Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet från EU: Redo att hämnas

DI går igenom tullarna.
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

EU och Frankrike står enade i att hämnas på USA – om president Trump går vidare med att införa tullar på franska produkter. 

Det var under måndagen som USA:s handelsrepresentant kom fram till att Frankrikes nya skatt på digitala företag diskriminerar amerikanska bolag, då den slår mot teknikbolag som exempelvis Google, Facebook och Apple. 

Insikten gjorde att USA nu planerar att införa tullar på totalt 100 procent av franska produkter – totalt med ett värde på över två miljarder dollar. 

– De börjar skatta andra människors produkter så därför kan vi skatta dem, konstaterade Trump på tisdagen inför ett Nato-möte, skriver Reuters

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Foto: HENRI SZWARC / POLARIS POLARIS IMAGES

”Redo för vedergällning”

Frankrike var snabbt ute med att försäkra USA om att det inte enbart är de amerikanska bolagen som drabbas, utan även europeiska och kinesiska teknikbolag. Men det har inte hjälpt. 

På tisdagen uppgav i stället EU och Frankrike att man är redo att införa hämndtullar mot amerikanska produkter. 

– I fallet med de amerikanska sanktionerna är EU redo för vedergällning, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, enligt Reuters.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!