Björn Borg: "Jag är den nya Garbo"

VILL VARA I FRED. Björn Borg har lämnat stan och flyttat ut på landet. Jag tackar i princip nej till allt numera. Jag har upplevt det mesta och talat ut om allt. Nu vill jag ha det lugnt och skönt, säger Björn.
Foto: SVEN

Björn Borg lämnar rampljuset för gott. I all tysthet har han och Patricia lämnat paradvåningen på Strandvägen i Stockholm för ett liv på landet.

- Jag varken vill synas eller höras längre, säger vår gamle tenniskung. Jag är väl den nya Greta Garbo.

Björn och hustrun Patricia har bosatt sig i en mäktig kåk bredvid pappa Runes och mamma Margaretas på Värmdö utanför Stockholm. - Patricia och jag kom fram till att Strandvägen kanske inte var rätt ställe för barnen att växa upp, berättar Björn, 49.

Nej till allt - nästan

 Patricias och Björns lilla Leo har hunnit bli två år (fyllde 15 maj). Dessutom har familjen skaffat sig ytterligare en liten krabat, en golden retriever som är sju månader och heter Liptons. - Det här känns helt rätt, berättar Björn. Här ute blir alltmer lätthanterligt. Här har man koll på ett helt annat sätt. Björn Borg är en av få svenska världskändisar. Trots att det nu är mer än 20 år sedan han lämnade tenniscirkusen är han fortfarande ett eftertraktat namn. - Jag tackar i princip nej till allt numera. Jag har upplevt det mesta och talat ut om allt. Nu vill jag ha det lugnt och skönt, säger Björn.

Spelar tre timmar

 Redan i december i fjol sålde Björn och Patricia sin etagevåning på Strandvägen 9. Björn har lämnat tennisen för gott nu. Inga veteranturneringar, inga uppvisningar, just ingenting. - Jodå, jag spelar tre timmar i veckan. Det kommer jag alltid att göra. Matchvikten är just nu 81 kilo, det är ok, säger han. Patricia har med sig Kasper, 9, och Bianca, 11, från ett tidigare äktenskap. - Varannan vecka får jag skjutsa in dem till skolan på Kungsholmen i Stockholm. Björn Borg trivs med livet, men blir mer och mer svårfångad för andra. - Visst är Björn vår nye Garbo, säger en av hans gamla kompisar. Men jag förstår honom. Varför ska han ställa upp på en massa jippon för? Väntar Patricia och du barn på nytt? - Nej. Många har frågat, men svaret är nej. Vad begär ni av en gammal man?

Vill vara hemma

Hur mycket reser du i dag? - Vi är i huset i Monte Carlo cirka fyra månader per år. Två månader reser jag i tjänsten, till mässor och sånt. Resten av tiden är vi hemma. Det är hemma jag vill vara. Hur går affärerna? - Lysande. Bättre än någonsin, faktiskt, skrattar Björn "Garbo" Borg.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!