Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet – nu kommer skatteåterbäringen

– Deklarera före påsk och få pengarna efter påskhelgen, uppmanade Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och hennes kolleger innan deadline var passerad den 28 mars. Men nu är det för sent att sätta sig ner och försöka få skatteåterbäringen efter helgen
Om du deklarerar via det gamla sättet i form av pappersblanketten så får du vänta ända till augusti innan du får eventuella skatteåterbäringspengar.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
6,2 miljoner deklarerade digitalt 2017. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms.Foto: JEANETTE ANDERSSON / FOTOGRAF JEANETTE ANDERSSON 0703-424041
– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Den här veckan kommer skatteåterbäringen.

Om du har deklarerat via någon av e-tjänsterna före påsk ska du redan ha fått dina pengar.

Nu betalas pengarna ut till alla som deklarerade senast 2 maj.

Flera miljoner gick miste om möjligheten att få pengarna tidigt för att de inte hade registrerat en digital brevlåda.

I början av mars skickade Skatteverket ut inkomstdeklarationen för 2017. Myndigheten har nu börjat skicka ut skatteåterbäringen till en stor grupp som e-deklerarat.

LÄS OCKSÅ: De tjänar mest i din kommun. Tabell

 

Påsken 2017 fick över en halv miljon personer med digital brevlåda som deklarerat digitalt innan deadline drygt 4,3 miljarder i skatteåterbäring.

Skatteåterbäring 2018 inne på konto.

– I år börjar de första utbetalningarna av skatteåterbäringen den 5 och 6 april, sa Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

 

LÄS OCKSÅ: Du som får skatteåterbäring i juni - läs detta

 

Det är alltså de digitala deklaranterna som inte gjorda ändringar i deklarationen som fick sina skattepengar insatta på sina konton. 

Om du inte har en digital brevlåda, eller inte registrerade en sådan senast 28 mars och då också angett bankkonto dit pengarna ska skickas, så är det den här veckan som gäller för din skatteåterbäring. Pengar börjar betalas ut den 4 juni.

Om du deklarerar på det gamla sättet med pappersdeklaration måste du vänta till i augusti innan du får den eventuella skatteåterbäringen.Foto: Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

LÄS OCKSÅ: Viktiga datum för din deklaration 2018

 

Antalet deklaranter med den rekordtidiga skatteåterbäringen 2017 avslöjar att det skulle kunna vara betydligt fler som fick pengar tillbaka kring påsk, men som gick miste om den tidiga utbetalningen. De fick i stället vänta till den stora utbetalningsomgången i juni.

– Vi vet att det är många som bara godkänner och har pengar att få tillbaka. Så gör deklarationen fort och få det avklarat, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Viktigt att registrera digital brevlåda

Skatteverket har nämligen noterat att av alla Sveriges deklaranter som lämnar sin deklaration, så är det flera miljoner som inte göra några ändringar i deklarationen utan godkänner de förtryckta uppgifterna, men gör det efter det magiska datumet för att få pengar direkt efter påsk.

- Reseavdraget är det vanligaste avdraget, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / PRESSBILD

LÄS OCKSÅ: Skatteverkets nya digitala tjänst - så kollar du om du har rätt till reseavdrag

Så kollar du om du har rätt till reseavdrag

Det finns experter som höjer ett varnande finger och menar att man ska kolla ordentligt om man har rätt till några avdrag, bland annat reseavdrag.

– Ja, det kan man göra med den nya tjänsten för reseavdrag. Och det är det avdraget som de flesta gör. De andra vanliga avdragen, rot och rut och ränteavdragen är redan ifyllda, säger Anna Sjöberg.

 

LÄS OCKSÅ: Privatekonomens varning: Dina nyårslöften kan bli dyra 

Om du hade anmält digital brevlåda senast 28 mars kommer din skatteåterbäring redan efter påskhelgen. Men det förutsätter att du inte har gjort några ändringar i den förtryckta blanketten från Skatteverket.Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET

Sammanlagt var det 7 870 565 personer som skulle deklarera  2017 för inkomståret 2016. 6,2 miljoner deklarerade digitalt. Populärast var att använda Bank-ID, därefter godkänna via telefonkod och sms.

SÅ FÅR DU DIGITAL BREVLÅDA ENKELT

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt.

 

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och sedan kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i brev.

 

Några viktiga datum:

 

4-7 juni. Nu får flertalet övriga som e-deklarerat sina pengar.

 

15 juni. Skatteverket skickar ut beslut om fastighetstaxeringen. Det gäller fastighetstaxering 2018 av alla småhus, särskild fastighetstaxering 2018 av lantbruk, hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Du som har valt att få beslutet på papper får beslutet med posten senast i början av juli.

 

8 augusti. Skatteverket skickar ut besked om beslutade skatteuppgifter och betalar ut skatteåterbäringen 7-8 augusti till dig som inte har anmält konto eller har deklarerat på papper. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!