– Det är risk att priset fortsätter uppåt, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea. Foto: NORDEA / NORDEA– Det är risk att priset fortsätter uppåt, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea. Foto: NORDEA / NORDEA
– Det är risk att priset fortsätter uppåt, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea. Foto: NORDEA / NORDEA
I morse gick bensinpriset upp med 25 öre, den tredje höjningen på en vecka.I morse gick bensinpriset upp med 25 öre, den tredje höjningen på en vecka.
I morse gick bensinpriset upp med 25 öre, den tredje höjningen på en vecka.

Stormen Harvey får bensinpriset att rusa

Publicerad

Effekterna av orkanen Harvey slår nu till med full kraft mot svenska bilister.

I morse höjdes bensinpriset igen: nu med 25 öre för en liter 95-oktanig bensin.

14,42 är dagspriset för en liter 95-oktanig bensin vid bemannande stationer.

Hittills den här veckan har priset på bensin gått upp med 55 öre.

Och priset väntas fortsätta uppåt.

Orkanen Harvey orsakar prishöjningen

Orsaken är helt och hållet orkanen Harveys härjningar i Texas och Louisiana. Oljeproduktionen är lamslagen i området. Raffinaderierna är stängda och områdets största raffinaderi Port Arthur väntas förbli stängt i minst två veckor. Samtidigt omdirigeras nu fartyg med bensin från Europa till USA. Därför klättrar bensinpriset i Sverige och övriga Europa.

Bensinen börjar nämligen att sina i Texas eftersom raffinaderierna stått stilla. Från flera håll i delstaten rapporteras om långa köer vid mackarna och på sina håll tillfälligt slut på bensinen.

– Folk har börjat spåra ur, säger Patrick DeHaan, bränsleanalytiker på GasBuddy till Texas–tidningen San Antonio Express–News.

I Oslo sitter Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea och följer utvecklingen noga.

Kan vi räkna med högre priser i Sverige - utöver de höjningar som redan skett?

– Det hänger på hur fort de får i gång raffinaderierna igen. Mitt intryck är att det inte kommer att ske de första veckorna. I värsta fall kan det ta flera månader. Men vi får räkna med en viss höjning av priset, sa hon till Dina Pengar i går torsdag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen