Biden efter Coop-attacken: Vi utreder

USA:s president Joe Biden.
Foto: SIPA USA / SIPA USA
Coop-butiker över hela landet har fått stänga efter att deras kassasystem slutat att fungera.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

USA har inlett en utredning efter IT-attackerna mot bland annat hundratals Coop butiker.

Landets president Joe Biden berättar att man fortsätter utreda attacken.

– Vi ska få mer underrättelser och information, säger han.

I fredagskväll tvingades flera hundra Coop-butiker i Sverige att stänga när kassasystemen slutade att fungera och många butiker tvingas fortfarande hålla stängt.

Den ryska hackergruppen Revil har tagit på sig att de låg bakom IT-attacken som beskrivs som den största ransomwareattacken någonsin och man har begärt 600 miljoner kronor i lösensumma.

Nyhetsbyrån AP skriver att Sverige verkar vara värst drabbat då även kassasystemen på Shells bensinmacksbutiker och SJ:s bistrovagnar har påverkats.

På tisdagen ska fler Coop butiker kunnat ha öppet än stängda men det kommer fortsatt ta tid innan alla butiker kan öppna igen då alla kassasystem måste återställas manuellt.

Biden: Får mer information kommande dagar

USA:s president Joe Biden har gett landets underrättelsemyndigheter i uppdrag att utreda attacken. Och man trodde inledningsvis att det var den ryska regeringen som låg bakom attacken.

– Det verkar som att attacken har åsamkat minimal skada på amerikanska företag, men vi fortsätter att hämta in information om den fulla vidden av attacken, säger Biden på en pressträff och fortsätter:

– Jag kommer att ha mer att säga i ärendet under de kommande dagarna. Vi får mer underrättelser och information.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!