Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bensinpriset slår nytt rekord – bolagen höjer med 15 öre

Även dieselpriset har höjts till en ny rekordnivå: 16,11 kronor litern. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Bensinpriset har slagit nytt rekord och ligger nu på 16,31 kronor. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bensinpriset har slagit nytt rekord och ligger nu på 16,31 kronor för en liter 95-oktanig.  

Under torsdagen höjde ledande bolag priset med 15 öre. 

Samtidigt höjs dieselpriset till en ny rekordnivå: 16,11 kronor litern. 

– Det som driver upp just nu är världsmarknadspriset på råolja, säger Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet. 

Bensinpriset har nu noterat ny toppnivå och ligger på 16,31 för en liter 95-oktanig, rapporterar TT, på ledande bemannade bensinstationskedjor. 

LÄS MER: Bensinpriset dyker från rekordnivån

Dieselpriset slår också rekord

Samtidigt höjs literpriset på diesel med 10 öre och ligger nu på 16,11, vilket också är ett nytt prisrekord.  

Den 6 augusti sattes förra rekordet då bensinpriset höjdes till 16,26 kronor litern. 

Ulf Svahn vd för Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet.Foto: Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet

– Det som driver upp bensinpriset just nu är världsmarknadspriset på råolja som stigit till 74,44 dollar i dag. Det har varit nere på 71,80 i början av veckan. Den 15 augusti var man på 70,76. 

Priskurvan har varit något av en berg- och dalbana under augusti och priset sänktes redan den 9 augusti med hela 20 öre till 16,06 kronor litern. 

Därefter har priset höjts på nytt innan dagen höjning på 15 öre litern. 

LÄS MER: Experten: Bensinen kan bli ännu dyrare

Priset på råolja kopplat till Iran

Tidigare har den ökande bilkörningen under sommarmånaderna bidragit till att dra upp bensinpriserna. 

– Det som kallas driving season har gått tillbaka något, men ligger fortfarande på en hög nivå. Driving season är den period från maj till september då amerikanerna reser betydligt mer än under resten av året. Och det gör man även i Västeuropa, och i Sverige köper man 30 procent mer bensin på sommaren än på vintern. Och då driver det priserna uppåt. Men driving season ligger ungefär på den genomsnittliga femårsnivån, så det är inte det som trycker upp priset utan det är råoljan. 

Att priserna på råolja stiger har att göra med det röriga läget i Iran, menar Ulf Svahn.  

LÄS MER: Efter prischocken – bensinpriset sänks

Bolagen förbereder sig för bojkott mot Iran

– Än så länge är det ju ingen bojkott men USA har varit väldigt tuffa i sina kommentarer den här gången så vi har ju bolag som att säga rättar sig efter framtiden redan nu. Franska Total är på väg att sälja sin andel i ett gasfält till ett kinesiskt statsägt bolag, och de pekar på det här som en konsekvens. Aktörerna börjar förbereda sig inför bojkott även om det ännu inte har hänt. 

Tror du att vi kan få se 17 kronor per liter inom en snar framtid? 

– Nej. Det tror jag inte på. Då måste det hända något speciellt som krig eller krigsliknande händelser eller en katastrof av något slag. Man ska komma ihåg att priset på en liter bensin i dag är ungefär 5 kronor på världsmarknaden, den stora mängden i bensinpriset är skatt. Så den procentuella ökningen på bensinpriset är inte direkt relaterad till prisförändringar i världsmarknaden eftersom skatten ligger emellan och är en så hög del. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!