Foto: Suvad Mrkonjic
 Foto: Suvad Mrkonjic

Bensinrekord ger Borg miljarder

Publicerad
Uppdaterad
Bensinpriset slår åter rekord och dieseln är inte långt efter. Håller det i sig länge kan finansminister Anders Borg räkna hem extra skattemiljarder.
De ledande bensinbolagen höjde före påsk priset på 95-oktanig bensin med 10 öre till 14:58 kronor litern. Det gamla bensinprisrekordet på 14:09 kronor per liter från sommaren 2008 slogs i början av mars och priset har nu höjts ytterligare tre gånger.
Dieselpriset är också på väg i höjden, men rekordet från sommaren 2008 på nästan 15 kronor, när hänsyn tagits till utvecklingen av konsumentpriserna, är ännu en femtioöring bort.

Ingen politisk debatt

Trots prisuppgången förs det ingen politisk debatt om priserna. Inför valet 2006 ville Kristdemokraterna sänka bensinskatten, men hamnade i en regering som i stället höjde den. Inför valet förra året gjorde de borgerliga helt om och sköt in sig på att de rödgröna ville öka skatten på bensin.
KD har ändrat sig”Jag ser inga skäl att höja av miljöskäl nu. Priset är ju så högt ändå, säger Tommy Waidelich, ny ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna.
KD har inte längre några förslag om att sänka bensinskatten, enligt Lars Gustafsson, som företräder partiet i skatteutskottet. Ska man lindra för dem som måste åka bil långt till jobbet bör man snarare ändra reseavdragen.
Henrik von Sydow (M), ordförande i skatteutskottet, säger att skatten inte ska vara högre än vad som behövs för att Sverige ska uppfylla EU:s klimatmål. Men han ser inga skäl för vare sig höjning eller sänkning.
Lika stor

Moms ökar för staten

Prishöjningarna känns för bilisterna, men också finansministern märker av svängningarna. Energi- och koldioxidskatten är lika stor oavsett grundpris på bensinen eller dieseln, men momsen på 25 procent gör att momsintäkterna ökar för staten när bensinpriset stiger.
Jämfört med december 2008 när bensinpriset låg på strax över tio kronor skulle bensinförsäljningen nu dra in 5,2 miljarder nya kronor till statens kassa på ett år, förutsatt att det höga priset står sig så länge, enligt beräkningar från Svenska Petroleuminstitutet (SPI).
För diesel skulle merintäkten (mest i form av moms) jämfört med priset i december 2008 vara nära 6 miljarder om nuvarande pris står sig ett år, enligt SPI.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen