Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Betssons dotterbolag får 19 miljoner i böter

Civilminister Ardalan Shekarabi om domen mot spelbolaget.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ap
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Spelinspektionen ger Betssons dotterbolag NGG Nordic böter på 19 miljoner kronor och en varning. 

Enligt ett pressmeddelande har NGG Nordic erbjudit bonusar vid upprepade speltillfällen, vilket bryter mot spellagen.

Betsson uppger att bolaget avser överklaga beslutet i ett eget pressmeddelande.

– Följer man inte svensk lagstiftning ska man ut från marknaden, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).   

Spelbolag med svensk licens får bara erbjuda sina kunder bonus vid det första speltillfället, enligt spellagen. 

Trots det uppges NGG Nordic ha givit ut bonusar till sina kunder vid flera tillfällen. Bonusarna ska bland annat ha bestått av överraskningar varje vecka, utlottning av kontantvinster, resor, belöningar och gratisspel för lojala spelare.

Spelinspektionen bedömer överträdelserna som ”allvarliga”, varpå man beslutat om åtgärder, enligt ett pressmeddelande.

Myndigheten har valt att ge NGG Nordic böter på 19 miljoner kronor och en varning.

– Varningar ger man när man vidtagit åtgärder vilket de har gjort. De säger att de inte ska erbjuda mer än en välkomstbonus mer. Om de inte skulle ha korrigerat sig, då hade det inte stannat vid en varning, då hade det i stället blivit att man hade återkallat licensen, säger My Hamrén som är pressansvarig vid Spelinspektionen.

Vid 11-tiden har Betssons aktie sjunkit med 3 procent.

Samtidigt ges även spelbolaget Skill on Net en varning för samma lagbrott och böter på 14 miljoner kronor.

Betsson tänker överklaga

I ett pressmeddelande motsätter sig Betsson kritiken och beslutet från Spelinspektionen.

Betsson skriver att NGG Nordic gjort förändringar efter Spelinspektionens förtydliganden, men att man vill se en tydligare förklaring för hur den nya lagen ska följas.

– Det här handlar om en otydlighet om bonusreglerna. Det är tydligen så att många har misslyckats eftersom det här delats ut en del sanktioner. Då tycker vi att det är att gå händelserna i förväg att dela ut sanktioner i stället för att föra en dialog med spelbolagen

I spellagens 14 kapitel, paragraf åtta, förklaras reglerna för bonusar så här:

”En licenshavare får endast vid det första tillfället då en spelare spelar på något av licenshavarens spel erbjuda eller lämna bonus.”

Men enligt Pontus Lindvall handlar problemet om hur bonusar definieras.

– Det är inte bara vi som tycker något utan vi har ju tagit rådgivning av externa jurister och landat i en viss tolkning. Uppenbarligen har många andra landat vid den tolkningen också, säger han.

Betsson avser nu att överklaga Spelinspektionens beslut.

Miljonböter för Betssons bolag.

Ardalan Shekarabi kritisk

I Expressen TV går civilminister Ardalan Shekarabi hårt åt spelbolag som inte följer den nya spellagstiftningen. 

– Vi har sedan första januari ett nytt regelverk. De (spelbolagen, reds. anm) måste följa svensk lag och respektera konsumentskyddsregler. Det är inte som det var innan när det var vilda västern i två decennier. 

Shekarabi vill inte kommentera enskilda fall, men är tydlig med att hela spelmarknaden ska vara hårt reglerad och att de som inte följer regelverket ska få hårda konsekvenser. 

– Vi vill att konsumenterna ska vara skyddade. Min uppmaning är till alla bolag i branschen är: följ den svenska lagen. 

– Följer de inte lagen ska de ut från marknaden, vi vill inte ha bolag som inte följer lagen, det är inget skämt. 

Betsson säger att de har följt svensk lag, de delar inte tolkningen. Är lagen svårtolkad?

– Det finns tydligheter i lagstiftningen, och nu börjar vi få de första tecknen på att den här marknaden kommer att vara en marknad som kommer utsättas för mycket tydlig tillsyn. 

Fler spelbolag straffas

Spelinspektionens beslut kommer bara tio dagar efter att Global Gamings dotterbolag Safe Ent blev av med spellicensen för Ninja Casino.

Enligt Spelinspektionen hade Global Gaming brutit mot centrala delar av spellagen. Kunder hade bland annat kunnat spela bort stora summor pengar utan att bolaget har reagerat. Spelare hade också kunnat spela ”långt över” sina egna insättningsgränser.

Att spellicensen återkallades var ett historiskt beslut. Aldrig tidigare hade en liknande bedömning gjorts sedan den nya spellagen infördes 1 januari.

– Det är beklagligt att det är så pass många som brister i hanteringen – oavsett om det handlar om regelverket kring spelansvarsregler eller bonusar så är det tråkigt att bolagen inte följer regelverken, säger My Hamrén.

Hon fortsätter:

– I och med att vi påpekar bristerna så ska detta för konsumenternas del leda till att bolagen följer regelverket. Förhoppningsvis kan det också vara en signal till andra bolag att de också måste följa regelverket. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!