Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bistra siffror: Ny våg av hotellkonkurser väntas

Mörker för svenska hotellkedjor som Scandic som permitterar 2000 anställda för att rädda ekonomin.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kreditupplysningsföretaget UC:s konkursstatistik för 1-20 mars 2020 visar att antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57 procent under hela mars, jämfört med samma månad föregående år.

– Vi är precis i början av en period med kraftig konkursökning, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Kreditupplysningsföretaget UC:s konkursstatistik för 1-20 mars 2020 visar att antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen väntas öka med 57 procent under hela mars, jämfört med samma månad föregående år.

Det skriver UC i ett pressmeddelande.

UC ser ingen konkursförändring i andra branscher än, men konkurserna antas öka markant även i andra branscher.

– Vi är precis i början av en period med kraftiga konkursökning, men vi ser redan effekten inom hotell- och restaurangbranschen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i en kommentar.

Han konstaterar att det är små företag med intäktsbortfall på 70 procent eller mer, låga marginaler och låga buffertar redan innan, och det kommer det bli en förödande utslagning i branschen.

E-handeln håller i sig

UC:s statistik visar att e-handeln inte har missgynnats av samhällets nuvarande situation, utan står sig förhållandevis stabilt.

I en övrigt dyster bild när de analyserar inkomna konkurser så håller e-handeln i sig, i antal köp räknat. Dagligvaruhandeln har fått ett uppsving som kommer att vara kortvarig. I karantän passar vi på att handla matvaror, kläder och kapitalvaror. Produktionsbolag för digitala event har hög efterfrågan.

Enligt UC:s konkursstatistik är det för tidigt att säga något om konkursutvecklingen i andra branscher och segment.

– Vi väntar oss precis som alla andra en våg av konkurser bland småföretagen. Många förhandlar just nu om sin hyra, säger upp personal och ber om uppskov från leverantörer. När inte det räcker återstår bara nedläggning, säger Richard Damberg

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!