Bianca Ingrossos guldår – efter att ha sålt Caia

Influencern berättar om framgångarna och visar 700 kvadratmeter stora kontoret. Inslaget är från i juli.
Bianca Ingrosso gjorde ett riktigt succéår ekonomiskt.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Bianca Ingrosso, 26, sålde Caia Cosmetics – och gjorde ett riktigt guldår ekonomiskt.

Expressen har beräknat hur många miljoner försäljningen gav henne.

Men Bianca Ingrosso har också fått utstå massiv kritik från besvikna kunder efter den omdiskuterade kalender-affären.

Läs här om:

Hur influencern blev multimiljonär.

Pengarna i Bianca Ingrossos bolag.

Klippet med sminkföretaget.

Bianca Ingrosso, syster till sångaren Benjamin Ingrosso och dotter till Pernilla Wahlgren och krögaren Emilio Ingrosso, hade kändisskapet med sig från vaggan.

Själv började hon med en blogg, som har vuxit till ett imperium.

26-åringen är i dag en av Sveriges största influencers och en framgångsrik entreprenör. 1,2 miljoner följare på Instagram medför en stabil intäktsbas och modeföretagen villa gärna vara med och sponsra inläggen. En produktbild på Bianca Ingrossos konto kan faktureras med ett sexsiffrigt belopp, har hon själv avslöjat i Framgångspodden.

Bianca Ingrosso har köpt sin drömlägenhet

Nyligen bekräftade Ingrosso att hon och pojkvännen vunnit budgivningen på en ny drömlägenhet på Östermalm i centrala Stockholm.

– Den är 300 kvadratmeter stor, har fyra sovrum, jättestora ytor, den mest perfekta planlösningen jag har varit med om, och det är allt som jag någonsin har drömt om och inte ens vågat drömma om, berättar hon i sin vlogg på Youtube (391 000 prenumeranter).

Inflyttning är beräknad till nästa sommar, efter en större renovering. Köpeskillingen är inte officiell, men enligt Svensk mäklarstatistik ligger det genomsnittliga priset för en bostadsrätt på Östermalm de senaste tre månaderna på 113 072 kronor – per kvadratmeter.

Gjorde vinst på över 200 miljoner

Kontanta medel saknas inte. Expressen har läst senaste årsredovisningen i Bianca Ingrossos holdingbolag, Sammy Holding. 

Enligt bokslutet blev 2020 ett guldår för Bianca Ingrosso med en vinst på 202 miljoner kronor. 

Bianca Ingosso gjorde ett superklipp på sin ägarandel i bolaget Caia Cosmetics som säljer makeup under eget varumärke.

Bolaget grundades som en startup 2018 av Bianca Ingrosso, Vanessa Lindblad, Mikael Snabb och Jesper Matsch och har växt i rasande takt. Första året omsatte företaget 10,7 miljoner och år två 55 miljoner. 2020 låg omsättningen på 150 miljoner.

– Det har gått otroligt bra, och fortsätter det så här så kommer vi nå en omsättning på över 300 miljoner kronor i år, uppgav Bianca Ingrosso i Di TV i samband med årsredovisningen i somras.

Caia Cosmetics julkalender har fått kritik. Kunder har varit missnöjda med produkterna.
Foto: Caia Cosmetics

2020 såldes en majoritet av Caia Cosmetics till norska riskkapitalbolaget Verdane.

Så mycket tjänade hon på Caia Cosmetics

Bianca Ingrosso, som ägde 29 procent av aktierna i Caia har varit förtegen om exakt hur mycket hon tjänade på försäljningen.

Men efter mer än ett års hemlighetsmakeri valde Bianca Ingrosso att ta bladet från munnen i senaste ”Framgångspodden”. Där berättade tv-profilen att hon fick mycket mer än de 70 miljoner efter försäljningen som det tidigare spekulerats om.

Enligt Expressens beräkningar utifrån uppgifter i årsredovisningen, som vi publicerade i juni, ligger Ingrossos del av kakan i storleksordningen 145 miljoner kronor.

Bokslutet för Sammy Holding 2020 visar att drygt 57 miljoner kronor av vinsten är resultatet från andelar i koncernbolag och ytterligare 145 miljoner kronor är resultatet från andelar i ”intresseföretag och andra gemensamt styrda företag”.

Starkt resultat i Bianca Ingrossos holdingbolag.

De 57 miljonerna är utdelning ur dotterbolaget Bianca Ingrosso AB. De 145 miljonerna är köpeskillingen för Ingrossos andelar i kosmetikaföretaget.

Efter försäljningen gjorde de nya ägarna en nyemission där de gamla grundarna bjöds in att teckna aktier motsvarande 50 procent i Beauty Icons Holding AB, där varumärket Caia Cosmetics ligger genom sitt dotterbolag.

Kritik mot Bianca Ingrosso och Caias julkalender

Därför kunde Bianca Ingrosso vara kvar i kosmetikabolaget – med en mångmiljonvinst på kontot.

På senare tid har Caia Cosmetics, och Bianca Ingrosso personligen, fått mycket kritik och dålig PR.

Det gäller lanseringen av en julkalender som enligt marknadsföringen är ”limited edition med 24 otroliga luckor som innehåller noga utvalda skönhetsprodukter”.

Bianca Ingrosso med sin mamma Pernilla Wahlgren.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bianca Ingrosso har fått mycket kritik senaste tiden, efter att personer blivit besvikna på Caia Cosmetics julkalender.
Foto: Karin Törnblom / IBL

Caia Christmas Calendar har sålts för 1 795 kronor och lagret försvann på nolltid. Men många kunder är missnöjda med innehållet och kritiska kommentarer har haglat på Ingrossos Instagram och företagets hemsida.

Det har också lett till minst 25 anmälningar till Konsumentverket den senaste veckan, uppger Siren.

Tonen i kommentarerna har stundtals varit så hätsk att Biancas pappa Emilio Ingrosso ryckt ut till försvar.

”Som pappa blir jag helt förtvivlad. Hela familjen står här maktlös bredvid och ser henne gå sönder en bit i taget”, skriver han i ett meddelande till Aftonbladet.

Svaret på kritiken

Själv har Bianca Ingrosso bemött kritiken i nya inlägg.

– Först och främst vill jag bara säga hur otroligt tråkigt det är och hur ledsen jag blir att så många tror att jag på riktigt skulle ha medvetet lurat er. 

– Däremot vill jag säga att ingen har hittat på ett pris. Det julkalendern är värd och det priset som har satts är en analys av det produkterna faktiskt är värda, skriver hon i en Instagram story.

Influencern uppger vidare att hon har behövt ta ledigt några dagar för att smälta situationen, och att hon har mått dåligt över den hårda kritik som riktats mot företaget.

Bianca Ingrossos nya bolag

Samtidigt fortsätter planeringen av nya affärer. Techsajten Breakit avslöjade nyligen att Bianca Ingrosso dragit i gång en ny hemlig satsning.

Det är bolaget Ani Who AB som ska bygga upp en e-handel inom mode och accessoarer. Bianca Ingrosso sitter i styrelsen tillsammans med bland andra bekantingarna från Caia, Mikael Snabb och Jesper Matsch.

Vd i det nystartade bolaget är Tomaj Sangchi som tidigare grundat Tom Hope AB som säljer smycken och klockor på nätet.

Att Bianca Ingrosso ska bli ansiktet utåt och marknadsföra Ani Whos produkter på Instagram, som hon gör med kosmetikan, är väl en inte alltför vågad gissning.

– Det får vi se, men jag tror inte att det blir i samma omfattning, säger styrelseledamoten Mikael Snabb till Breakit.

Expressen har sökt Bianca Ingrosso.

Det här är Bianca Ingrosso

Ålder: 26 år, 27 i december.

Bor: På Östermalm i Stockholm. Har också köpt en lägenhet på Mallorca i Spanien.

Familj: Mamma Pernilla Wahlgren, pappa Emilio Ingrosso, bröderna Benjamin och Oliver Ingrosso, halvbrodern Theo Wahlgren och pojkvännen Phillipe Cohen. Kusinen Sebastian Ingrosso är en av medlemmar i supergruppen Swedish House Mafia.

Gör: Är bloggare, mediepersonlighet, tv-profil och entreprenör. Känd för att ha grundat sminkmärket Caia Cosmetics.

Bolag: Har engagemang i flera olika bolag. Bland annat i de egna bolagen Bianca Ingrosso AB och Sammy Holding AB. Sitter som ledamot i Beauty Icons, där varumärket Caia Cosmetics ligger.

Beauty Icons AB redovisade 2020 ett eget kapital på 45 miljoner kronor.

Bianca Ingrosso AB, som ska bedriva ”bloggverksamhet, annonsplatsförsäljning, reklaminlägg och diverse uppdrag inom mode och make-up på olika sociala medier” omsatte 2020 34 miljoner med eget kapital på 58 miljoner kronor.

Inkomst: Förvärvsinkomst 1 886 349 miljoner kronor och 804 735 kronor i överskott av kapital under inkomståret 2020. 2 035 000 respektive 591 203 kronor inkomståret 2019, och 1 129 895 respektive 330 344 inkomståret 2018.

Bianca Ingrosso: ”Som att få ett bra ragg på krogen” 

Berättar om försäljningen av Caia till riskkapitalbolaget Verdane

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!