Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Detta granskar Skatteverket under 2018

Fordonsservice är en av de branscher som granskas extra noga i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket genomför kontrollinsatser varje år. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Nu avslöjas Skatteverkets årliga skattegranskning:

Man vill klämma åt de som skenskriver sig på felaktiga adresser – och stoppa id-missbruk.

– Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skrivna i en lägenhet, säger verksamhetsutvecklare Tobias Wijk på Skatteverket.

Myndigheten riktar också in sig på att förebygga skattefusk inom fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.

Varje år, inför deklarationen, meddelar Skatteverket vilka branscher eller områden man granskar lite extra noga. Förra året handlade det om rot- och rutavdragen, samt internettransaktioner – till exempel handel med sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter.

Nu avslöjas vilka kontrollinsatser Skatteverket gör 2018.

Ett fokus är "kontroll av bosättning". I klartext:

Motverka att folk skenskriver sig i en lägenhet fast i de i själva verket bor någon annanstans.

 

 

LÄS MER: Smällen: En miljon kan missa skatteåterbäring 

Terroriståtalade Rakhmat Akilov skenskriven

Personer som skriver sig på felaktiga adresser kan få rätt till olika bidrag, men nu vill myndigheten stoppa felaktiga utbetalningar och motverka bedrägerier – bland annat genom att öka antalet bosättningskontroller under 2018.

– Vi kommer att öka antalet bosättningskontroller ganska kraftigt, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare inom folkbokföring hos Skatteverket. 

Polisen och försäkringskassan har upptäckt att i vissa fall kan 20–30 personer vara skrivna på samma adress. 

Den terroriståtalade Rakhmat Akilov var till exempel skenskriven med ett så kallat samordningsnummer på en adress i västra Stockholm, där flera andra personer  också var skrivna utan att bo på adressen.

Verksamhetsutvecklare Tobias Wijk berättar om att flera fall som "stuckit ut" också redan hittats vid Skatteverkets kontroller.

– Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skriven i en lägenhet, säger han.

Varje år får man in tusentals tips från andra myndigheter som misstänkta skenskrivningar.

”Vi ser hur personer utnyttjas när det gäller grov ekonomisk brottslighet, säger Pia Bergman”, rikssamordnare på Skatteverket. Foto: Leif Brännström

 

LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2018 

Så ska Skatteverket sätta stopp för svartjobb

Under Skatteverkets pressträff  i går tisdag presenterade också myndigheten hur man ska få bukt med id-missbruk. Myndigheten skärper sina kontroller av dokumentation – för att färre identiteter ska kapas och utnyttjas.

Ett annat fokus är att göra det svårare att använda sig av svart arbetskraft. Därför ska myndigheten hålla ett extra öga på de tre branscherna fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.

– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Sedan tidigare har regeringen gått ut med sitt nya drag mot svartarbete: Personalliggare i fler branscher.

Förslag på ny lag

Den 1 juli föreslås en ny lag träda i kraft, som ställer krav på personalliggare för verksamhet inom kropps- och skönhetsvård, fordonsservice, tobaksgrossister och inom livsmedelsbranschen. Syftet är att minska skattefusk.

Skatteverket har möjlighet att göra oannonserade kontroller för att kontrollera att det som står i personalliggarna stämmer.

Sedan tidigare finns krav på personalliggare i bygg-, restaurang-, frisör- och tvätteribranschen. Och det har gett resultat, enligt Skatteverket.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!