Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaspersens fest med Clinton hos miljardären

Bill Clinton landade på Åland på torsdagen.
Bill Clinton är på plats på Åland.
Foto: STELLA PICTURES IMP FEATURES
Miljardären Anders Wiklöf fyller 73 och bjuder in allmänheten till en konsert med många kända artister, och inte minst hemlige gästen President Bill Clinton. Här förbereder han och Kristin Kaspersen kvällens konsert.
Foto: PONTUS HÖÖK
Inför konserten bjöds artisterna in för att mingla i Anders Wiklöfs hem under torsdageftermiddagen. Här: Johnny Logan, Hasse Andersson, Sissel Kyrkjebø, Jenny Carlstedt, LaGaylia Frazier, John Martin Bengtsson, Lennie Norman och Emil Hage. Programledare för årets konsert är Kristin Kaspersen.
Foto: PONTUS HÖÖK
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO
1 / 8

Bill Clinton landade på Åland vid fyratiden på torsdagseftermiddagen.

Den tidigare amerikanske presidenten gjorde ett sensationellt gästspel under miljardären Anders Wiklöf födelsedagsfest.

– Vi har samma intresse, Clinton och jag. Liksom jag brinner han för klimatet, säger Wiklöf till Dina Pengar.

På torsdagskvällen höll Clinton ett miljöinriktat tal i Mariehamn.

Entreprenören och miljardären Anders Wiklöf bjuder av tradition alla ålänningar på storslaget firande i samband med sin födelsedag 25 juli.

På torsdagen fylIde han 73 år och ”Kungen av Åland”, som han ibland kallas, ordnade därför en gratiskonsert i Miramarparken i Mariehamn för 10 000 ortsbor och turister. Gager, inträde, p-platser – allt betalas av miljardären.

Förutom artister som Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Johnny Logan, Sissel Kyrkjebø, LaGaylia Frazier och Lennie Norman – fick den färgstarke ålänningen besök av den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton, 72.

”Tänkte jag måste hitta på något annat”

– Konserterna är sätt för mig att ge tillbaka till samhället, säger Anders Wiklöf till Dina Pengar.

– Men nu har jag ordnat de här konserterna i flera år och tänkte att jag måste hitta på något annat i år. 

Anders Wiklöf, Kristin Kaspersen och Sissel Kyrkjebø på Åland i dag.
Foto: PONTUS HÖÖK

Anders Wiklöf säger att Bill Clinton varit hans och broderns (Lars Wiklöf, socialdemokratisk finansminister på Åland, dog 2008) politiske idol sedan valsegern 1992.

– Han har sagt många kloka ord, det var en väldigt bra president, säger Wiklöf om den smått osannolika gästen vid kvällens födelsedagskonsert.

Exakt vad han betalat för att flyga in den tidigare presidenten till Åland vill han inte avslöja.

– Det kostar en massa pengar de här konserterna, men jag betalar allt ur egen ficka. Jag har gjort det i 15 år för att det är viktigt för oss, det blir som ett kitt som får oss att hålla ihop här på Åland, säger Wiklöf.

”Clinton är en vettig och fin person”

Han fortsätter:

– Det har aldrig kommit en amerikansk president till Åland, det är en historisk händelse. Det är bra att den här mannen kommer till oss på Åland. Han är en vettig och fin person. Jag hade inte velat ha någon annan president, säger Wiklöf.

Anders Wiklöf och artisterna repar inför kvällens konsert.
Foto: PONTUS HÖÖK

Vad kommer presidenten att prata om?

– Om Östersjön, miljö och hav. Det är vad jag förstått.

Anders Wiklöf har sedan han donerade fem miljoner kronor till att starta Östersjöfonden 1989 brunnit för miljö- och havsfrågor. Fonden får årligen miljonbelopp från Wiklöf, som säger att han känner en vänskap med Bill Clinton – trots att de aldrig träffats.

– Vi är dessutom årsbarn, han fyller också 73 om några veckor. Därför har jag köpt en present till honom, en saxofon.

Ger Clinton en saxofon i present

I saxofonen har Wiklöf låtit ingravera: ”Från Fredens Öar – Till President Bill Clinton från Anders Wiklöf. Grattis på födelsedagen”.

Presenten ska Wiklöf överräcka till Clinton på scen inför de 10 000 besökare som väntas till ett stekhett Mariehamn i kväll.

Kommer han att spela på den i kväll?

– Det vet jag inte... men han får gärna prova om han vill.

På scen hade Wiklöv även med sig den svenska tv-profilen Kristin Kaspersen, som också fungerade som tolk i mötet med Bill Clinton.

– Jag har lyckats lära mig finska, men engelska har jag aldrig lärt mig, säger Wiklöf som lämnade skolan som 13–14-åring.

Anders Wiklöf är arbetargrabben som byggde upp sin rikedom genom att sälja tax free-produkter till Ålandsfärjorna, men kontrollerar också mataffärer, dagstidningar och mycket annat på Åland – inklusive kronjuvelen Ålandsbanken.

”Det är en historisk händelse”

På scen har Wiklöf vid sina födelsedagskonserter genom åren bland annat spelat fiol med Kalle Moraeus, gitarr med Lasse Berghagen och piano med Robert Wells.

– Nu blir det ”Gotländsk sommarnatt” på trumpet och för kvällen har jag döpt om den till ”Åländsk sommarnatt”, säger den musikaliske miljardären.

Den tidigare amerikanske presidenten, Bill Clinton, landade på Åland på torsdagskvällen. Här tillsammans med Anders Wiklöf, festansvarig och födelsedagsbarn.
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO

Bill Clinton landade på Åland vid fyratiden på torsdagen, och gick senare på kvällen upp på scen.

– Det har aldrig hänt att en amerikansk president varit på Åländsk mark och att jag som inte ens kan engelska lyckas få hit Clinton... det är en historisk händelse på många sätt.

Bill Clinton tar emot en saxofon av Anders Wiklöf under dennes firande.
Foto: PONTUS HÖÖK / PONTUS HÖÖK POHO

Clinton höll tal i Miramarparken

På torsdagskvällen anträdde så Clinton scenen i Miramarparken i Mariehamn och sade bland annat, enligt Ålandstidningen:

– Bra miljöpolitik är bra för ekonomin. Vattenmiljön, inte bara i Östersjön, utan i hela världen är enligt mig den viktigaste fråga som vi inte får höra tillräckligt mycket om.

– Den goda nyheten är att vi kan rädda miljön om vi gör rätt saker. Annorlunda uttryckt: vi kan alla göra någonting.

Anders Wiklöf och Kristin Kaspersen berättar mer om festen.