Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sida tvingas flytta – från Östermalm till Botkyrka

Sidas huvudkontor vid Valhallavägen.
Foto: NIKLAS BJÖRLING
Nu väntas Sidas huvudkontor flyttas till Botkyrka.
Foto: NIKLAS BJÖRLING

Delar av Tullverket och hela myndigheten för Tillgängliga medier flyttas till Malmö. 

Det meddelar statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi på en presskonferens i Malmö på måndagen. 

– Sverige ska hålla ihop, det är viktigt att alla delar känner att man är del i framtidsprojektet, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen. 

Tidigare på måndagen stod det klart att även biståndsorganet Sida flyttas till Botkyrka i södra Stockholm. 

Klockan 12 på måndagen höll civilminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven en presskonferens på Tullverket i Malmö där utlokaliseringen av myndigheter presenteras. 

– Sverige ska hålla ihop, det är viktigt att alla delar känner att man är del i framtidsprojektet, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen. 

Tullverket ska lokalisera 80 tjänster till Malmö. Dessutom flyttas hela myndigheten för tillgängliga medier till Malmö vilket innebär en flytt av omkring 100 årsarbetskrafter, berättade civilministern på presskonferensen. Även delar av Tillväxtverket kommer att flytta delar av verksamheten till Malmö. 

Inspektionen för socialförsäkringar (ISF) flyttas till Göteborg, den flytten rör cirka 60 anställda. Även Inspektionen för socialförsäkringen och delar av Arbetsmiljöverket ska flyttas. 

Trafikverket ska även satsa mer på sitt regionkontor i Kristianstad och bygga ut sin verksamhet där. Kronofogdsmyndigheten ska även den flytta delar av sin verksamhet från Stockholm till Kristianstad, Luleå och Sundsvall. Dessutom ska myndigheten Swedac flytta sin verksamhet från Stockholm och Borås. 

– Vi har tittat på vilka myndigheter som har bäst möjlighet att omlokaliseras och vilka orter som har bäst förutsättningar. De två stora städerna Malmö och Göteborg har väldigt få statliga myndighetssäten. Det innebär att staten gått miste om den kompetens som finns i den regionen, säger Ardalan Shekarabi. 

Regeringen har en målsättning om att flytta 2 000 statliga jobb utanför Stockholm under mandatperioden. Totalt sett omfattar detta 900 statliga tjänster som utlokaliseras från Stockholm.

Sida flyttas till Botkyrka

Tidigare under måndagen stod det klart att biståndsorganet Sida, som är en av de tio största myndigheterna i Sverige, kommer att flyttas från Valhallavägen på Östermalm i centrala Stockholm till Botkyrka i södra Stockholm.

Totalt är det runt 500 tjänster som berörs av flytten. På måndagsmorgonen höll vice statsminister Isabella Lövin och kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), en presskonferens i Botkyrka där man presenterade nyheten. 

– Regeringen kommer att lokalisera Sida till Botkyrka kommun, säger Isabella Lövin på presskonferensen.

Personalen på Sida har informerats och i ett första skede får Sida i uppdrag at göra en konsekvensanalys som ska vara klar i augusti 2018. Där ska man ge förslag på lämpliga lokaler eller behov av nybyggnation. Regeringen kommer sedan att återkomma med ett slutdatum när flytten ska vara genomförd. 

– Beslutet att flytta Sida är en del av att regeringen ambition att ta ett större ansvar för ett Sverige som håller ihop, säger Isabella Lövin på presskonferensen. 

– Jag är väldigt glad i dag. Vi är inne i en spännande utveckling och vi är en av Stockholmsregionens snabbast växande kommuner, säger Ebba Östlin. 

”Kan naturligtvis vara inspirerande”

Efter presskonferensen svarar Isabella Lövin på varför just Sida är den myndighet som nu ska flytta. 

– Vi har tittat på vilka myndigheter som kan flytta, och efter analys har vi kommit fram till att Sida är en myndighet som kan bedriva sin verksamhet i en ytterkommun till Stockholm. Vi räknar inte med att människor på Sida ska lämna sina arbeten på grund av detta. Det kan naturligtvis vara inspirerande för ungdomar som bor och utbildar sig i den här kommunen att se att verksamheten finns här, säger hon. 

Sida har även personal som arbetar i Visby på Gotland och i Härnösand samt många som är utlokaliserade på uppdrag i världen. De berörs inte av flytten. 

– Vi har precis fått beskedet, vi gör en konsekvensanalys nu. Folk reagerar väldigt olika naturligtvis och det pratar vi om framåt nu. Jag ska se till att det blir en bra flytt, säger Sidas generalsekreterare Carin Jämtin. 

Enligt ett beslut från Arbetsdomstolen är den som arbetar på statliga myndigheter skyldig att flytta med om verksamheten utlokaliseras, rapporterar SVT Nyheter.  

– Det här har en stor påverkan på medarbetarna. Vi behöver föra en intern dialog, det blir den viktigaste uppgiften nu. Sedan är det viktigt att vi utför vår uppgift och verkar för våra användare, säger Magnus Larsson, generaldirektör och chef på Myndigheten för tillgängliga medier. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!