– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanar Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Om du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKETOm du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Om du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar. Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
6,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-4240416,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
6,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms. Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Beskedet – då betalas skatteåterbäringen ut

Publicerad
Uppdaterad

Skatteverket har nu bestämt när skatteåterbäringen 2018 ska betalas ut.

Om du deklarerar via någon av e-tjänsterna före påsk kan du få dina pengar direkt efter helgen.

– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanar Anna Sjöberg verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men flera miljoner riskerar att gå miste om att få pengarna tidigt om de inte registrerar en digital brevlåda.

 

I början av mars skickar Skatteverket ut inkomstdeklarationen för 2017. Men myndigheten har redan börjat ladda inför årets utskick och när skatteåterbäringen kan börja betalas ut.

 

LÄS OCKSÅ: De tjänar mest i din kommun. Tabell

 

Påsken 2017 fick över en halv miljon personer med digital brevlåda som deklarerat digitalt innan deadline drygt 4,3 miljarder i skatteåterbäring.

Skatteåterbäring 2018

– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det är alltså några dagar efter påskhelgen som digitala deklaranter utan gjorda ändringar i deklarationen kan få sina skattepengar insatta på sina konton. Har du ingen digital brevlåda, eller registrerar en sådan först efter 1 mars, måste du vänta på skatteåterbäringen.

Om du deklarerar på det gamla sättet med pappersdeklaration måste du vänta till i augusti innan du får den eventuella skatteåterbäringen.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datum för din deklaration 2018

 

Antalet deklaranter med den rekordtidiga skatteåterbäringen 2017 avslöjar att det skulle kunna vara betydligt fler som fick pengar tillbaka kring påsk, men som gick miste om den tidiga utbetalningen utan fick vänta till den stora utbetalningsomgången i juni.

– Vi vet att det är många som bara godkänner och har pengar att få tillbaka. Så gör deklarationen fort och få det avklarat, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Viktigt att registrera digital brevlåda senast 1 mars

Skatteverket har nämligen noterat att av alla Sveriges  deklaranter som lämnar sin deklaration, så är det flera miljoner som inte göra några ändringar i deklarationen utan godkänner de förtryckta uppgifterna, men gör det efter det magiska datumet för att få pengar direkt efter påsk.

– Senast 1 mars måste man skaffa digital brevlåda och anmäla konto om man inte har gjort det för att ha möjligt att kunna få sina skattepengar redan i april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

- Reseavdraget är det vanligaste avdraget, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / PRESSBILD

 

LÄS OCKSÅ: Skatteverkets nya digitala tjänst - så kollar du om du har rätt till reseavdrag

 

Viktiga datum för deklarationen 2018

Sedan kommer några viktiga datum att hålla i minnet om du vill ha skatteåterbäringen 2018 direkt efter påsk:

Den 20 mars öppnar deklarationstjänsten på nätet. Då ser du din deklaration i din digitala brevlåda och vad du eventuellt förväntas få tillbaka på skatten 2018.

Deklarationen via någon av e-tjänsterna ska vara gjord senast den 28 mars utan ändringar eller tillägg för att pengarna ska trilla in 5-6 april efter påsken 2018. Och det är detta som miljontals deklaranter har missat. De har helt enkelt godkänt sin deklaration utan ändringar efter detta datum och får då vänta till i juni.

– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanar Anna Sjöberg.

Så kollar du om du har rätt till reseavdrag

Nu finns det experter som höjer ett varnande finger och menar att man ska kolla ordentligt om man har rätt till några avdrag.

– Ja, det kan man göra med den nya tjänsten för reseavdrag. Och det är det avdraget som de flesta gör. De andra vanliga avdragen, rot och rut och ränteavdragen är redan ifyllda, säger Anna Sjöberg.

 

LÄS OCKSÅ: Privatekonomens varning: Dina nyårslöften kan bli dyra 

Om du skaffar digital brevlåda senast 1 mars kommer din skatteåterbäring redan efter påskhelgen. Men då förutsätts att du inte gör några ändringar i den förtryckta blanketten från Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET

 

Sammanlagt var det 7 870 565 personer som skulle deklarera  2017 för inkomståret 2016. 6,2 miljoner deklarerade digitalt. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms.

 

 

SÅ FÅR DU DIGITAL BREVLÅDA ENKELT

 

 

• Skaffa en digital brevlåda senast 1 mars 2018. 

 

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt.

 

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och sedan kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Deklarera i appen eller e-tjänsten senast den 28 mars 2017, utan att ändra eller lägga till något. Gör du ändringar, till exempel för reseavdrag eller om du sålt din bostad, då blir det inga pengar efter påsk. Då får du vänta till i juni.

 

Några viktiga datum:

 

• 8–9 mars. Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen. Nu kan du börja titta på din deklaration och ser också om du får restskatt, pengar tillbaka eller om det går jämt upp. 

 

• 20 mars. Skatteverkets e-deklarationstjänst öppnar. Nu kan du börja deklarera

 

• 5-6 april. Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till e-deklaranter som inte gjort några ändringar.

 

2 maj. Sista dagen att göra deklarationen.

 

7-8 juni. Nu får flertalet  övriga som e-deklarerat sina pengar. Andra, t ex de som deklarerat  på papper, får vänta till augusti.

 

Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen