Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bitcoinmiljardärerna Winklevoss dollarlycka

Tvillingarna Tyler och Cameron Winklevoss tror att deras bitcoinförmögenhet kommer öka ytterligare i värde och har ännu inte sålt av sitt innehav i kryptovalutan. Foto: DOME/JONES, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM
Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen låg priset för en bitcoin på 16 731 dollar, motsvarande cirka 135 000 svenska kronor, enligt sajten Blockchain. Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tvillingarna hävdade att Zuckerberg hade stulit idén till Facebook från dem, de stämde honom och under 2008 träffades en förlikning som innebar att Zuckerberg gav tvillingarna 65 miljoner dollar.Foto: ESTEBAN FELIX / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter att Mark Zuckerberg och Facebook tvingades hosta upp 65 miljoner dollar till tvillingarna Winklevoss, 36, pumpade de in 11 miljoner dollar i bitcoin. 

Folk stämplade dem som galningar. 

– Vi tog folks skratt och förlöjligande och förvandlade det till syre och vind i ryggen, säger Tyler Winklevoss till New York Times.  

Bröderna Winklevoss studerade på elituniversitet Harvard tillsammans med Mark Zuckerberg. Tvillingarna var stjärnor i universitetets roddlag och tävlade även i OS. 

Nu är de kända för något helt annat – de är dollarmiljardärer i kryptovalutan bitcoin

LÄS MER: Bitcoin-proffset Emil varnar för kryptovalutan  

Bitcoin: Favoritvalutan för Winklevoss – och kriminella

Bröderna investerade 11 miljoner dollar 2013 – vid tiden knarkhandlare var de som uppskattade den krypterade, näst intill ospårbara valutan som mest. 

Nu har deras investering stigit till runt 1,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 11 miljarder svenska kronor. 

– Vi tog folks skratt och förlöjligande och förvandlade det till syre och vind i ryggen, säger Tyler Winklevoss till New York Times

LÄS MER: Han råkade kasta bort bitcoin värt en miljard

Tvillingarna tog Zuckerbergpengarna och shoppade bitcoin

Grundplåten till miljardsuccén har de Mark Zuckerberg att tacka för. Tvillingarna hävdade att Zuckerberg hade stulit idén till Facebook från dem, de stämde honom och under 2008 träffades en förlikning som innebar att Zuckerberg gav tvillingarna 65 miljoner dollar. 

Tvillingarna har även annan kryptovaluta, mestadels en kallad Etherum, till ett värde av 350 miljoner dollar. Och trots den astronomiska värdeökningen som bitcoin haft under de senaste åren så har tvillingarna inga planer på att casha in och lämna skeppet. 

– Vi tror fortfarande att det är en av de bästa investeringarna i världen och kommer att vara det under kommande årtionden. Och om det inte skulle vara så så lever vi hellre med missnöje än med ånger, säger Tyler Winklevoss till New York Times. 

LÄS MER: Kvinna skickade en halv miljon i bitcoin till IS 

Bitcoin tappade mark efter planer på bitcoin cash

Bitcoin tappade under tisdagskvällen cirka 10 procent i värde efter att den största handelsplatsen för kryptovalutan, Coinbase, meddelat att de ska göra det möjligt att börja handla med bitcoin cash, en nyare variant av kryptovalutan. 

Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen låg priset för en bitcoin på 16 731 dollar, motsvarande cirka 135 000 svenska kronor, enligt sajten Blockchain.  

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin

 

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!