Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslut – EU-domstolen behåller snusförbudet

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Förbudet att sälja snus inom EU kommer fortsätta att gälla, uppger EU-domstolen på torsdagsförmiddagen.

Swedish Match har drivit frågan om snusförbudets vara eller inte vara i en brittiska domstolen och frågan har sedan gått vidare för prövning i EU-domstolen.

Swedish Match har drivit frågan om snusförbudets vara eller inte vara i en brittiska domstolen och frågan har sedan gått vidare för prövning i EU-domstolen.

Torsdagens besked var inte helt överraskande då EU-domstolens generaladvokat redan i april i år föreslog att EU:s snusförbud behålls.

"Vid prövningen av den fråga som ställts (har det) inte framkommit någon omständighet som kan påverka giltigheten", skrev domstolen i sin dom.

Frågan gällde om snus diskrimineras i EU:s tobaksdirektiv från 2014, då det förbjuds i hela EU utom i Sverige.

 

 

 

I den 19 sidor långa domen skrev EU-domstolen att snus skiljer sig från andra rökfria tobaksvaror, som är tillåtna. De andra varorna är nischmarknader och har kostsam och småskalig tillverkning.

Likaså ansåg domstolen att snus kan särbehandlas i förhållande till elektroniska cigaretter.

När det gäller om förbudet står i proportion till syftet påpekade domstolen att den inte har rätt att överpröva EU-lagstiftarnas bedömning av vetenskapliga och tekniska fakta.

Även om vetenskapliga studier visar att snus är mindre skadligt för hälsan än röktobak innehåller snus fortfarande cancerframkallande ämnen och ökar risken för dödlighet.

Domstolen ansåg att det är osäkert om snus fungerar som avvänjning från rökning. I stället finns risker att det blir en inkörsport för ungdomar.

 

 

"Det är osäkert om ett upphävande av förbudet mot att släppa ut tobaksvaror för användning i munnen på marknaden skulle få positiva hälsoeffekter för de konsumenter som vill använda dessa produkter som hjälpmedel för rökavvänjning", löd domen.

"Dessutom skulle det uppstå hälsorisker för andra konsumenter, särskilt för ungdomar", fortsatte domen.

Domstolen noterade att Swedish Match själv har pekat på en stor tillväxtpotential för snus, som då skulle innebära att nya tobaksanvändare tillkom.

"Förbudet mot att släppa ut tobak för användning i munnen på marknaden går således inte uppenbart utöver vad som är nödvändigt för att uppnå målet att säkerställa en hög skyddsnivå för folkhälsan", skrev domstolen.

 

 

Domstolen avfärdade också argumentet att varje EU-land borde få avgöra frågan enligt subsidiaritetsprincipen. Den principen går ut på att alla beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå.

Domstolen påminde om att frågan om diskriminering av snuset redan har varit uppe i två domar, båda avkunnade den 14 december 2004.

Domstolen fann då att den särskilda situationen för snus medgav särbehandling.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!