Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinpriset fortsätter rasa – 25 öre ned

Bensinpriserna sänks med 25 öre idag. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Enligt branschen kommer drivmedelspriserna att ligga på en lägre nivå under överskådlig tid. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Priserna på bensin och diesel är stadigt på väg ned.

Efter flera prissänkningar den här veckan är riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på torsdagen 15,63 kronor.

– Handelskonflikten mellan USA och Kina är den främsta orsaken till att oljepriset trycks ned nu, säger Johan G Andersson , vd på Svenska petroleuminstitutet.

Inför sommaren 2019 låg bensinpriset en bit över 17 kronor och när ”driving season” närmade sig spekulerades det om när 18-kronorsvallen skulle brytas.

Men i stället har priserna vänt andra vägen. På torsdagen sänkte de stora kedjorna sitt rekommenderade pris på bemannade stationer med 25 öre till 15,63 kronor för 95-oktanig bensin. Dieselpriset är nere 15,78 efter en sänkning med 20 öre.

”Oro för minskad efterfrågan”

Det är tredje prissänkningen den här veckan och oljan kommer att vara under fortsatt prispress så länge handelskonflikten mellan USA och Kina pågår. Råoljepriset påverkas direkt av förväntad efterfrågan på världsmarknaden.

– Oljepriset har gått ned 13 procent den här veckan och den drivande orsaken är att handelskonflikten mellan USA och Kina skapar oro för minskad efterfrågan, säger Johan G Andersson på Svenska petroleum och biodrivmedelsinstitutet.

Ytterligare en faktor som påverkar oljepriset är att USA:s energidepartement rapporterat att de amerikanska lagren av råolja var betydligt större än väntat.

– Normalt är vi inne i en säsong där priserna borde fortsätta att stiga. Nu har vi ett pris på samma nivå som i slutet av förra året och jag tror vi är inne i en situation där oljepriset kommer att ligga på en lägre nivå under överskådlig tid, säger Svenska petroleum-vd:n.

Svaga kronan dämpar prisfall

Sett till världsmarknadspriset på olja skulle priserna på bensin och diesel kunna vara ännu lägre i Sverige, menar han.

– Men den svaga svenska kronan har en motverkande effekt. Man kan säga att den dämpar prisnedgången.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!