Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Björn Borgs miljoner är en ständig gåta

Björn Borgs pengar har alltid varit en gåta.Foto: Stefan Söderström
Tenniskungen har sålt sitt namn för 450 miljoner – men tjänat betydligt mycket mer än så – hur mycket vet bara han själv.Foto: Suvad Mrkonjic / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Han är en av världens största.

Men sagan om Björn Borg har mörka kapitel också.

Skatteflykt, stämningar och miljoner i skatteparadis.

Tenniskungen har sålt sitt namn för 450 miljoner – men tjänat betydligt mycket mer än så.

Svenska folket har sedan länge ett vidöppet hjärta för Björn Borg.

Tennislegendaren, som fyller 60 på måndag, har i gengäld hållit stora delar av sitt liv stängda. Särskilt frågor kring plånboken.

Bollgeniet har dolt sin ekonomi bakom bulvaner, fasader och skalbolag i skatteparadis.

"En supergod relation"

De senaste tio åren har Björn Borg tjänat cirka 450 miljoner kronor. Mångmiljonsumman är frukten av ett avtal från 2006 med börsbolaget som bär hans namn, men han själv är frikopplad ifrån. En första delbetalning på 124 miljoner har följts av årliga royalty-checkar, i år löper avtalet ut.

– Vi har en supergod relation till Björn Borg. Jag träffar honom då och då för att visa vad vi gör för det är ändå hans namn som bär kläderna som vi gör. För mig personligen är det superviktigt att han känner en stolthet över vad vi gör, säger Henrik Bunge, vd för Björn Borg AB.

 

LÄS MER: Sista miljonregnet över Björn Borg

 

Björn Borg har i de tre senaste årens taxering uppgett en sammanlagd inkomst av tjänst och kapital på ganska exakt 1,3 miljoner årligen.

Exakt hur rik Björn Borg är vet nog bara han själv, pengarullningen har alltid varit dold på ett sätt få andra svenskar skulle komma undan med.

– Det människor älskar är idrottsprestationen i sig. Någonstans anses det idrottsmän gör vara ett ärligt sätt att tjäna pengar på – med blod, svett och tårar – och då blir folk mer förlåtande, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert och ekonomie doktor vid handelshögskolan i Göteborg.

Eva Ossiansson, varumärkesexpert.

Björn Borg: "Då var jag en skattesmitare"

Framgångarna kom oerhört tidigt i Björn Borgs liv.

Rådgivarna flockades runt supertalangen från Södertälje, och som 18-åring skrev Borg sig i Monaco, mikrostaten på Rivieran som lockar idrottare med en inkomstskatt på noll.

– Jag har tagit första steget på många områden. Bland annat när jag flyttade till Monte Carlo i december 1974. Då var jag en skattesmitare – det var hemskt, fruktansvärt att jag flyttade. Medan när Ingemar (Stenmark) gjorde samma sak, då var det "lycka till", sa Björn Borg till Expressen inför sin 50-årsdag.

Ljusår från dagens prispengar

För den första Wimbledon-titeln fick han 126 000 kronor, motsvarande 625 000 i dag. Totalt spelade han in 26 miljoner kronor. Dagens världsetta, Djokovic, har passerat 800 miljoner för länge sedan.

Men de verkliga pengarna låg i det egna namnet. Det långa håret, den coola tjurskalligheten och de stora segrarna tack vare det dubbelfattade backhandgreppet om träracketen från Donnay, bidrog till en karisma lätt att kapitalisera på.

Vart sponsorpengarna tog vägen har alltid varit en väl inlåst hemlighet, men skattemyndigheterna har ständigt följt Björn Borg med stort intresse – inte bara sportsligt.

Björn Borg och pengarna

1974: Skriver sig som skatteflykting i Monaco.

1973–1983, 1991–1993: Spelar in 26 miljoner i prispengar.

1984: Köper herrgården Alstaholm på Ingarö för 3,1 miljoner kronor.

1985: Skriver över fastigheten på föräldrarna.

1986–1991: Folkbokför sig i Sverige igen, men ”flyttar” igen tillbaka till Monaco.

1988: Köper en 270 kvadratmeter stor sjurummare på exklusiva Strandvägen 7, för uppskattningsvis 10–13 miljoner kronor.

1989: Bolaget Björn Borg Design Group försätts i konkurs. I slutet av året stäms Borg på 80 miljoner dollar, en halv miljard kronor, av förre partnern Lars Skarke.

1997–2006: Skriver licensavtal med kalsongtillverkaren WBM om rätten att använda namnet Björn Borg

2003: Folkbokför sig igen i Sverige.

2006: Bjuder ut sina Wimbledonpokaler och två racketar till försäljning. Ändrar sig dock i sista stund och köper tillbaka föremålen från auktionsfirman.

2006: Skriver avtal med Björn Borg om rätten till det egna namnet. Får en startsumma på 124 miljoner kronor, därefter uppskattningsvis ytterligare drygt 300 miljoner.

2006: Jagas av Skatteverket för en skuld på 22 miljoner kronor.

2007: Skärgårdsresidenset skrivs över till en anonym stiftelse i Liechtenstein.

2016: Får sista utbetalningen från Björn Borg AB, som därefter definitivt tar över rätten att använda namnet i den egna verksamheten.

Lars Skarke gör entré

Efter karriären sadlade Borg under andra halvan av 1980-talet om till affärsman. Enligt de flesta uppgifterna bestod dock hans insats mest i att låna ut det egna namnet i olika sammanhang.

Kärnan i tennispensionärens verksamhet var modeföretaget Björn Borg design group, BBDG.

Bolaget, vars huvudbolag symptomatiskt hade sitt säte i skatteparadiset och kanalön Jersey, byggdes upp tillsammans med den dittills okände Lars Skarke.

Köpte exklusivt skärgårdspalats

Då affärsverksamheten såg ut att börja ta fart hävdade dåvarande Riksskatteverket att Borg var skattskyldig i Sverige; att i det läget äga en bostad i Sverige styrkte myndighetens argument.

1984 hade Björn Borg nämligen gjort en stor privat investering. För 3,1 miljoner kronor – i dag motsvarande 7,2 Mkr men mångdubbelt mer givet fastighetsmarknadens utveckling – köpte han herrgården Alstaholm på Ingarö i Stockholms skärgård.

På totalt 17 000 kvadratmeters sjötomt tronade en huvudbyggnad på 250 kvadratmeter.

Bara ett år senare skrev Borg över fastigheten på föräldrarna, Rune och Margareta.

När Björn Borg 1974 lät skriva sig i Monaco gjorde nämligen föräldrarna detsamma.

Mellan åren 1986 och 1991 var dock Björn Borg återigen mantalsskriven i Sverige

Kölhalades i "Skurkes" bok

BBDG lyfte inte, i stället skenade kostnaderna. Koncernen försatts i konkurs 1989.

Det skar sig mellan kompanjonerna, och när detaljerna om ett liv på stor fot för lånade pengar sipprade ut fick de stora planerna ett löjets skimmer över sig.

Björn Borg anklagade ”Skurke” för att ha slösat pengar på bland annat regelmässiga helikopterturer mellan hemmet på Ekerö och kontoret i Alvik.

Skarke kontrade med att i en bok beskriva Björn Borg som en missbrukande vällusting,

"Då blir man jävligt ledsen"

Lars Skarke stämde också Björn Borg på 80 miljoner dollar, varpå byken vädrades offentligt i Stockholms tingsrätt.

– Jag har lärt mig att jag måste lita på mig själv. Jag kan inte lägga över allt till andra människor. Jag har litat på människor och varit godtrogen. Jag har trott att jag haft vänner som ställt upp med hjärtat och verkligen gillat mig för den jag är. Inte för att jag är Björn Borg, utan för den jag är som person. Och sedan har jag kommit underfund med att de bara velat utnyttja mig. Då blir man jävligt ledsen och det gör att man blir lite reserverad när man möter människor. Det är nog många idrottsstjärnor som tagit de här smällarna. Riktiga vänner... de kan du nog räkna på ena handens fingrar, sa Björn Borg till Expressen inför sin 50-årsdag.

Royalty-checkar till skatteparadis

Efter smällen valde Björn Borg en betydligt enklare lösning. Han lånade ut rätten till det egna namnet.

Från 1997 till 2006 höll bolaget World brand management, WBM, en licens för att använda namnet Björn Borg.

Varje år betalades ett antal miljoner i royalties till bolaget Fabolous Licensing i Nederländerna, som skickade vidare lejonparten till ett mystiskt bolag på ön Curaçao i Nederländska Antillerna. Bolagets namn, RMB Invest, var en lätt genomskådad akronym för Rune och Margareta Borg. Återigen fick föräldrarna agera fasad åt sonen.

Skatteverket gjorde vad det kunde, och skönstaxerade bolaget, men var maktlöst då Sverige och Curaçao saknade avtal som gjorde att det gick att kräva in pengarna. Skatteskulden var som mest uppe i 22 miljoner kronor, men kunde aldrig drivas in.

Rune och Margareta skyddade sig genom att 2007 passa vidare skärgårdsresidenset. De skänkte egendomen till en nyinrättad stiftelse, Archipelago Stiftung. Stiftelsen, som ska ”bekosta uppfostran och utbildning, utrustning och understöd eller det allmänna livsuppehället för en eller flera fastställda familjer” har sitt säte i Vaduz, i skatteparadiset Liechtenstein.

Köpte lyxlägenhet på Strandvägen

1998 köpte Björn Borg, fortfarande skriven i Monaco, en 270 kvadratmeter stor sjurummare på Strandvägen 9, Stockholms kanske mest attraktiva bostadsgata, med närhet till innekvarteren runt Stureplan och utsikt mot Slottet och Djurgården.

Lägenheten, som då ryktades kosta 10–13 miljoner kronor, är i dag värd värd uppemot 30 miljoner kronor. En så stor lägenhet på en så eftertraktad adress kan dock betinga ett ännu högre pris.

Björn Borg tillsammans med frun Patricia.Foto: Roger Vikström

Björn Borg slog definitivt ned bopålarna 2003. Då skrev han sig återigen i Sverige, och med hustrun Patricia flyttade han till residenset på Ingarö.

Auktionen stoppades i sista stund

2006 framstår som ett år då Björn Borg ville göra upp med det förflutna. Många höjde på ögonbrynen när han bjöd ut sin fem Wimbledon-pokaler och två racketar på auktionshuset Bonhams. Kollektionen värderades till 4 miljoner kronor.

Björn Borg ändrade sig dock i elfte timmen, och köpte själv tillbaka föremålen. Enligt ryktet ska det ha varit den gamle antagonisten John McEnroe som vädjat till Borgs förnuft.

 

"Är min favoritsport"

Samma år köpte det nu börsnoterade WBM rätten till varumärket och bytte namn till Björn Borg. I affären ingick en engångsbetalning på 124 miljoner kronor, och en procentsats av företagets försäljning i royalty till bolaget Legend Marketing and Promotion, som ägs av Björn Borg – personen, alltså. De senaste åren har han fått ungefär 30 miljoner kronor per år genom avtalet. I år löper det dock ut, och 60-åringen står utan rätten till sitt eget namn.

Han har också tjänat pengar på det i de mest skiftande sammanhang.

När hockey-VM spelades i Sverige och Finland 2011 agerade Björn Borg dragplåster ihop med Mats Sundin.

En av världens främsta tennisspelare

■ Björn Borg föddes den 6 juni 1956, växte upp i Södertälje.

■ Redan som 15-åring representerade han Sverige i prestigefyllda Davis Cup.

■ Fortfarande 17 år vann han sin första av totalt elva Grand Slam-titlar.

■ Mest känd är sviten på fem raka Wimbledon-segrar 1976-1980, men han vann också Franska öppna sex gånger.

■ Under den aktiva karriären 1973–1981 vann ”Ice Borg” 609 av 736 matcher. Segerprocenten 82,7 procent bräcktes först i vintras av serben och nuvarande världsettan Novak Djokovic.

■ Blott 26 år gammal lade Borg 1983 ned tennisen. Ett misslyckat comebackförsök gjordes 1991–1993.

– Hockey är min favoritsport vid sidan av tennisen, sa Björn Borg då.

2013 gjorde Björn Borg reklam för den lyxklockorna Rolex, året efter spelade han in reklamfilmer för färgtillverkaren Colorama.

– Spännande och intressant med en ny marknad och med ett seriöst företag, var Borgs kommentar då.

Frågan är hur Borg ska tjäna pengar på sitt namn framöver.

– Man ska aldrig underskatta vikten av att kunna ha inflytande över sitt personliga varumärke och namn, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert och ekonomie doktor vid handelshögskolan i Göteborg.

Hon tror dock att det ligger i bolaget Björn Borgs eget intresse att inte smutsa ned namnet.

– Jag har svårt att tro att de skulle vilja profilera om sig på ett sådant sätt att man skulle skada Björn Borg, med tanke på att de lever på hans renommé, säger Eva Ossiansson.

"Ett väldigt märkligt avtal"

Ändå sticker det ut, att Björn Borg faktiskt ger upp sig sin värdefullaste tillgång.

– Jag kan tycka att det är ett väldigt märkligt avtal, om du till exempel jämför med Zlatan som vårdar sitt personliga varumärke i stor utsträckning. Som idrottsman är ju namnet varumärket, det skulle vara ytterst märkligt om Björn Borg skulle byta namn helt plötsligt, säger Eva Ossiansson.

Dina Pengar har utan framgång sökt Björn Borg via hustrun Patricia. Nyligen meddelade hon att Björn Borg inte vill kommentera samarbetet med börsbolaget.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!