Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidraget unga missar – tusenlappar att hämta

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal
Ekonomiskt utsatta unga personer kan gå miste om pengar de har rätt till.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Försäkringskassan är det tusentals personer som fyllt 18 och ändå kan få förlängt underhållsstöd.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det handlar om 4240 stycken (25 procent) av totalt 17 000 som inte sökte. Det förlängda underhållsstödet ligger på 2 073 kronor i månaden.Foto: Erik Reis - IKOstudio / Erik Reis - IKOstudio

Ekonomiskt utsatta unga personer kan gå miste om pengar de har rätt till.

Enligt Försäkringskassan är det tusentals personer som fyllt 18 och ändå kan få förlängt underhållsstöd.

Totalt handlar det om uppåt 100 miljoner kronor årligen som inte används.

Försäkringskassan rapporterar om en ny studie som visar att det finns ett stort underanvändande av förmånen förlängt underhållsstöd. 

Det betyder att en ekonomiskt utsatt grupp kan gå miste om pengar de har rätt till.

Krav: Barnet bor kvar hemma och studerar

Underhållsstödet betalas ut av Försäkringskassan till ensamstående föräldrar eller föräldrar som bor tillsammans med sitt barn men inte tillsammans med barnets andra förälder, och där den andra föräldern inte bidrar ekonomiskt till barnets kostnader.

Föräldern som försörjer barnen kan få stödet fram till barnet fyllt 18 år.

Men det går att få förlängt underhållsstöd om barnen bor kvar hemma och studerar, men detta är det många som inte känner till, enligt Försäkringskassan.

– Vår studie visar att familjer till de unga som inte ansökt om förlängt underhållsstöd trots att de kan ha rätt till det kännetecknas av en större ekonomisk utsatthet än andra grupper, även jämfört med andra ensamstående föräldrar med barn, säger Gabriella Bremberg, direktör för avdelningen analys och prognos på Försäkringskassan, i en kommentar till uppgifterna om underutnyttjat underhållsstöd.

Kan få 2073 kronor i månaden

En fjärdedel av alla som haft underhållsstöd fram till 18-årsdagen ansöker inte om förlängning, trots att de kan ha rätt till förmånen.

Det handlar om 4240 stycken (25 procent) av totalt 17 000 som inte sökte. Det förlängda underhållsstödet ligger på 2 073 kronor i månaden. Om samtliga 4240 in denna grupp av ekonomiskt utsatta 18-plussare sökte och beviljades stödet skulle det motsvara 105 miljoner kronor årligen.

– Dessutom är det betydligt vanligare bland de unga vuxna som inte ansökt om förmånen att de dels bor med sin mamma och dels att det är från mamman som de får pengar, vilket skapar en snedvriden försörjningsbörda bland de föräldrarna, kommenterar Gabriella Bremberg.

Försäkringskassan uppger att man nu kommer att se över informationen till de som berörs.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!