Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinaktioner över hela landet – redan till helgen

Rosenbad. Foto: OLLE SPORRONG
Initiativtagaren Janne Berglund.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bensinupproret 2,0, som samlat över en halv miljon medlemmar, vill demonstrera i Stockholm den 31 maj.

”Vi vill se att att demonstrationen slutar utanför Rosenbad”, skriver man på Facebook.

Bensinupproret, som startades som en protest mot bränsleskatterna och har jämförts med Gula västarna i Frankrike, hann inte få tillstånd till en tidigare planerad aktion. Den fick ställas in med kort varsel.

Nu har gruppen sökt tillstånd för en demonstration i Stockholm den 31 maj. Önskemålet är att ha en samling vid Segels Torg och därefter tåga mot regeringshögkvarteret Rosenbad.

Polisen avgör var demonstrationen får hållas

Men det är upp till ordningsmakten att bestämma om det är genomförbart, och ansökan är ännu inte behandlad.

– Slutstationen är Rosenbad, och vi hoppas att vi kan starta demonstrationen på Sergels torg. Det blir en helt fredlig demonstration med plakat och så vidare som främjar våran sak. Vi kommer verkligen synas och höras, men helt fredligt, säger initiativtagaren Janne Berglund i Borås till Aftonbladet.

Bensinupproret protesterar mot drivmedelsskatterna som utgör cirka 60 procent av bränslepriserna. Man har satt som mål att 12 kronor per liter är ett rimligt bensinpris. I dag kostar en liter 95-oktanig bensin 16.89 kronor.

Redan i helgen planeras manifestationer på olika håll i landet. Klockan 13 samlas anhängare till bensinupproret i Umeå (Ersboda handelsområde), Jönköping (Eurostop), Helsingborg (Bergarondellen), Karlshamn (Stora Coop), Sundsvall (Ikea)) och Göteborg (Backaplan). Även i Barkaby norr om Stockholm planeras en manifestation 13.00 på lördag.

Uppmanas köra med banderoller på bilarna

Deltagarna uppmanas ta med sig gamla lakan, presenningar eller kartonger som kan användas till banderoller och plakat. Dessa ska ha texten ”Bränsleupproret 2.0. Vi har fått nog!”, enligt informationen på Facebooksidan.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!