haft en "rå och utmanande framtoning".

Alla tilltalade har förnekat brott.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen