Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bitcoin-proffset Emil varnar för kryptovalutan

Emil Oldenburg
Foto: Bitcoin.com
Bitcoin.com har enligt egen uppgift miljontals besökare varje månad.
Foto: Bitcoin.com
En bitcoin var under måndagen värd drygt 19 000 dollar. För ett år sedan var den värd cirka 790 dollar.
Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Svenske Emil Oldenburg, 29, driver en av världens största bitcoin-sajter. 

Nu berättar han för Breakit att han nyligen har sålt sitt innehav i kryptovalutan. 

– En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra, säger han till sajten. 

Tech-nyhetssajten Breakit har träffat Emil Oldenburg som driver en av världens största bitcoinsajter: Bitcoin.com. 

Sajten startade för två år sedan och uppger sig ha miljontals unika besökare per månad. 

LÄS MER: Kvinna skickade en halv miljon i bitcoin till IS

Emil och hans 60 anställda tar ut lön i bitcoin

Bitcoin.com drivs från ett oansenligt kontor i Tokyo.  Emil Oldenburg är medgrundare och teknisk chef på sajten och både han och de 60 anställda får lön i bitcoin. 

Med tanke på de senaste årens astronomiska värdeökning på kryptovalutan, som under måndagseftermiddagen var värd drygt 19 000 dollar och för ett år sedan var värd cirka 790 dollar, så har många av de anställda gjort rejäla klipp. 

Men efter den galna guldruschen har Emil Oldenburg nu sålt sitt innehav i bitcoin.  

– En investering i bitcoin just nu skulle jag säga är den mest riskabla investeringen man kan göra. Det är en extremt hög risk. Jag har faktiskt sålt alla mina bitcoins nyligen och bytt till bitcoin cash, säger han till Breakit

LÄS MER: Han råkade kasta bort bitcoin värt en miljard

Sålde allt innehav i bitcoin och köpte bitcoin cash

Orsaken till att han bytt sitt innehav till en annan kryptovaluta är att överföringarna i traditionella bitcoin är långsamma och komplicerade. 

– Det gör att det kostar väldigt mycket att överföra bitcoins till och från börserna. När jag sålde mina BTC fick jag betala 50 dollar och vänta 12 timmar på att transaktionen skulle gå igenom på grund av detta. Det är helt orimligt, säger Emil Oldenburg till Breakit. 

Bitcoin.com är, enligt Breakit, registrerad på paradisön S:T Kitts och sajten bevakar nyheter kring bitcoin, har ett onlinecasino för bitcoin och bryter egna bitcoins genom så kallad "mining". Mining är när användare upplåter sina datorer för att genomföra beräkningar och överföringar. Vid lyckade beräkningar delas nya bitcoin ut som belöning. 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!