Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviset som kunde ha fällt Telias toppchef

Uppdrag Gransknings nya avslöjande om muthärvan: ”Jag är inte intresserad”
Telias vd Lars Nyberg efter att mutanklagelserna briserade 2012.Foto: JENS L'ESTRADE
Gunnar Stetler var förundersökningsledare i mutåtalet mot Telia.Foto: Skärmavbild / Uppdrag granskning/SVT
Telias chefsjurist Jonas Bengtsson bekräftar att de känner till Telias betalning till Karimov, som det aldrig väcktes åtal för.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT
Gulnara Karimova tog emot Telias betalningar.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

SVT:s Uppdrag granskning, UG, avslöjar nu bevis kring Telias muthärva i Uzbekistan som aldrig togs upp under rättegången – men som kunde ha skickat koncernchef Lars Nyberg i fängelse, enligt juridiska experter.

Istället frikändes han tillsammans med de andra toppcheferna. 

Det handlar om cirka 200 miljoner kronor i ”beskyddarpengar” till diktatorns dotter, Gulnara ”rövarbaronen” Karimova.  

– Du, jag är inte intresserad, säger Lars Nyberg till UG. 

I februari 2019 friades Lars Nyberg, tidigare koncernchef för dåvarande Telia-Sonera, och två andra toppchefer efter rättegången kring en av de största muthärvorna i Sveriges historia: Uzbekistanaffären. 

I nästa vecka startar hovrättsprövningen av målet. 

Men kanske hade domen kunnat sluta annorlunda i Stockholms tingsrätt, visar nya bevis som UG:s reportrar, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, har tagit del av. 

Kallas ”rövarbaronen” av amerikanska skattemyndigheter

Det handlar om en ny, för allmänheten tidigare okänd jättemuta, på 20 miljoner dollar, cirka 200 miljoner kronor till Gulnara Karimova. Diktatorns dotter som gick under öknamnet ”rövarbaronen” hos amerikanska skattemyndigheter. 

– Du, jag är inte intresserad. Du hörde det va? säger förre koncernchefen Lars Nyberg när UG söker honom vid hans exklusiva fastighet i Stockholms skärgård. 

UG:s reportrar, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman försöker nå Telias tidigare koncernchef Lars Nyberg i hans exklusiva skärgårdsfastighet.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

Annars är Lars Nyberg numera skriven i pensionärsparadiset Portugal, dit han flyttade efter Teliaskandalen. 

Härvan rullades upp när Uppdrag granskning hösten 2012 avslöjade att den statliga telekomjätten under sin etablering i Uzbekistan, efter att de köpt det uzbekiska telekombolaget Ucell, betalat flera miljarder kronor i pengar och aktier för ”licenser” att bedriva verksamhet i landet. 

Telia erkände korruptionsskandalen – toppcheferna friades

Allt hade betalats till ett bolag som kontrollerades av diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova som levde ett vidlyftigt lyxliv i den brutala diktaturen.  

Betalningarna som omfattades av den sex år långa utredningen och åtalet gällde motsvarande cirka 3 miljarder kronor som Telia betala till Gulnara Karimova mellan 2007 och 2010. 

Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans avlidne diktator Islam Karimov, bredvid Elton John.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

Redan innan rättegången startade i Stockholms tingsrätt i september 2018 så hade Telia erkänt korruptionsbrottsligheten i Uzbekistan i en uppgörelse med amerikanska justitiedepartementet – och tvingats betala cirka 8 miljarder kronor i böter. 

Ändå frikändes Teliacheferna för grovt mutbrott. 

Pulatjan Ahunov, uzbekisk exilpolitiker, är upprörd över att Lars Nyberg och de andra Teliacheferna inte har fällts för grovt mutbrott.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

– Det är ologiskt. De erkänner att de gjort brott, betalat miljardbelopp. Var är straffet? Personerna som skrev på det här, de måste ju straffas. Korruptionen är det största hindret mot att utveckla demokrati. Telia har försörjt en diktatur med medel att överleva, säger Pulatjan Ahunov, uzbekisk exilpolitiker till UG. 

Nya bevisningen hade kunnat ge fällande dom mot toppcheferna

Detta på grund av att Gulnara Karimova inte ansågs tillhöra en ”mutbar krets” eftersom hon inte var en formell ledare i landet. 

Där kommer uppgiften om den nya mutan på 20 miljoner dollar, cirka 200 miljoner kronor in i bilden. UG har kommit över förhör, mejl, avtal och kontotransaktioner som visar att Telia betalade pengarna till Gulnara Karimova den 22 november 2012. 

Den 1 juli 2012 trädde en ny mutlagstiftning i Sverige i kraft som breddade utrymmet för mutbrottslighet till att omfatta fler än formella makthavare – genom de nya brotten handel med inflytande och vårdslös finansiering av mutbrott. 

Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

– Man hade inte haft samma problematik med att presidentdottern inte var en mutbar person. Man hade kunnat se på det utifrån kan någon påverka myndighetsbeslut i strid med lagen, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, när UG presenterar de nya uppgifterna för henne. 

Gulnara mjölkade Telia på miljarder – ville ha mer

Claes Sandgren senior professor i civilrätt vid Stockholms universitet anser att handel med inflytande hade kunnat användas under rättegången mot Lars Nyberg och de andra Teliacheferna, om de nya uppgifterna hade funnits i åtalet. 

– Det skulle ha kunnat varit grund för en fällande dom. Man får göra vissa reservationer för vad som kan bevisas men om vi håller oss på ett principiellt plan så är det definitivt så, säger Claes Sandgren. 

Trots att Gulnara Karimova redan mjölkat Telia på flera miljarder kronor var hon inte nöjd, visar UG:s dokument. Genom sin advokat, Oleg, krävde hon de 20 miljoner dollarna i ”protection fee”. Beskyddarpengar för att regimen inte skulle beslagta Ucell, enligt mejl från en högt uppsatt Teliachef.  

Enligt förhörsuppgifter med amerikanska myndigheter som UG tagit del av så lyftes frågan till Lars Nyberg och ledningen som godkände ett upplägg med ett ”falskt avtal” för att betala pengarna till Gulnara Karimova. 

Kinesisk telekomjätte slussade mutpengarna till Gulnara

Upplägget gick ut på att kinesiska telekomjätten ZTE, som Telia hade en relation till, uppmanades att skicka bluffakturor till Telia, inga produkter som det skulle betalas för. 

Telia betalade sedan fakturorna till ZTE som slussade pengarna vidare till ett bolag som i sin tur betalade pengarna till ett brevlådeföretag som Gulnara Karimova hade på Brittiska Jungfruöarna, Morriby Global, rapporterar UG. 

Bluffavtalet som Telia tecknade med Gulnara Karimova, skräddarsyddes med att kinesiska ZTE slussade mutpengarna.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT
Här specificeras summan som Gulnara Karimova skulle få för att inte ha beslagta Telias bolag i Uzbekistan.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT
Här utformar Telia upplägget med ”false contract”, för att kunna slussa 20 miljoner dollar i mutor till Gulnara Karimova.Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT
Foto: Skärmavbild / Uppdrag Granskning/SVT

”En investering av den storleken, enligt bolagets regler och principer, hade krävt att jag som koncernchef rekommenderat och styrelsen beslutat. Jag har inte rekommenderat och skulle aldrig under några omständigheter betala för beskydd”, säger Lars Nyberg i ett uttalande från sina advokater till UG.  

Ingen från den gamla Telialedningen finns kvar i företaget och affärerna i Uzbekistan har avslutats. 

Telia bekräftar att de har kännedom om nya uppgifterna

Men Telias nuvarande chefsjurist Jonas Bengtsson bekräftar att de känner till betalningen. 

– Det är material som vi under våra gemensamma utredningar med myndigheterna har träffat på. Så de kände vi till, säger han till UG.  

UG får även uppgifter om att Gunnar Stetler, före detta chef för riksenheten mot korruption som valde att själv leda åtalet mot Telia, kände till utbetalningen på 20 miljoner dollar som gjordes av Telia till Gulnara Karimova, utan att väcka åtal för den. 

Gunnar Stetler var förundersökningsledare i mutåtalet mot Telia.Foto: Skärmavbild / Uppdrag granskning/SVT

– Jag berättade om de betalningar som hade relevans för målet. Frågor som ligger utanför förundersökningen är inget som jag lämnar svar på, säger Gunnar Stetler till UG. 

Gulnara Karimova syr säckar i fängelset

Enligt juridiska experter som UG talat med kunde betalningen, som gjordes efter att den strängare lagstiftningen hade trätt i kraft, ha resulterat i fängelsestraff istället för frikännande. 

Men sedan den senaste betalningen har diktatorn Islam Karimov hunnit avlida, i september 2016 och hans dotter Gulnara Karimova har dömts till 18 års fängelse för korruption och penningtvätt. Hon tillbringar nu sina dagar med att sy kläder och säckar i ett uzbekiskt arbetsläger. 

Gulnara Karimova när hon placerades i husarrest av sin egen pappa – diktatorn Islam Karimov.Foto: CAMERA PRESS/IBL

– De tog beslutet att skicka henne i fängelse, bland annat för det hon gjorde med svenska medbrottslingar. Vem i Sverige kastades i fängelse för det de gjorde? Ingen. Det är konstigt, säger Pulatjan Ahunov till UG. 

Sedan den senaste betalningen som gjordes till Karimova, den 22 november 2012, som UG nu har avslöjat, har brottets femåriga preskriptionstid hunnit löpa ut. 

Betalningen kommer därmed inte prövas under hovrättsförhandlingen mot Lars Nyberg och de andra Teliacheferna. 

De tre Telia-topparna riskerade långa fängelsestraff för miljardmutor i Uzbekistan. Inslaget är från 2017.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!