Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bitcoin-bubbla fruktas av brittisk myndighet

Bitcoin är virtuell och existerar inte i fysisk form, men här har ändå ett bitcoin-mynt skapats och lagts på vanliga dollarsedlar.
Foto: DADO RUVIC / REUTERS X02714

Kryptovalutan bitcoin har haft en raketutveckling på valutamarknaden – och ökat från 721 till 7 431 amerikanska dollar på ett år. 

Samtidigt ökar farhågorna.

Finansjätten JP Morgans vd har kallat bitcoin för bluff och nu stämmer brittiska finansmyndigheten FCA in i varningskören.

Tidningen Daily Mail skriver att den brittiska kontrollmyndigheten Finacial Conduct Authority, FCA, varnar investerare för kryptovalutan bitcoin efter dess explosionsartade utveckling det senaste året. 

Valutan har ökat i värde från 721 dollar till, vid klockan 10.30 på torsdagsförmiddagen, 7 431 dollar under de senaste 12 månaderna. Men kursen har den senaste tiden varit ostabil och kan både djupdyka och återhämta sig inom loppet av några timmar. 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 

FCA: Investerare riskerar förlora 50 gånger insatsen

Varningen från FCA gäller särskilt finansiella hävstångsinstrument som är kopplade till valutan. Instrumenten gör det möjligt för investerare att slå vad på om kursen kommer stiga eller sjunka. Det finns stora pengar att tjäna – men även att förlora. 

Investerare riskerar att förlora 50 gånger insatsen, enligt FCA, vilket kan leda till ett snabbt växande skuldberg. 

Daily Mail skriver att bitcoin-marknaden är praktiskt taget oreglerad vilket leder till en växande oror över att en bubbla håller på att blåsas upp på marknaden. 

En av tungviktarna som varnat för valutan och till och med kallat den för "bluff" är Jamie Dimon, chefen för amerikanska bank- och finansjätten JP Morgan. 

LÄS MER: Hackare stal bitcoin för nära 600 miljoner 

Bitcoin föddes efter finanskrisen 2008

Idén till den virtuella valutan bitcoin föddes i efterdyningarna av finanskrisen 2008. Den skulle fungera oberoende av finansiella institut och banker. Bitcoin var varken styrd av någon regering eller bank, utan helt baserad på användarnas förtroende och datorer. 

Dina bitcoin ligger i plånboken på datorn. Du är ombedd att göra backup ofta, för kraschar datorn, eller om den digitala plånboken försvinner blir du av med dina bitcoin. 

Dina pengar är inte skyddade vid en konkurs, vilket de skulle vara om du hade dem i en svensk bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin.