Fordonsservice är en av de branscher som granskas extra noga i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNFordonsservice är en av de branscher som granskas extra noga i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Fordonsservice är en av de branscher som granskas extra noga i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket genomför kontrollinsatser varje år. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅNSkatteverket genomför kontrollinsatser varje år. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket genomför kontrollinsatser varje år. Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet: Detta granskar Skatteverket under 2018

Publicerad

Nu avslöjas Skatteverkets årliga skattegranskning:

Man vill klämma åt de som skenskriver sig på felaktiga adresser – och stoppa id-missbruk.

– Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skrivna i en lägenhet, säger verksamhetsutvecklare Tobias Wijk på Skatteverket.

Myndigheten riktar också in sig på att förebygga skattefusk inom fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.

Varje år, inför deklarationen, meddelar Skatteverket vilka branscher eller områden man granskar lite extra noga. Förra året handlade det om rot- och rutavdragen, samt internettransaktioner – till exempel handel med sexuella tjänster och uthyrning av lägenheter.

Nu avslöjas vilka kontrollinsatser Skatteverket gör 2018.

Ett fokus är "kontroll av bosättning". I klartext:

Motverka att folk skenskriver sig i en lägenhet fast i de i själva verket bor någon annanstans.

 

 

LÄS MER: Smällen: En miljon kan missa skatteåterbäring 

Terroriståtalade Rakhmat Akilov skenskriven

Personer som skriver sig på felaktiga adresser kan få rätt till olika bidrag, men nu vill myndigheten stoppa felaktiga utbetalningar och motverka bedrägerier – bland annat genom att öka antalet bosättningskontroller under 2018.

– Vi kommer att öka antalet bosättningskontroller ganska kraftigt, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare inom folkbokföring hos Skatteverket. 

Polisen och försäkringskassan har upptäckt att i vissa fall kan 20–30 personer vara skrivna på samma adress. 

Den terroriståtalade Rakhmat Akilov var till exempel skenskriven med ett så kallat samordningsnummer på en adress i västra Stockholm, där flera andra personer  också var skrivna utan att bo på adressen.

Verksamhetsutvecklare Tobias Wijk berättar om att flera fall som "stuckit ut" också redan hittats vid Skatteverkets kontroller.

– Vid något fall fanns det ett 50-tal personer skriven i en lägenhet, säger han.

Varje år får man in tusentals tips från andra myndigheter som misstänkta skenskrivningar.

”Vi ser hur personer utnyttjas när det gäller grov ekonomisk brottslighet, säger Pia Bergman”, rikssamordnare på Skatteverket.Foto: Leif Brännström

 

LÄS MER: Viktiga datum för din deklaration 2018 

Så ska Skatteverket sätta stopp för svartjobb

Under Skatteverkets pressträff  i går tisdag presenterade också myndigheten hur man ska få bukt med id-missbruk. Myndigheten skärper sina kontroller av dokumentation – för att färre identiteter ska kapas och utnyttjas.

Ett annat fokus är att göra det svårare att använda sig av svart arbetskraft. Därför ska myndigheten hålla ett extra öga på de tre branscherna fordonsservice, skönhetsvård och livsmedelsgrossister.

– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.

Sedan tidigare har regeringen gått ut med sitt nya drag mot svartarbete: Personalliggare i fler branscher.

Förslag på ny lag

Den 1 juli föreslås en ny lag träda i kraft, som ställer krav på personalliggare för verksamhet inom kropps- och skönhetsvård, fordonsservice, tobaksgrossister och inom livsmedelsbranschen. Syftet är att minska skattefusk.

Skatteverket har möjlighet att göra oannonserade kontroller för att kontrollera att det som står i personalliggarna stämmer.

Sedan tidigare finns krav på personalliggare i bygg-, restaurang-, frisör- och tvätteribranschen. Och det har gett resultat, enligt Skatteverket.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen