Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bill Gates hyllning av Hans Roslings arbete

Hans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT / NATUR OCH KULTUR
Bill Gates, världens näst rikaste person och känd filantrop, var god vän med Hans Rosling och hyllar hans sista bok: "Factfulness". Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Den svenska stjärnforskaren Hans Rosling gick bort för drygt ett år sedan – men hans nya bok, "Factfulness", släpps först i april. 

En av dem som fått läsa den i förhand är Microsofts grundare Bill Gates: 

– En av de viktigaste böcker jag någonsin läst - en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen, sa Gates om boken under en frågestund på diskussionsforumet Reddit. 

När en en medlem på Reddit frågade Bill Gates vilka som är de bästa böckerna han läst hittills i år, så kom Microsoftgrundarens hyllning av Hans Roslings bok "Factfulness", som släpps postumt under april. 

– En av de viktigaste böcker jag någonsin läst - en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen, svarade Bill Gates. 

Hans Roslings sista bok, "Factfulness", har färdigställts av hans son Ola Rosling och hans svärdotter Anna Rosling Rönnlund. Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Svenskarna på listan över världens rikaste

Boken gjordes klar av Hans Roslings son och svärdotter

Hans Rosling gick bort den 7 februari förra året. Boken färdigställdes efter Hans Roslings bortgång av hans son Ola Rosling och svärdotter Anna Rosling Rönnlund, och den lyfter fram tio av mänsklighetens vanligaste missuppfattningar om världen, berättar Business Insider.   

I ett av sina sista uttalanden, bara dagar innan han dog, kallade Hans Rosling boken för sin "sista strid i ett livslångt krig mot ignorans". 

Gates, som nyligen petades från titeln som världens rikaste på Bloombergs miljardärindex och Forbes rikemanslista av Amazon-grundaren Jeff Bezos, och hans fru Melinda var goda vänner till den svenska statistikforskaren Hans Rosling.   

Den 17 mars förra året hölls Hans Roslings begravningsceremoni i Uppsala slott. Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Bill Gates: ”Jag behöver betala högre skatt”

Hans Roslings sista önskan till paret Gates: Sprid budskapet

På sin blogg har paret berättat att Rosling luftade en sista önskan med dem innan sin bortgång. 

"Han hoppades helt enkelt på att vi skulle lova att fortsätta sprida det budskap som han var så passionerad kring: att världen gör framsteg, och att policy-beslut ska vara baserade på fakta", skrev paret, som är kända för att ha skänkt bort betydande delar av sin förmögenhet till välgörande ändamål. 

När Bill Gates fick frågan om de bästa bokupplevelserna hittills i år så förde han även fram Harvard-psykologen Steven Pinkers bok "Enlightenment Now", som släpptes tidigare i mars. 

Bokens tes är att människor är lyckligare, hälsosammare, mer välbeställda och tryggare än vad de någonsin har varit , enligt Business Insider. 

 

 

 

 

 

 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!