Bert Karlssons bolag, Jokarjo, har på två år haft intäkter på 1,2 miljarder kronor. Men Expressens granskning visar att guldåren till ända. Foto: NORA LOREKBert Karlssons bolag, Jokarjo, har på två år haft intäkter på 1,2 miljarder kronor. Men Expressens granskning visar att guldåren till ända. Foto: NORA LOREK
Bert Karlssons bolag, Jokarjo, har på två år haft intäkter på 1,2 miljarder kronor. Men Expressens granskning visar att guldåren till ända. Foto: NORA LOREK
2014, under de första guldåren, lekte livet för flyktingföretagarna. Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN2014, under de första guldåren, lekte livet för flyktingföretagarna. Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
2014, under de första guldåren, lekte livet för flyktingföretagarna.  Foto: DRAGAN MITROVIC / GT/EXPRESSEN
"Flyktingarna var inte tacksamma nog", sa flyktingmiljonären Leif-Ivan Karlsson till Expressen och berättade att han skulle lägga ned sina boenden. Foto: AXEL ÖBERG"Flyktingarna var inte tacksamma nog", sa flyktingmiljonären Leif-Ivan Karlsson till Expressen och berättade att han skulle lägga ned sina boenden. Foto: AXEL ÖBERG
"Flyktingarna var inte tacksamma nog", sa flyktingmiljonären Leif-Ivan Karlsson till Expressen och berättade att han skulle lägga ned sina boenden.  Foto: AXEL ÖBERG
Enligt Bert Karlsson kostar Migrationsverkets egna flyktinganläggningar mellan tre och fem gånger mer än de privata i drift. Foto: / TT NYHETSBYRÅNEnligt Bert Karlsson kostar Migrationsverkets egna flyktinganläggningar mellan tre och fem gånger mer än de privata i drift. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Bert Karlsson kostar Migrationsverkets egna flyktinganläggningar mellan tre och fem gånger mer än de privata i drift.  Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Bert Karlsson tappade halv miljard på flyktingar

Publicerad

Flyktingvågen till Sverige har gjort flera personer till mångmiljonärer.

En av de största vinnarna blev Bert Karlsson och hans familj.

Deras bolag, Jokarjo, har på två år haft intäkter på 1,2 miljarder kronor. Men Expressens granskning visar att guldåren är till ända.

– Migrationsverket skiter fullständigt i flyktingarna. De använder dem som legoklossar, säger Bert Karlsson. 

2015 och 2016 blev riktiga guldår för de bolag som drev flyktingboenden i Sverige. Migrationsverket betalade ut mångmiljardbelopp till de privata aktörer som drev asylboenden.

Bara Bert Karlssons barns bolag, Jokarjo, hade under 2015 och 2016 sammanlagda intäkter på drygt 1,2 miljarder kronor. 

LÄS MER: Drog in miljoner – lägger nu ner sina asylboenden

Bert Karlsson: " Vi har kunnat hålla på i fem år så jag är nöjd" 

Under dessa år gjorde Jokarjo vinster – efter finansnetto – på drygt 198 miljoner kronor. Det motsvarar en vinst på 275 000 kronor per dag. Och notan har Bert Karlsson och hans barn skickat till skattebetalarna. 

– Vi har kunnat hålla på med det här i fem år så jag är nöjd, säger Bert Karlsson.

Via vinsterna har familjen Karlsson sedan kunnat plocka ut miljonlöner och barnen Johanna- och Joachim Karlsson som till lika delar äger Jokarjo har under 2015 och 2016 tagit aktieutdelningar på sammanlagt 91 miljoner kronor.

Men nu är guldåren till ända. 

LÄS MER: Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer

Enorma inkomsttappet för Jokarjo – halv miljard kronor

Enligt Expressens granskning, med statistik från Migrationsverket, har Jokarjo som 2016 fakturerade Migrationsverket drygt 700 miljoner kronor kraftigt minskat sina intäkter.

För 2017 sjönk fakturering till drygt 217 miljoner kronor.

Det innebär en minskning med mer än 500 miljoner kronor jämfört med 2016. 

– Migrationsverket lägger ju ned anläggningarna, men det vore ju bra om de hade valt de billigaste varianterna, säger Bert Karlsson. 

En halv miljard, det måste ju innebära ett enormt inkomsttapp för Jokarjo? 

– Det är klart att det gör. Det har vi vetat om hela tiden. Vi har bara sju anläggningar kvar men vi bedriver inte bara sådan verksamhet. 

Hur ser framtiden inom flyktingmottagandebranschen ut? 

– Nej, det kommer ju försvinna. 

Vad tycker du om det? 

– Det hade varit okej och jag hade accepterat allting om Migrationsverket hade gjort det billigare. Men de gör ju inte det. För det första sköter de inte vad de kallar sina egna anläggningar, och dessa kostar fruktansvärt mycket mer eftersom de köper alla tjänster. På anläggningen i Sunne till exempel, där köper de varenda tjänst och hyr in bemanningsbolag. 

LÄS MER: H&M-arvingen skiljer sig – behåller miljarderna

Bert Karlssons rasande attack mot Migrationsverket

Bert Karlsson menar att att Migrationsverkets egna anläggningar kostar tre till fem gånger mer att driva jämfört med anläggningar som sköts av privata företag. 

– De skiter totalt i flyktingarna. De använder dem som legoklossar. I deras egen anläggning i Vänersborg hade de 600 flyktingar som skulle utredas i fyra lokaler. Det blev omöjligt.

De tio största privata flyktingföretagen tappar totalt cirka en miljard i intäkter för 2017 jämfört med 2016.

2016 fakturerade de tio största bolagen drygt 1,5 miljarder kronor. 2017 var motsvarande fakturering 562 miljoner kronor. 

LÄS MER: Investeringsgurun spår dyster framtid för bitcoin

Flyktingmiljonären Leif-Ivan: "Flyktingarna var inte tacksamma"

Men Jokarjo toppar ändå listan över de privata företag som tjänade mest pengar på flyktingar under 2017.

Näst störst, med en fakturering på drygt 70 miljoner kronor, blev företaget Restad Gård AB med säte i Vänersborg.

Även den tv-kända flyktingmiljonären Leif-Ivan Karlsson fick se kraftigt minskade intäkter och vinster för 2017 jämfört med tidigare år.

Leif-Ivan Karlsson bestämde sig också under 2017 för att helt sluta med flyktingverksamhet i sitt bolag Kulthammar AB.

– Flyktingarna var inte tacksamma nog, har han tidigare sagt till Expressen som förklaring till varför han slutade.

Kulthammar omsatte 2016 53 miljoner – pengar som de fakturerade Migrationsverket och skattebetalarna.

Men för 2017 uppgick den totala faktureringen till 17,9 miljoner kronor.

 

De tio största privata flyktingföretagen 2017

Så här mycket fakturerade de tio största flyktingföretagen Migrationsverket under förra året

1.   Jokarjo AB: 217 miljoner kronor.

2.   Restad Gård AB: 70 miljoner kronor.

3.   Pite Havsbad Swedish Lapland DMC AB: 62,4 miljoner kronor.

4.   Attendo Individ & Familj AB: 35,1 miljoner kronor.

5.   Sportsbaren Arena i Halmstad AB: 33,7 miljoner kronor.

6.   Yxenhaga Dorado AB: 30,6 miljoner kronor.

7.   ISS Sverige AB: 29,9 miljoner kronor.

8.   Sodexo AB: 28,6 miljoner kronor.

9.   Grytan Invest AB: 28,5 miljoner kronor.

10. Tofta snickeri AB: 26,5 miljoner kronor.

Totalt: 562,3 miljoner kronor 

Källa: Migrationsverket

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen