Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Skistar stänger alla sina skidanläggningar

Skistar stänger sina anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen - vd:n förklarar.
Skistar stänger alla sina anläggningar för resten av säsongen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Beskedet kommer efter en uppmaning från Folkhälsomyndigheten.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Efter kritiken – nu stänger Skistar sina anläggningar inför påsklovet. 

Sälen, Vemdalen och Åre kommer från och med måndag hålla stängt för resten av säsongen. 

– Hälsa och säkerhet går före allt. Vi vill att sjukvården ska få alla förutsättningar de kan för att klara den här vårdbelastningen, säger vd:n Stefan Sjöstrand. 

Även Idre, Branäs och Kungsberget stänger sina skidanläggningar. 

Sedan tidigare har flera afterski-verksamheter stängt ner efter hård kritik från Folkhälsomyndigheten. 

Men skidanläggningarna har varit öppna – och kritiken har varit hård. 

I en debattartikel i ÖP gick åtta läkare ut och vädjade till svenskar att inte resa till fjällen. Nästa vecka väntades tiotusentals svenskar resa dit under påsklovet. 

Vi i Region Jämtland Härjedalen ser dock att rekommendationerna inte efterlevs vilket gör oss allt mer oroade”, skrev läkarna och fortsatte:

Inför årets påskhelg väntar vi en tillströmning av cirka 78 000 turister, vilket motsvarar en ökning av vår egen befolkning med 60 procent”. 

Skistar stänger alla sina skidanläggningar

Nu meddelar Skistar att de från och med måndag stänger alla sina skidanläggningar för resten av säsongen. 

Beskedet kommer efter uppmaning från Folkhälsomyndigheten. 

Skistar har från Folkhälsomyndigheten fått rådet att stänga skidanläggningarna i Sverige på grund av risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna”, står det i pressmeddelandet. 

Detta beslut kommer att få en negativ effekt på SkiStars helårsresultat. Omfattningen har ännu inte analyserats. En viktig faktor att ta hänsyn till är att en stor del av vintersäsongen är passerad. SkiStar vidtar åtgärder för att anpassa verksamheten till rådande situation.

Börsnoterade Skistar har under de senaste fem åren gjort sammanlagda vinster på 1,3 miljarder kronor. Sedan tidigare har de stängt sina anläggningar i norska Trysil och Hemsedal. 

Även Branäs stänger sin skidanläggning

Vd:n Stefan Sjöstrand har tidigare till Di sagt, mot bakgrunden av regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer: 

– Vi ser ingen direkt påverkan på vår kärnprodukt alpin skidåkning.

I Expressen TV berättar han om bakgrunden till dagens besked:

– – Vi har de senaste veckorna haft en tät dialog med hälso- och sjukvården i länen och regionerna som vi verkar i. På morgonen hade jag samrådsmöte tillsammans med smittskyddsläkare i Dalarna och primärvården i Sälen. Det är väldigt tydligt vilka belastningar som sjukvården har just nu. Vi har också tidigare samrått med Folkhälsomyndigheten om eventuell smittspridning, där har de varit tillfredsställda med de åtgärderna vi har vidtagit.

– Vi fick ett tydligt råd från Johan Carlson om att med tanke på den pressade sjukvården att stänga våra skidanläggningar och så gjorde vi då. 

Hur ser ni på kritiken som ni har fått? 

– Vi har hela tiden jobbat på de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gett oss. De har varit väldigt nöjda och tillfredsställda med de åtgärder vi har gjort. Nu har vi rådgjort med dem gällande hälso- och sjukvården och nu ger dem oss en ny rekommendation och då följer vi den. 

Hur stor ekonomisk förlust väntas ni göra? 

– Vi har inte hunnit ta ställning till det. För oss har det viktigaste varit att ha en nära och tät dialog tillsammans med hälso- och sjukvården. 

Branäs stänger sina skidanläggningar

På sitt Instagramkonto meddelar Idre fjäll att de stänger anläggningen för resten av säsongen på söndag. 

Även Branäsgruppen stänger sina skidanläggningar i Branäs och i Kungsberget till följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De hade planerat att ha öppet till 14 respektive 13 april. Branäs stänger på söndag och Kungsberget stänger omedelbart. 

– Vi har följt Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendationer redan från start och det fortsätter vi med. Vi har tidigare vidtagit en hel del förebyggande åtgärder, men vi var hela tiden förberedda på att det skulle kunna sluta så här. Nu är vår prioritering att informera våra gäster som har bokningar hos oss, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen, i ett pressmeddelande. 

 

Magdalena Andersson räknar med en kraftig stigning av arbetslösa.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!