Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Hedin måste infinna sig i domstolen

Karl Hedin satt häktad under en månad hösten 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Karl Hedin förnekar att han gjort något brottsligt.
Foto: MATTIAS JOHANSSON

Advokaternas aktion misslyckades.

Industrimannen Karl Hedin och övriga misstänkta i jakthärvan måste infinna sig i domstolen.

– Rättegången ska inledas som planerat, säger rådman David Viktorsson Harrby.

Flera av försvarsadvokaterna försökte in i det sista förhindra att rättegången inledes som planerat kommande måndag i Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Advokaterna ansåg att det fanns hinder för rättegången när en av de åtalade, den 50-åriga kvinna som länge var polisens hemliga informationskälla i härvan innan hon själv blev misstänkt, utreds i ett annat mål där brottsmisstanken gäller stämpling till mord. Kvinnan skulle ha försökt leja någon att mörda maken.

Men under onsdagseftermiddagen satte Västmanlands tingsrätt ned foten.

Rådman David Viktorsson Harrby, som ska leda målet, ansåg att argumenten mot en start på rättegången inte höll. Kvinnans advokat Thomas Jönsson hade bland annat pekat på att hon är i alltför dåligt skick för att kunna delta i processen. 

– Så länge det inte kommer något annat så ska vi påbörja som planerat, säger David Viktorsson Harrby till Expressen.

Trots domstolens beslut - som inte kan överklagas - är det inte omöjligt att rättegångsstarten trots allt havererar om kvinnans hälsoläge försämras.

De fyra misstänkta i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott, anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018 utanför Virsbo I Surahammars kommun och gett giftet karbofuran till tvåbarnsmamman och hennes make. Enligt åklagaren skulle giftet blandas i kött och läggas ut som förgiftat bete för varg i naturen.

Förnekar brott.

• Tvåbarnsmamma, 50 år gammal, tidigare polisens huvudvittne och hemliga källa. Åtalad för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Kvinnan misstänks ha vägt upp och förpackat gifter karbofuran. Giftet påstås hon ha fått av Karl Hedin. Förnekar alla anklagelser.

• Företagare, 52 år, och gift med tvåbarnsmamman. Misstänks för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott.  Misstanken gäller att han tagit emot giftet karbofuran med uppsåt att döda varg, lodjur och andra fredade rovdjur. Han ska ha vägt upp giftet i doser tillsammans med hustrun. Förnekar brott.

• Man, 30 år, anställd. Misstänks för grovt jaktbrott.  Anklagas för att tillsammans med Karl Hedin ha varit ute för att försöka skjuta varg fredagen den 26 oktober 2018.  Förnekar brott.

Karl Hedin förnekar alla anklagelser. Han tycker dock att det ska bli skönt att få rättegången avklarad.
Foto: ROGER TURESSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Jakthärvan har kallats Sveriges mest uppmärksammade jaktmål i modern tid med industrimannen och miljardären Karl Hedin, 71, från Smedjebacken i huvudrollen. Rubrikerna har avlöst varandra ända sedan den fredagseftermiddag i slutet av oktober 2018 då han greps, misstänkt för att ha jagat varg. Men under den juridiskt turbulenta fortsättningen visade sig att det aldrig fanns någon tjuvskjuten utan misstankarna ändrades till att han hade för avsikt att jaga varg den dag han greps. Därför är han åtalad bland annat för grovt jaktbrott.

Strid i domstolen

Den andra åtalspunkten som berör Karl Hedin gäller den 50-åriga kvinnans tidiga uppgifter att hon och hennes make skulle ha tagit emot gift som kan döda varg av Karl Hedin i parets bostad. Senare tog hon tillbaka uppgifterna. 

Åklagaren vill läsa upp kvinnans utpekande av Karl Hedin. Det kommer att bli juridisk strid om detta i rättssalen. Hedins försvarare, advokat Sven Severin, väntas försöka stoppa högläsningen i tingsrätten.

Flera av Karl Hedins avlyssnade samtal ska spelas upp i rättssalen.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!