Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bezos exfru skänker bort 15 miljarder kronor

MacKenzie Bezos seglade upp på tredjeplatsen över världens rikaste kvinnor efter skilsmässan från Amazon-grundaren.Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Makarna gick skilda vägar efter att Jeff Bezos blivit påkommen i en otrohetsaffär.Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MacKenzie Bezos gör sig av med efternamnet och skänker miljarder till välgörenhet. 

”Jag lovade i fjol att ge tillbaka lejonparten av mina rikedomar till det samhälle som hjälpt till att skapa dem”, skriver hon om donationen.

När skilsmässan var ett faktum 2019 kvalade MacKenzie Bezos in på en tredjeplacering på listan över världens rikaste kvinnor. Men MacKenzie Bezos berättade tidigt att hon inte hade för avsikt att lägga pengarna på hög: I stället skulle hon skänka bort hälften till välgörande ändamål. 

Nu meddelar mångmiljardären att hon hunnit skänka bort 1,7 miljarder dollar, motsvarande 15 miljarder kronor. Hon har även bytt efternamn till Scott, ett namn som funnits inom den egna familjen. 

Donerar för ökad jämställdhet

MacKenzie Scott skriver i en artikel på Medium om sina ambitioner med donationerna: 

”Enligt mig är det tveklöst att en persons rikedom är resultatet av gemensamma ansträngningar, och sociala strukturer kan utgöra möjligheter för vissa, men hinder för oräkneligt många andra”

Mångmiljardären har bland annat gett pengar till organisationer som arbetar för HBTQ-personer rättigheter, mångfald, jämställdhet respektive klimatfrågor och listar 116 organisationer som mottagit pengar från henne. 

 

https://twitter.com/mackenziebezos/status/1288167477705203712

Trots de stora donationerna råder det ingen nöd på MacKenzie Scott. I och med kursuppgångar inom Amazon har hennes uppskattade förmögenhet rentav vuxit sedan skilsmässan från 36 miljarder dollar till över 60 miljarder dollar, enligt Reuters. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!