– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanade Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och hennes kolleger innan deadline var passerad den 28 mars. Men nu är det för sent att sätta sig ner och försöka få skatteåterbäringen efter helgen– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanade Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och hennes kolleger innan deadline var passerad den 28 mars. Men nu är det för sent att sätta sig ner och försöka få skatteåterbäringen efter helgen
– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanade Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och hennes kolleger innan deadline var passerad den 28 mars. Men nu är det för sent att sätta sig ner och försöka få skatteåterbäringen efter helgen
Om du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKETOm du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Om du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
6,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-4240416,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
6,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Beskedet – i dag kommer skatteåterbäringen

Publicerad
Uppdaterad

I dag kommer skatteåterbäringen.

Om du har deklarerat via någon av e-tjänsterna före påsk kan du få dina pengar i dag eller i morgon fredag.

Du kan enkelt kolla om pengarna har kommit till dig.

Men flera miljoner gick miste om möjligheten att få pengarna tidigt för att de inte hade registrerat en digital brevlåda.

 

I början av mars skickade Skatteverket ut inkomstdeklarationen för 2017. Myndigheten har nu börjat skicka ut skatteåterbäringen till en stor grupp som e-deklerarat.

LÄS OCKSÅ: De tjänar mest i din kommun. Tabell

 

Påsken 2017 fick över en halv miljon personer med digital brevlåda som deklarerat digitalt innan deadline drygt 4,3 miljarder i skatteåterbäring.

Skatteåterbäring 2018 inne på konto.

– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är alltså i dag som digitala deklaranter utan gjorda ändringar i deklarationen kan få sina skattepengar insatta på sina konton. 

Du kan kolla om pengarna kommit genom att gå in på ditt bankkonto.

Om du inte har en digital brevlåda, eller inte registrerade en sådan senast 28 mars och då också angett bankkonto dit pengarna ska skickas, måste du vänta på skatteåterbäringen till i början av juni.

Om du deklarerar på det gamla sättet med pappersdeklaration måste du vänta till i augusti innan du får den eventuella skatteåterbäringen.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datum för din deklaration 2018

 

Antalet deklaranter med den rekordtidiga skatteåterbäringen 2017 avslöjar att det skulle kunna vara betydligt fler som fick pengar tillbaka kring påsk, men som gick miste om den tidiga utbetalningen. De fick i stället vänta till den stora utbetalningsomgången i juni.

– Vi vet att det är många som bara godkänner och har pengar att få tillbaka. Så gör deklarationen fort och få det avklarat, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Viktigt att registrera digital brevlåda

Skatteverket har nämligen noterat att av alla Sveriges  deklaranter som lämnar sin deklaration, så är det flera miljoner som inte göra några ändringar i deklarationen utan godkänner de förtryckta uppgifterna, men gör det efter det magiska datumet för att få pengar direkt efter påsk.

 

- Reseavdraget är det vanligaste avdraget, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / PRESSBILD

 

LÄS OCKSÅ: Skatteverkets nya digitala tjänst - så kollar du om du har rätt till reseavdrag

Men nu är det alltså för sent att göra något för att få skatteåterbäringen efter påskhelgen. Du måste vänta till i sommar. Tidigast i början av juni kan du få skatteåterbäringen.

 

Så kollar du om du har rätt till reseavdrag

Nu finns det experter som höjer ett varnande finger och menar att man ska kolla ordentligt om man har rätt till några avdrag, bland annat reseavdrag.

– Ja, det kan man göra med den nya tjänsten för reseavdrag. Och det är det avdraget som de flesta gör. De andra vanliga avdragen, rot och rut och ränteavdragen är redan ifyllda, säger Anna Sjöberg.

 

LÄS OCKSÅ: Privatekonomens varning: Dina nyårslöften kan bli dyra 

Om du hade anmält digital brevlåda senast 28 mars kommer din skatteåterbäring redan efter påskhelgen. Men det förutsätter att du inte har gjort några ändringar i den förtryckta blanketten från Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET

 

Sammanlagt var det 7 870 565 personer som skulle deklarera  2017 för inkomståret 2016. 6,2 miljoner deklarerade digitalt. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms.

 

 

SÅ FÅR DU DIGITAL BREVLÅDA ENKELT

 

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt.

 

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och sedan kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

 

Några viktiga datum:

 

• 5-6 april. Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till e-deklaranter som inte gjort några ändringar. Du kollar om pengarna har kommit genom att logga in på ditt bankkonto.

 

2 maj. Sista dagen att göra deklarationen. Vid midnatt måste den vara inne, annars riskerar du att straffas med förseningsavgift.

3 maj. Sista dag att betala in restskatt under 30 000 kronor för att slippa betala "straffränta".

 

7-8 juni. Nu får flertalet  övriga som e-deklarerat sina pengar. Andra, t ex de som deklarerat  på papper, får vänta till augusti.

 

15 juni. Skatteverket skickar ut beslut om fastighetstaxeringen. Det gäller fastighetstaxering 2018 av alla småhus, särskild fastighetstaxering 2018 av lantbruk, hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Du som har valt att få beslutet på papper får beslutet med posten senast i början av juli.

 

8 augusti. Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 7-8 augusti till dig som inte har anmält konto eller har deklarerat på papper. 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen