Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinpriset dyker från rekordnivån

Bensinpriset sänktes i morse från rekordnivån. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Räkna med en berg och dalbana med bensinpriset. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bensinpriset vänder nedåt.

De ledande bolagen sänkte i morse priset på bensinen.

I måndags sattes nytt svenskt rekord när en liter 95-oktanig bensin såldes för 16:26 per liter. Det tidigare rekordet löd på 16:16.

Men nu på torsdagsmorgonen sänkte bensinbolagen priset med 20 öre per liter. Efter sänkningen kostar  95-oktan 16:06.

Även priset på diesel sänktes, men bara tio öre och kostar nu 15:76 på bemannade stationer.

Varnar för höjda priser

Experterna varnar dock för att nya prissmällar på drivmedel kan väntas. Den stora jokern är bråket mellan Donald Trump och Iran där USA drar åt tumskruvarna på Iran.

– Sanktionerna gör att det blir svårare för Iran att exportera sin olja, sa Thina Saltvedt, analytiker på Nordea till Dina Pengar häromdagen.

I vanliga fall när det sker ett bortfall från en stor oljeproducent kompenserar andra oljeproducerande länder genom att vrida på kranarna och öka produktionen. Men Irans bortfall blir så stort att marginalerna inte längre finns för att kompensera.

– Saudiarabien kan öka, men de flesta andra OPEC-länder kan inte göra det, så det  kommer inte vara tillräckligt  för att kompensera för det stora bortfallet från Iran, sa Thina Saltvedt.

Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum och drivmedelsinstitutet, pekade häromdagen även han på vad som sannolikt händer om de amerikanska Iran-sanktionerna blir verklighet fullt ut och även oroligheterna i oljerika Venezuela.

– Det är ganska få ljusglimtar att leta efter för konsumenten. Då måste vi ur den här högsäsongen för drivmedel och den har vi hela augusti, sa han till Dina Pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Rekordhögt bensinpris

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!