Swedbanks vd Birgitte Bonnesen planerar inte något köpförbud mot kryptovalutor för bankens kunder. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNSwedbanks vd Birgitte Bonnesen planerar inte något köpförbud mot kryptovalutor för bankens kunder. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen planerar inte något köpförbud mot kryptovalutor för bankens kunder.  Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin har sjunkit rejält i värde sedan toppnoteringen i december förra året. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBitcoin har sjunkit rejält i värde sedan toppnoteringen i december förra året. Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin har sjunkit rejält i värde sedan toppnoteringen i december förra året.  Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Birgitte Bonnesen om bitcoin: ”Osäker valuta”

Publicerad

Amerikanska storbanker förbjuder sina kunder att handla kryptovalutan bitcoin på kredit. 

De svenska har ännu inte fattat samma beslut. 

Men SEB "följer utvecklingen noga", rapporterar Svenska Dagbladet. 

– Vad man kan konstatera är: att köpa en tillgång med osäkert värde på kredit är mycket riskfyllt, säger bankens presskontakt Laurence Westerlund till tidningen. 

De amerikanska storbankerna JP Morgan Chase och Bank of America och Citigroup har förbjudit sina kunder att handla kryptovalutor med kreditkort. 

Även den brittiska storbanken Lloyds Banking Group nio miljoner kredikortskunder har förbjudits att handla kryptovalutor på kredit sedan februari, rapporterar Svenska Dagbladet

Tidningen har frågat hur de svenska storbankerna, som ännu inte förbjudit kreditköp av kryptovalutor, resonerar. 

Nordea har förbjudit sina anställda att handla med kryptovalutor – men för kunderna är det fritt fram. Foto: MAURITZ ANTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Världsbankschefen om bitcoin: ”En ponzibluff”

Nordea har förbjudit anställda att handla med kryptovalutor

Nordea, som förbjudit sina 31 000 anställda att handla med kryptovalutor, säger så här till Svenska Dagbladet: 

– Det är banken som, via exempelvis en butik eller en investeringsmäklare, tar emot en kortbetalning (kortinlösande bank), som har ansvar för att kontrollera att transaktionen inte bryter mot lagar och regler. Som kortutgivare har vi väldigt svårt att veta vad en kund avser att investera i när den här typen av transaktioner kommer in, säger Jenny Wickman, pressekreterare för Nordea. 

SEB säger att de följer utvecklingen noga och att handeln med kryptovalutor är väldigt riskfylld. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS

LÄS MER: 41-årige CZ tjänade 16 miljarder på 180 dagar

SEB följer kryptovalutornas utveckling noga

SEB säger att de följer utvecklingen noga och att handeln med kryptovalutor är väldigt riskfylld. 

Sedan toppnoteringen den 17 december förra året, då en bitcoin var värd motsvarande 158 000 kronor, så låg värdet vid lunchtid den 12 februari på knappt 67 700 kronor, enligt handelssajten Blockchain.  

Swedbanks vd, Birgitte Bonnesen, berättar för Svenska Dagbladet att hon ser bitcoin som en osäker valuta men att banken inte planerar något köpförbud. Enligt Bonnesen finns inte heller någon stor efterfrågan på att handla med kryptovalutor bland bankens kunder. 

Handelsbanken har inte heller några planer på ett köpförbud för kryptovalutor. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen