Black Friday hotas av det globala fraktkaoset

Black Friday Week som den gestaltade sig i Kungens Kurva under pandemiåret 2020.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leveranstiderna ökar runtom i världen och containrar blir stående länge i olika hamnar. Här i Oakland, USA.
Foto: CARLOS AVILA GONZALEZ / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Köpfesten Black Friday äventyras för konsumenter och e-handlare då det globala fraktkaoset gör att varorna de importerar från Kina strandar på vägen, rapporterar Svenska Dagbladet, SvD

– Vi får inte hem varorna. När jag kollade en av leveranserna senast visade det sig att den stod i en hamn nere i Grekland, säger Robin Westberg, youtuber och e-handlare som säljer bilvårdsprodukter, till tidningen.  

Möbeljätten Ikea har valt att hyra in egna containerfartyg för att försöka parera det globala fraktkaoset – klädjätten H&M har flaggat för att de inte kommer hinna få tillräckligt med höstkläder för att möta kundernas efterfrågan. 

Leveranstiden från Kina fördubblas

Och problemen slår hårdast mot de småskaliga e-handlarna som importerar produkter från Kina. 

– Gör man beställningar nu kanske det inte ens kommer fram till jul, säger Robin Westberg, youtuber som säljer bilprodukter genom e-butiken GördetmedRW, till SvD. 

Han berättar att leveranstiden från Kina har ökat till omkring det dubbla, från 45-50 dagar till 80-90 dagar, berättar han för tidningen. 

Nu äventyras hans sortiment – bland annat vad gäller nyckelprodukten torkdukar – inför köphögstiden Black Friday. 

”Handeln kommer inte ha det utbud de hade tänkt sig”

Över 70 procent av näthandlarna uppger att de har problem med varuförsörjningen och 23 procent att de har stora problem, i Postnords senaste e-barometer. 

Det bådar inte gott inför inför köphögtiden i slutet av november. 

– Handeln kommer inte att ha det utbud de hade tänkt sig, säger Thomas Jensen, detaljhandelsexpert på Boston Consulting Group, till SvD

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!