Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bill Gates och Jeff Bezos satsar på svenskt företag

Bill Gates.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeff Bezos.
Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Marc Zuckerberg.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Tech-miljardärerna Bill Gates, Jeff Bezos och Mark Zuckerberg satsar genom sin fond 115 miljoner kronor i svenska Climeon – som utvecklat teknik för att omvandla spillvärme till elektricitet. 

– Det här är en kvalitetsstämpel för oss, säger Thomas Öström, vd för Climeon, till Dagens industri.  

Det är Microsoftmiljardären och världens näst rikaste man, Bill Gates, som tog initiativ till fonden Breakthrough Energy Ventures, Bev, som ska finansiera tekniska innovationer som motverkar klimatförändringar. 

Fonden har 9 miljarder kronor att spela med. 

Finansieras av världens rikaste tech-miljardärer

Ekonomisk draghjälp har Gates fått från mannen som petade honom från affärsmagasinet Forbes lista över världens rikaste, e-handelsjätten Amazons grundare Jeff Bezos, och Facebooks grundare Mark Zuckerberg. 

Fonden har tidigare bara investerat i Nordamerika – men när de nu väljer att söka sig utanför så faller valet på svenska Climeon, rapporterar Dagens industri, Di. 

Företaget har en teknik som omvandlar energi från spillvärme och geotermisk värme till elektricitet. 

Fonden kommer nu inleda ett samarbete med Climeon där de ska hjälpa bolaget med teknik och att nå ut globalt. 

”Finns mycket att göra i framtiden”

Bev investerar även 115 miljoner kronor i finansieringsbolaget Baseload Capital, som ägs av Climeon, Gullspång Invest, LMK och Blue, rapporterar Di. 

– På tekniksidan har de samlat några av de främsta experterna i världen. Även om vi är klarar med produkten finns det mycket att göra i framtiden. De sitter också på ett kontaktnät som nästan ingen annan har. Med deras hjälp kan du få tag på i princip vem du vill. Det är väldigt värdefullt när du skalar upp globalt. Du kan röra dig snabbare, säger bolagets vd och medgrundare, Thomas Öström, i Di:s måndagstidning.  

”Potential att förändra energilandskapet”

Bev tror att den geotermiska värmekraften som Climeon använder sig av kan få större genomslag än kraftkällor som sol och vind. 

– Geotermisk värmekraft från låga temperaturer har potential att förändra energilandskapet. Vi är övertygade om att kombinationen av Baseloads implementeringsexpertis och Climeons Heat Power-teknologi har förmågan att frigöra den stora potentialen inom geotermisk värmekraft från låga temperaturer och resultera i utbyggnaden av betydande mängder av förnybar el, säger Carmichael Roberts, investeringschef för Bev i ett pressmeddelande. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!