Hans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT / NATUR OCH KULTURHans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT / NATUR OCH KULTUR
Hans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT / NATUR OCH KULTUR
Bill Gates, världens näst rikaste person och känd filantrop, var god vän med Hans Rosling och hyllar hans sista bok: "Factfulness". Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅNBill Gates, världens näst rikaste person och känd filantrop, var god vän med Hans Rosling och hyllar hans sista bok: "Factfulness". Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Gates, världens näst rikaste person och känd filantrop, var god vän med Hans Rosling och hyllar hans sista bok: "Factfulness".  Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Bill Gates hyllning av Hans Roslings arbete

Publicerad

Den svenska stjärnforskaren Hans Rosling gick bort för drygt ett år sedan – men hans nya bok, "Factfulness", släpps först i april. 

En av dem som fått läsa den i förhand är Microsofts grundare Bill Gates: 

– En av de viktigaste böcker jag någonsin läst - en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen, sa Gates om boken under en frågestund på diskussionsforumet Reddit. 

När en en medlem på Reddit frågade Bill Gates vilka som är de bästa böckerna han läst hittills i år, så kom Microsoftgrundarens hyllning av Hans Roslings bok "Factfulness", som släpps postumt under april. 

– En av de viktigaste böcker jag någonsin läst - en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen, svarade Bill Gates. 

Hans Roslings sista bok, "Factfulness", har färdigställts av hans son Ola Rosling och hans svärdotter Anna Rosling Rönnlund. Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Svenskarna på listan över världens rikaste

Boken gjordes klar av Hans Roslings son och svärdotter

Hans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Boken färdigställdes efter Hans Roslings bortgång av hans son Ola Rosling och svärdotter Anna Rosling Rönnlund, och den lyfter fram tio av mänsklighetens vanligaste missuppfattningar om världen, berättar Business Insider.   

I ett av sina sista uttalanden, bara dagar innan han dog, kallade Hans Rosling boken för sin "sista strid i ett livslångt krig mot ignorans". 

Gates, som nyligen petades från titeln som världens rikaste på Bloombergs miljardärindex och Forbes rikemanslista av Amazon-grundaren Jeff Bezos, och hans fru Melinda var goda vänner till den svenska statistikforskaren Hans Rosling.   

Den 17 mars förra året hölls Hans Roslings begravningsceremoni i Uppsala slott. Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Bill Gates: ”Jag behöver betala högre skatt”

Hans Roslings sista önskan till paret Gates: Sprid budskapet

På sin blogg har paret berättat att Rosling luftade en sista önskan med dem innan sin bortgång. 

"Han hoppades helt enkelt på att vi skulle lova att fortsätta sprida det budskap som han var så passionerad kring: att världen gör framsteg, och att policy-beslut ska vara baserade på fakta", skrev paret, som är kända för att ha skänkt bort betydande delar av sin förmögenhet till välgörande ändamål. 

När Bill Gates fick frågan om de bästa bokupplevelserna hittills i år så förde han även fram Harvard-psykologen Steven Pinkers bok "Enlightenment Now", som släpptes tidigare i mars. 

Bokens tes är att människor är lyckligare, hälsosammare, mer välbeställda och tryggare än vad de någonsin har varit , enligt Business Insider. 

 

 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen