Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinpriset fortsätter att rasa i midsommartrafiken

Bensinpriset vid mackarna fortsätter nedåt i midsommartrafiken - tvärt emot vad det brukar göra. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Oljepumparna går för högtryck och världen flödar av olja - tvärt emot vad OPEC-länderna vill som misslyckats med att driva upp oljepriset. Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Ulf Svahn, vd för Petroleum och biodrivmedelsinstitutet, säger att han aldriv har varit med om en liknande situation under de 40 år som han följt branschen.

Bensinpriset fortsätter att rasa och lagom till midsommarhelgen kom ett nytt prisfall.

Här har ni - något förenklat - förklaringen till varför vi har rekordbillig bensin vid pumparna i sommar.

Det krigshärjade Libyen har lyckats öppna kranarna rejält och pumpar fram olja i en takt som fått experterna att häpna.

– Men glädjen är kortsiktig för bilisterna, varnar Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Prisfesten på bensinen tycks inte  ha något slut - i alla fall inte inför sommarsemestern.  Den normala prisuppgången lagom till semestern har uteblivit helt - det har blivit tvärtom jämfört med vad som är brukligt med bensinpriset. 'Brentoljan redovisar sitt lägsta pris på nio månader.

Så sent som i onsdags gick riktpriset på 95-oktanig bensin ned igen med en 10-öring och landade på 13.57 kronor per liter. Och ytterligare sänkningar kan inte uteslutas.

En liten delförklaring till det låga bensinpriset är att amerikanska bolag blivit bättre på att utvinna olja ur skiffer. Men ingen hade räknat  med att det sargade Libyen - som i praktiken är delat i två hälfter - skulle kunna accelerera och få fart på oljeproduktionen. Det är precis vad som har hänt. Och det är detta faktum som fått priset på brentolja att sjunka och skaka om hela oljebranschen.

Libyen - Jokern i oljespelet

– De har ökat produktionen ordentligt och i dagarna blev det känt att de ska öppna två fält som varit stängda på grund av den politiska oron i området, säger Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Oslo.

Det libyska oljeundret  ser heller inte ut att avta. Men situationen  är bräcklig för oljepriset i landet. På några timmar kan läget förändras drastiskt om kaoset tilltar i Libyen.

– De har haft väldigt  stora problem med att få stabilitet i produktionen. Förra året kring den här tiden producerade de ungefär 290 000 fat per dag. Och nu är de uppe i 900 000. Det är en enorm skillnad. Libyen har varit en joker i det här, det är ingen tvekan om det, säger Thina Margrethe Saltvedt.

 

LÄS OCKSÅ: Rekordbillig bensin i sommar. 

 De libyska oljeproducenterna trotsar också merparten av övriga OPEC-länder som enats om att hålla priset uppe.

Billig bensin och olja inte hållbart i längden

Men prisfesten har en baksida. Världen mår helt enkelt i längden inte bra av alltför låga oljepriser.

Riskerna är bland annat följande:

Politisk instabilitet i flera av de berörda oljeproducerande länderna när inkomsterna sinar.

Det låga oljepriset med allför låga investeringar som följd riskerar att strypa  investeringarna i nya oljefält som ska ge mer olja för att möta efterfrågan. Och efterfrågesuget på olja i ett sådant läge på kan få priset att stiga rejält.

Oljeexpert varnar för låga oljepriser

Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Oslo, följer noga utvecklingen på oljemarknaden. Hon varnar för att låga oljepriser i längden inte är bra för någon.

Påverkas den politiska  stabiliteten?

– Den politiska bilden är extremt vansklig att förutse. Den här produktionen i Libyen kan falla tillbaka snabbt.

Fara med låga oljepriset?

– Risken för politiska oron kan tillta i flera av de oljeproducerande länderna. Det har vi bland annat sett tidigare i Venezuela och Nigeria. Och vi har sett det också i Sauduarabien.

 

LÄS OCKSÅ: Oljepriset föll kraftigt. 

Den andra riskfaktorn med för låga oljepriser är att det paradoxalt nog kan slå tillbaka mot priset och tvinga det till nya skräckhöjder.

Thina Margrethe Saltvedt har under flera år följd världens oljemarknad och säger utan minsta tvekan:

– Vi har ännu inte sett effekterna av de senaste två årens låga oljepriser. Effekten har bli att oljepriset skjuter i höjden till 100 dollar fatet och det är inte hållbart. Det är för mycket. Det är det OPEC fruktar, ett alltför högt oljepris. OPEC vill egentligen stabilsera oljepriset mellan 55 till 60 dollar.

 – Högre oljepris snabbar på utvecklingen mot alternativa energikällor.

Det libyska undret har också en baksida, av vissa uppfattas som något av en tickande bomb - som om den briserar omedelbar skulle driva upp både olje och besinpriset.

Den politiska i stabiliteten  i Libyen

I östra Libyen är den lokala milisen uppbackad av Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten som inte vill pressa ned oljepriset utan få upp prisnivån samtidigt som man försöker isolera Qatar. Och för att spä på den explosiva stämningen så står Qatar på samma sida som  de styrande i västra Libyen.

Saudierna misstänker att Qatar ligger bakom den flödande oljeproduktionen i Libyen med fallande priser som följd.

- Det finns väldigt mycket olja på marknaden. Det är möjligt att Libyen i slutändan tvingas in i OPEC:s kvotsystem som ska få upp oljepriset, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet. 

Svahn säger att han under sina 40 år i branschen aldrig varit med om en liknande situation som i dag där priset inte stiger under semesterperioden.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!